Despre sterilitate
Sterilitatea este incapacitatea de a concepe un copil si se poate manifesta atat la femei, cat si la barbati. Sterilitatea poate fi numita si infertilitate; daca timp de doi ani de raporturi sexuale regulate, conceperea nu a avut loc, este cazul sa mergem la medic. Din totalul cuplurilor care nu au reusit timp de un an sa conceapa un copil, in conditiile practicarii sexului regulat si neprotejat, in mod normal in anul urmator ei vor concepe un copil in mod natural; aceasta este ceea ce numim fertilitatea normala.
Cauzele sterilitatii
Sterilitatea poate fi provocata de probleme ale aparatului reproducator masculin sau feminin, ori al ambilor parteneri. La femei, sterilitatea poate avea mai multe cauze, inclusiv bolile cu transmitere sexuala, endometrioza, fibromul uterin, deficitul de ovule sanatoase, menstruatia neregulata si tulburarile hormonale. Unele femei sunt infertile din cauza unui defect congenital ascuns care afecteaza uterul sau trompele uterine; alte femei au ovulatia neregulata. La barbati, una dintre cauzele infertilitatii ar putea fi numarul scazut de spermatozoizi sau acestia ar putea fi deformati sau incapabili sa se deplaseze pana la ovul. Infertilitatea creste odata cu varsta partenerilor, cu mentiunea ca barbatii au totusi o perioada mai lunga de fertilitate.
Cum descoperim sterilitatea
Daca un cuplu nu reuseste sa conceapa un copil dupa doi ani de contact sexual neprotejat si regulat, este cazul sa se prezinte la medic, cu atat mai mult in cazul celor trecuti de 27 de ani si in mod special femeile trecute de 35 de ani. Trebuie sa stim in mod expres ca la medic se vor prezenta ambii parteneri. Indiferent de cine este responsabil de aceasta problema, trebuie sa lucrati impreuna pentru a gasi o solutie, caci un copil este o responsabilitate comuna. Tratamentul sterilitatii este exclusiv de domeniul medicului specialist, dar mai jos gasiti modalitati de prevenire a sterilitatii, in cazul organismului sanatos.
Ce trebuie sa faca femeia
Asigurati-va ca sunteti la ovulatie, cumparand un kit de test pentru ovulatie de la farmacie; daca dupa trei luni acesta nu reuseste sa va indice ovulatia, prezentati-va la medic. Trebuie sa stiti ca perioada fertila este cu cinci zile inainte si la o zi dupa ovulatie.
Slabiti sau ingrasati-va; grasimea corporala poate produce estrogen, care poate afecta abilitatea de a concepe. Daca sunteti subponderala, nu aveti suficient tesut adipos, nu puteti ovula normal sau uterul s-ar putea sa nu accepte implantarea unui ovul fertilizat.
Reduceti efortul fizic si stresul; incetiniti ritmul si la serviciu. S-a constatat ca atletele si balerinele au mai des probleme de sterilitate, iar slujbele stresante pot avea acelasi rezultat.
Atentie la medicamente: antihistaminicele si decongestionantele reduc mucusul din sinusuri, dar afecteaza si mucusul cervical, de care aveti nevoie pentru a ajuta spermatozoizii sa ajunga la ovul. Nu luati ibuprofen sau aspirina cand incercati sa ramaneti insarcinata, caci pot interfera cu ovulatia si pot impiedica ovulul fertilizat sa se ataseze de peretii uterului.
Ce trebuie sa faca barbatul
Stocati sperma; adica nu faceti sex cateva zile inainte ca partenera dvs. sa inceapa ovulatia; cu cat trece mai mult timp de la ultima ejaculare, cu atat numarul spermatozoizilor este mai mare.
Purtati boxeri in loc de chiloti, caci lenjeria stramta blocheaza caldura, iar prea multa caldura reduce numarul spermatozoizilor. Daca vreti sa fiti tatic, purtati haine mai largi, evitati baile fierbinti si sauna.
Luati suplimente de zinc; acest mineral creste nivelul de testosteron si numarul de spermatozoizi. In general sunt indicate 30 mg zinc si 2 mg cupru pe zi, dar consultul medicului va poate spune exact cantitatea care vi se potriveste.
Protejati-va sperma cu antioxidanti: 1000 mg vitamina C si 250 mg de vitamina E, in timpul mesei, de doua ori pe zi, dar si pentru acestea cereti avizul medicului. Luati seleniu pentru marirea mobilitatii spermatozoizilor.
Pentru ambii parteneri
Stopati fumatul sau macar reduceti-l; nu numai ca reduce fertilitatea la ambele sexe, dar creste si riscul de avort spontan.
Renuntati la alcool si cafea; la barbati alcoolul poate afecta ejacularea, iar cofeina poate avea influente nefaste atat asupra ovulelor, cat si a spermatozoizilor.
Sincronizarea este esentiala: cand ovulatia este iminenta, faceti sex cel putin odata la trei zile; daca nu ati urmarit ovulatia, faceti sex din doua in doua zile din ziua a 8-a pana in ziua 20 numarand de la ultima zi a ciclului trecut.
Nu uitati ca sterilitatea poate fi o problema a ambilor parteneri sau doar a unuia, dar conceperea copilului este responsabilitate comuna.
REDACTIA