Terapia prin ras
Am citit in presa ca „la Cluj functioneaza primul club din tara destinat rasoterapiei, condus de un expert calificat” ; initiatoarea acestui grup fiind Magdalena Oana. Cu alta ocazie, pe micul ecran am avut o stire despre un astfel de grup, din Japonia, se pare. In sfarsit, asemenea grupuri de terapie prin ras au aparut peste tot, inclusiv, cum am vazut, si la noi in tara. Terapia prin ras este, de fapt, exersarea rasului in scopul obtinerii senzatiei de relaxare, optimism, buna-dispozitie.
Despre ras
Rasul este un mijloc de comunicare a emotiilor, de obicei placute, dar si o modalitate de relaxare a tensiunilor interioare; el se poate declansa in mod reflex, dar poate fi si stimulat in mod fizic sau emotional sau provocat in mod voit. Rasul reflex este de mai multe feluri : rasul nervos, pe care nu trebuie sa-l reprimati deoarece elimina tensiunea si va elibereaza de frica.
Rasul sarcastic, care ascunde furia, ironia, nu trebuie cultivat, nici reprimat, mai degraba incercati sa-l transformati dintr-un rictus urat intr-un zambet frumos ; rasul neincrezator, de negare, ca reflex de aparare ; rasul de placere care este molipsitor si agreabil si il vedem de obicei la cei indragostiti. Cel mai sanatos ras este rasul comic, ca reflex al unor emotii provocate de situatii sau vorbe pline de umor. Rasul stimulat este de doua feluri : rasul stimulat fizic, ca in cazul gadilatului si rasul stimulat emotional, rasul comic. Rasul provocat este folosit in terapia prin ras.
Ce spun medicii
Se stie ca un copil rade in medie de 40 de ori pe zi, iar un adult numai de 20 de ori in aceeasi perioada de timp. Neurologul francez Henri Rubenstein spune ca 1 minut de ras echivaleaza cu 45 de minute de relaxare terapeutica, iar William F. Fry, profesor asociat la Clinica de Psihiatrie de la Universitatea Stanford sustine ca daca am rade de 100 de ori pe zi, aceasta ar echivala cu efectele unei alergari timp de 10 minute. Cel care a incercat primul terapia prin ras a fost, in 1964, pacientul Norman Cousins, care a practicat gandirea pozitiva si rasul pentru a se vindeca de o boala considerata ireversibila. Metoda lui a constat in vizionarea de comedii si o cura de vitamina C ; fiecare vizionare de 30 de minute ii asigura 2 ore fara dureri. Dupa 6 luni, el s-a vindecat complet. Prin anii 1980 dr. Patch Adams se imbraca in costum de clovn si utiliza umorul si rasul ca metode terapeutice. In 1995 in India, dr. Madan Kataria infiinta un „club de ras”, „yoga rasului” devenind o metoda terapeutica de succes, in urma careia s-au infiintat mii de astfel de cluburi in intreaga lume. Medicul francez Pierre Vachet a studiat psihologia rasului si a constatat ca daca radem, se largesc vasele de sange si trimit mai mult sange la extremitati, se stimuleaza producerea de hormoni, se elibereaza endorfine, inducand relaxarea si starea de bine. Mergand mai departe, psihologul Bernard Raquin a inventat metoda „gadilatului” nu – efectiv, ci prin metoda inducerii mentale a senzatiei de gadilat pentru obtinerea rasului. Psihologul american Edna Junkins, considerata „guru”-ul rasului, da metoda „exagerarii starii de spirit” care consta in exagerarea emotiilor negative pana la devierea si devenirea lor hilare.
Sa facem „haz de necaz”
„Bonus animus in mala re dimidium est mali” sunt spusele celebrului Plautus ; ele inseamna ca „intr-o situatie nenorocita, buna-dispozitie reduce jumatate din neajuns”. Cum am vazut mai sus, chiar in caz de emotii negative raspunsul fizic, involuntar, poate fi rasul sarcastic, ironic, nervos ; scopul lui este „pazirea” organismului, eliberarea de stari tensionate. Cu atat mai mult, in cazul rasului comic si cel provocat de terapie, rasul antreneaza muschii faciali, cei respiratori, diafragma si muschii abdominali ; inspiram mai adanc, expiram mai profund, regland astfel mecanismele neurochimice. Terapia prin ras poate distrage atentia de la boala, dureri, te face sa privesti situatia din alt unghi si creste numarul endorfinelor. Rasul vindeca afectiunile psiho-somatice ; creste rezistenta la stres, dispare depresia, se amelioreaza valorile glicemiei si creste imunitatea organismului, are efect tonic asupra plamanilor si circulatiei si genereaza o buna-stare fizica a organismului. Exista unele contraindicatii, cum ar fi : ptoza, glaucomul, herniile abdominale, hipertensiunea arteriala, hemoroizii, afectiunile cardiovasculare, operatiile abdominale recente si sarcina cu risc.
Cum ?
Sedinta in terapia prin ras presupune o ambianta placuta ; ea poate avea loc si in spatii deschise, de preferat parcuri sau paduri unde aerul nu este poluat; atmosfera trebuie sa fie relaxanta, uneori poate fi insotita de muzica ambientala. Mai intai se fac exercitii de respiratie libera si profunda, apoi se trece la declansarea hohotelor de ras. La inceput ele vor fi oarecum mecanice, dar nu uitati, ca si cascatul, rasul este contagios. Terapia alterneaza cu exercitii de relaxare si lectii de dezvoltare a simtului umorului ( de care avem atata nevoie !). Se incepe cu rasul pe silabe, ha-ha-ha, he-he-he, hi-hi-hi si asa mai departe. Se pot face concursuri de imaginatie ; de ex. sa ne imaginam un personaj furios si sa-i vedem partea caraghioasa a manifestarilor sau folosind metodele Junkins sau Raguin, despre care vorbeam mai sus. Sunt recomandate cate doua sedinte a cate 10 minute de ras colectiv, pe zi, iar in viata de toate zilele nu pierdeti nici un prilej de a rade.
Un ras sanatos va scuteste de medicamente !
Radu Botez & Olivia Vatca