Sanatatea globala in pericol…


Extinctia generatiilor viitoare

Un astrolog sucevean avertiza de curand ca Apocalipsa a inceput odata cu blugii mulati, la moda printre femei. El motiva aceasta prin energia masculina care apare la femeile – tot mai multe – care poarta blugi mulati si care poate provoca infertilitate. De altfel, sunt voci ale unor specialisti care spun ca acest fel de imbracaminte purtata si de barbati provoca infertilitate, care poate duce la extinctia generatiilor viitoare si, in final, la disparitia oamenilor pe Pamant. Poate fi adevarat, dar adevarata Apocalipsa a inceput deja, odata cu epidemia de obezitate declansata in 1977 in SUA, care se extinde pe tot mapamondul in ritm vertiginos.

Uluitoarea epidemie de obezitate

Cand spunem epidemie, spunem slabire, disparitie, moarte, prin contagiune, intr-un timp scurt. Obezitate prin contagiune? Desigur! Si iata cum: mancam si ne ingrasam. Cum si ce mancam? Cum am “apucat” acasa si ce am mancat de cand am fost mici. Am invatat asta de la parintii nostri, iar acestia de la bunicii nostri s.a.m.d. Numim asta contagiune. Dar stim ca parintii si bunicii nostri n-au fost copii supraponderali sau obezi; acestia au aparut doar de prin anii 1977… Pai, e simplu: acum am inceput sa mancam mancaruri procesate pe care le gasim in toate supermarketurile si la toate colturile de strada. De ce nu mai mancam asa cum mancau antecesorii nostri? Si asta e simplu: ne-am “contaminat” cu obiceiuri straine si, implicit cu… obezitate. Tot mai des folosim mancaruri procesate tip fast-food, chipsuri, sucuri, pizza etc.
Sa privim faptele.

Daca in anii ’70 in SUA doar 1 din 20 de copii era supraponderal, in anul 2010 era 1 din 5! Si inca: pana in anii ’80 numarul de copii americani cu diabet zaharat tip 2 era ZERO, in 2010 erau aproape 58.000 copii cu acest tip de diabet! Ori, se stie diabetul este asociat cu obezitatea. Astazi, 2 din 3 americani sunt supraponderali sau obezi. Vrem sa fim ca americanii? Poate, dar in alte domenii…

Sanatatea globala in pericol…

Ne sperie epidemiile de SIDA, EBOLA, boala vacii nebune, cele de gripa aviara sau altele, dar epidemia de obezitate ne lasa reci la figurat vorbind, dar, vai, si la propriu, caci cei mai multi copii obezi au nesansa sa nu atinga varsta de 20 de ani! Cand sanatatea globala este in pericol, specialistii recomanda alimentatia echilibrata si exercitiul fizic. Alimentatia echilibrata se refera la echilibrarea energetica intre caloriile ingerate (inghitite) si caloriile consumate. Dar numai miscarea, exercitiile fizice nu sunt suficiente; este necesar sa stim ca o calorie provenita din sucuri, bauturi carbogazoase de exemplu, nu este procesata de ficat si pancreas la fel ca o calorie provenita din fructe care contin fibre, care fibre ajuta la procesarea caloriilor in mod eficace si nepericulos pentru depunerea de grasimi, chiar daca fiecare dintre aceste calorii contine zahar.

Inamicul public Nr.1

Am pomenit mai sus grasimile si zaharul, care sunt un pericol pentru organismul uman, consumate in mod nerational. Dar in cazul obezitatii zaharul este pericolul Nr.1, aproape mai periculos pentru mortalitate decat alcoolul, tutunul sau drogurile. Zaharul creeaza o dependenta de 8 ori mai mare decat cocaina. Zaharul, nu grasimea, este pericolul mortal in epidemia de obezitate. Si, din nefericire, zaharul nu e numai in dulciuri; 80% din produsele procesate pe care le gasim in supermarketuri contin zahar sub o forma sau alta: dextroza, fructoza, maltoza etc si toate mancarurile procesate contin zahar. Industria alimentara este o smechera, a redus procentul de grasimi, iar pentru ca produsele sa aiba gust bun, au marit procentul de zahar continut. Ce iei pe mere, dai pe pere…
Tinand cont de faptul ca diabetul, bolile cardiovasculare si multe alte afectiuni sunt asociate cu obezitatea si de faptul ca din 1977 pana in 2000 consumul de zahar s-a dublat, va lasam sa va imaginati populatia Pamantului in urmatorii 20 de ani, obeza, infertila, bolnava si inutila…

Fed up…

Fiecare dintre noi ar trebui sa fie satul de privelistea nefericitilor copii supraponderali sau obezi, a mortii rudelor sau prietenilor obezi, dar si satul de hrana ucigatoare! “Ca la mama acasa”, mancarea sau gustarea gatite acasa sunt mult mai sanatoase decat mancarea procesata pe care o gasim in magazine. Sa prevenim extinderea obezitatii, in primul rand a celei infantile. Vom preveni astfel extinctia populatiei globului.
Dar tot ceea ce am scris noi pana acum este putin in comparatie cu filmul documentar (Fed up) de mai jos. Va invitam sa-l vizionati!