Masajul celor cu nevoi speciale (5)

Am scris intr-un articol anterior, intitulat „Masajul – atingerea benefica” (click aici) despre ce anume inseamna a face masaj si beneficiile sale ; ati putut afla despre tehnicile de masaj in „Masajul – reguli, manevre, aplicare” (click aici) ; apoi, despre masajul „Shiatsu” (click aici) si despre „Reflexologie” (click aici). Acum vom afla care sunt grupele de persoane cu nevoi speciale, care pot, si uneori trebuie, sa beneficieze de masaj.

Masajul bebelusilor

Atingerea este vitala pentru bebelusi, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Masajul va consolida legatura si comunicarea dintre parinte si copil si va ajuta la dezvoltarea propriei dvs. maniere de atingere a bebelusului, care sa asigure calmarea si linistirea sa. Masajul ii ajuta pe bebelusi sa doarma mai bine, sa se hraneasca mai bine si ii ajuta sa creasca mai puternici ; masajul ii va relaxa si, curand, va incepe sa-i placa, astfel ca acesta poate deveni o forma de joc intre parinte si copil. Se va folosi un ulei usor, de migdale sau cel din seminte de struguri ; miscarile vor fi lente si delicate ; medicul sau asistenta copilului va vor initia in primele miscari. Atentie : nu purtati bijuterii sau inele cand aplicati manevre de masaj bebelusilor.

Masajul persoanelor in varsta

Masajul, shiatsu si reflexologia, folosite in combinatie cu o alimentatie rationala si exercitii fizice regulate pot sa imbunatateasca mult calitatea vietii persoanelor varstnice si sa combata multe dintre problemele specifice batranetii. Toate cele trei tehnici de masaj sunt calmante, relaxante si placute, ajutand la diminuarea tensiunii arteriale, a starilor depresive si a sentimentului de singuratate. Oricare dintre acestea sau altele, aplicate cu blandete, vor ajuta circulatia sanguina si vor alina durerile din articulatii si rigiditatea musculara. Folositi uleiuri vegetale de calitate ( ca mai sus ) si aplicati o presiune mai moderata in cazul persoanelor varstnice. Nu aplicati masaj celor cu probleme cardiovasculare sau cu inflamatii artritice.

Masajul sportivilor

De la inceput vom mentiona ca nu este vorba numai despre sportivi, ci de toti cei care practica o forma de activitate fizica : de la atletism la dans, de la jocuri de echipa ( handbal sau fotbal ) la ciclism, masajul are o valoare uriasa in pregatirea corpului, in relaxarea si vindecarea lui in caz de accidente. Un masaj de stimulare in preajma inceperii activitatii epuizante sau prelungite, va conditiona corpul si-l va pregati. Dupa efort, masajul ajuta muschii sa revina la capacitatea initiala mult mai rapid decat odihna, deoarece amelioreaza circulatia sanguina si ajuta la eliminarea reziduurilor metabolice. Masajul localizat va elimina crampele si fibrozitatile si va accelera timpul de recuperare pentru rupturile de muschi sau ligamente, luxatii sau intinderi.

Masajul cosmetic

Fata este partea cea mai descoperita si mai expusa a corpului nostru ; ea primeste in plin vantul, ploaia, ninsoarea, toate formele intemperiilor. In plus, expresia fetei este data de multimea de muschi minusculi, care dau mobilitatea formarii grimaselor de orice fel. Stresul si tensiunea sunt reflectate de incordarea din jurul sprancenelor, a maxilarelor si a ochilor, in timp ce bucuria si seninatatea dau chipului o expresie deschisa si relaxata. Prin faptul ca ne permite sa renuntam la unele dintre expresiile noastre tensionate, un masaj facial confera o profunda relaxare si o stare de bine. Un masaj cosmetic complet trebuie sa cuprinda in afara de fata ( ten ) si masarea scalpului, cefei si gatului. Cosmeticiana va tine cont de felul tenului, care poate fi : gras, uscat sau mixt.

Auto-masajul

Este o forma de vindecare veche de cand lumea, la care recurgem instinctiv ; in caz de anchilozare sau durere ne strangem umarul incordat ca sa-l destindem sau, ne frecam pe locul lovit ca sa nu se invineteasca. Auto-masajul se poate face oriunde, la lucru sau acasa, oricand ne simtim tensionati si obositi, avem dureri sau ne simtim anchilozati. Daca dorim sa facem un auto-masaj eficient este bine sa avem notiuni de reflexologie, intrucat auto-masajul se poate aplica mai usor pe maini si pe labele picioarelor.

Desi poate sa para scump in vremuri de criza, masajul nu este un lux ; este cea mai buna metoda de relaxare, de tratare si uneori chiar de vindecare a unor afectiuni. Cu conditia ca cel care il aplica sa fie un practician profesionist.

Cititi si :
Masajul (I) – Masajul – atingerea benefica – click aici
Masajul (II) – Reguli, manevre si aplicare – click aici
Masajul (III) – Shiatsu, sanatatea orientala – click aici
Masajul (IV) – Reflexologia, „stiinta” talpilor – click aici
Masajul (V) – Masajul celor cu nevoi speciale – click aici

REDACTIA