Zona zoster si durerea

Ce este zona zoster ?

Zona zoster este o afectiune care apare atunci cand virusul herpes zoster aflat in stare latenta, cel care provoaca varicela, se reactiveaza in celulele nervoase si ajunge la nivelul pielii. Cam 20% din cei care au suferit de varicela, vor suferi de zona zoster, cand trec de 50 de ani.

Cum se manifesta ?

Afectiunea provoaca o iritatie puternica, cu o eruptie veziculoasa, deseori pe torace, pe fata si gat, care apare ca o banda sau o pata de puncte proeminente.; ele dau mancarimi, furnicaturi si dureri, apoi, in circa o saptamana apar vezicule cu lichid, care apoi se usuca si in final formeaza o crusta. Virusul poate fi activat de rezistenta scazuta a organismului la infectii, de stres sau de boli. Iritatia si durerea dureaza cam doua saptamani, dar durerea denumita nevralgie postherpetica, poate dura luni de zile.

Cum o tratam ?

La primele semne de boala, mergem la medic, care ne va prescrie antivirale, iar pentru calmarea durerilor si a mancarimii, putem aplica urmatoarele remedii :
Aloe vera ; daca aveti in casa o planta de aloe vera, taiati o frunza si aplicati gelul pe pielea bolnava. Sau cumparati de la farmacii gel cu 100% aloe vera.
Bicarbonat de sodiu si apa ; o pasta preparata din acestea, va usca veziculele si va ameliora mancarimea.
Saruri Epsom si apa ; obtineti o pasta din acestea ( saruri Epsom gasiti in farmacii ) ; va usca veziculele si amelioreaza inflamatia.
Ceaiul de roinita are actiune antivirala. Ceaiul se obtine din doua lingurite de planta uscata intr-o cana cu apa clocotita ; aplicati pe zonele afectate.
Otet si miere ; obtineti un amestec din acestea, cu care tamponati leziunile.
Contra durerilor, aplicati comprese reci cu apa sau lapte rece ; sau tamponati usor zona cu o punga cu gheata.

Precautii

Este foarte important sa mergem la medic in primele 72 de ore, pentru ca tratamentul antiviral poate ajuta la reducerea severitatii si duratei bolii, dar ar putea elimina si nevralgia postherpetica, efectul secundar foarte dureros al zonei zoster. Daca apare in zona nasului, a fruntii sau in apropierea ochilor, mergeti urgent la medic, pentru ca exista riscul afectarii vederii.

REDACTIA