Magia Verde

Verdele Culoarea naturii, a sanatatii !!!

Kandinsky afirma ca “verdele este culoarea cea mai calda existenta. Nu se misca, nu exprima bucurie, tristete, pasiune; nu doreste si nu cere nimic…”
Dar, pentru a incepe, este o culoare bivalenta: exprima linistea dar si gelozia; este o culoare secundara datorita unirii a doua culori primarii: galben (bogatie) cu albastru (intelepciune).
Situata intotdeauna intre doi poli:
– energie – calm
– pozitivitate – pragmatism
– renastere – decadere, este o culoare neutra, perfecta in orice situatie.
Simbolizeaza renasterea (primavara), speranta, tineretea, seninatatea, perseverenta si stabilitatea.

Istorie si… culoare

“Traind in culori” ar putea insemna ca traim bine, deoarece culorile sunt capabile sa influenteze in pozitiv sau negativ starea noastra de suflet. Iata un pretext pentru a ne insoti in viata cotidiana de culorile preferate.
Nu putem nega! Culorile exercita asupra noastra “efecte” psihologice si emotionale. Cand spunem : “rosie de nervi” ; “alba de frica” ; “neagra de ura” ; “inrosit de rusine”… exprimam o anumita stare de suflet, aceste fraze presupunand o stransa legatura intre culoare si senzatie, intre culoare si sentiment.
Verdele este culoarea naturii si dureaza din primavara pana in toamna. Arata trezirea sau reintoarcerea la viata si este simbolul sperantei (una din cele trei virtuti; credinta-rosu; milostenie-alb).
De culoare verde este fata lui Visnù; corpul (hainele) zeitei Venere din Fidia ; mantaua lui Kherz (inteleptul inteleptilor) cel care il iluminase pe Moise; verde este capa lui San Giorgio (patronul calatorilor) ; verde este steagul Islamului si stema Irlandei ; verzi sunt si pasunile Insulelor Fericirii din mitologia celtica ; verzi sunt ochii pisicii (venerata in Egiptul antic) ; de culoare verde este si emblema ecologistilor iar in lumea S.F. martienii sunt verzi ; salile de operatie si hainele chirurgilor sunt verzi (verdele avand proprietati antibacterine). Pentru budisti culoarea verde reprezinta viata.

“Magia verde” naste din natura (paduri, campii), avandu-si radacinile in trecut si ajungand la noi inca din era paleolitica aceasta “magie verde” a suferit foarte putine schimbari.
In toate religiile vechi vedem cum este adorat, idolatrizat spiritul copacului, padurile fiind primele temple ale omului primitiv.
Copacului ii este asociat conceptul de crestere “in ani” (arborele genealogic), dezvoltare, protectie, rezistenta, inradacinare si imbatranire. El, copacul, este simbolul stabilitatii reprezentand: viata, moartea si renasterea.
Pentru civilizatia celtica plantarea arborilor era foarte importanta, acestia dedicand lor poezii, povestiri, simboluri, sacre, alfabetul, calendarul, copacul venerat fiind Quercea (Quercus). Inca din antichitate romanii credeau ca anumiti zei erau nascuti de catre, si sub, copaci ; de aceea Quercea era expresie a fortei si robustetii fiind dedicat zeitei Giove ; ulmul era dedicat lui Morfeu (zeul somnului) ; frasinul, zeului razboiului Marte. Sa nu mai pomenim si bradul (copacul sempre verde) ce naste in sec. XVI in Franta si reprezinta continuitatea si viata eterna.
Pe langa toate atributele pozitive date inca din antichitate culorii verde sa nu uitam ca ea are si o insemnatate negativa: in Evul Mediu nebunii erau pictati cu verde ; vipera este de culoare verde si este veninoasa, exprima sentimente de invidie si gelozie. Atunci cand este visata aceasta culoare arata asteptarea, rabdarea, speranta, anii tineri, verzi ai copilariei.

Tonalitate si… personalitate !!!

Cuvintele cheie al culorii verzi sunt: echilibru, armonie, pace. Mama-natura este cea care ne da semnificatia verdelui: simbolul reinnoirii (vesteste primavara) si a duritatii, rezistentei (tulpina ce sustine floarea este de culoare verde). Aceasta culoare ne insoteste pe toata perioada primaverii si verii dar sub diverse tonuri. Nevoia de calm, liniste si echilibru predomina. Este momentul verdelui, culoarea cea mai echilibrata, bariera intre culorile reci si calde.
“Stiinta culorilor” (Cromoterapia – click aici) o sugereaza in situati de agitatie psihica si emotionala precum si in acele momente in care vrem sa ne realizam sau sa ne crestem propria auto-stima.
“Tipul-verde” sau “personalitatea-verde” reprezinta un sprijin bun atat pentru el insusi cat si pentru cei din jurul lui dar, cand verdele este in exces atunci ies la iveala partile fixe, imobile ale personalitatii aratand chiar si un comportament dusmanos. Indivizii cu acest tip de personalitate sunt senzuali, le plac banii, se mentin constant in echilibru oricare ar fi conditiile externe… fiind diplomati, au sentimente profunde si de durata dar sunt si posesivi, gelosi, incapatanati.

– nuantele inchise de verde cu tendinta catre albastru arata o personalitate dura, rece, putin dispusa schimbarilor.
– nuantele deschise cu tendinta catre galben arata o mare flexibilitate si capacitate de adaptare in orice situatie, acceptarea sfaturilor sau a ideilor externe.
– verde inchis: arata gusturi simple dar rafinate, ordine, o persoana logica dar putin deschisa criticilor.
– verde apa: o pesoana practica, senina, stapana pe propriile emotii, are simtul esteticului si este o fire romantica.
– verde mar: nevoia de nou, persoana sociabila cu capacitatea de a se face inteleasa de toti ; predispozitie pentru lucrul in grup.
– verde albastru: optimist, increzator in sine si in altii, fire independenta ; dorinta de a sta departe de stresul emotiv.

Verdele:
– preferat spontan: denota echilibru, simt camaraderesc, fidelitate, fire sensibila ce cauta stabilitate emotionala,
– preferat dupa reflectie: caracter puternic,constant.
– respins: caracter slab, fire singuratica si nelinistita.
Culoarea verde corespunde chakrei inimii (anahata)… devotament, dragoste, compasiune, vindecare… iar elementul asociat fiind aerul.

VERDELE si… Sanatatea !!!

Efectele culorii verzi asupra organismului sunt surprinzatoare, ea intervenind in:
– congestii ;
– are efect calmant ;
– creste autostima: optim deci pentru cine nu este sigur de el avand totdeauna nevoie de parerea celorlalti ;
– favorizeaza relaxarea fizica si psihica (scazand ritmul metabolic) intervenind in caz de stres, anxie, hiperactivitate nervoasa, insomnie si dureri de cap cauzate de suprasolicitare fizica ;
– inflamatii ;
– intoxicatii (distruge virusi si bacterii) ;
– folositor plamanilor, ficatului si rinichilor atunci cand acestia “lucreaza in conditii toxice” ;
– hiperactivitate metabolica ;
– hipertensiune ;
– probleme oculare (folosirea ochelarilor cu lentile verzi tonifica nervul optic) ;
– intareste sistemul imunitar ;
– raceli, efect asupra ulcerului gastric si intestinal.

Verdele impreuna cu galbenul este un optim dezintoxicant si antiinflamator.
In cristaloterapie smaraldul emite raze cosmice (reci) de culoare verde. De aceasta culoare poate depinde starea de sanatate a partilor “grele” din corp: oase, carne, ficat, rinichi, intestin… , ea fiind utila celor cu probleme cardiace, cu presiunea mare, in ulcer, dureri de cap, nevralgie si raceala. Acest cristal de culoare verde stimuleaza cresterea interioara, sensibilitatea si simtul estetic. Favorizeaza prietenia, dragostea si armonia in cuplu.

VERDELE in… alimentatie !!!

Culoarea verde a verdeturilor, legumelor si fructelor (varza, spanac, salata, castraveti, kiwi, mere, struguri etc.) este data de clorofila, aceasta fiind bogata in Magneziu (ajuta la reglarea metabolismului) avand si un bogat aport de vitamine: C, K, B etc. importante pentru sanatatea noastra. Chiar si magicul ceai verde (cel mai mult consumat in Asia, Japonia) te mentine tanar(a), fiind bun pentru: ten, oase, minte, artere, inima, dinti, circulatie, sistem imunitar etc.
In acest secol culoarea verde este mult utilizata si in realizarea filmelor, de ex. in Matrix (avem codul verde, lumea virtuala verde) nuantele de verde incearca sa separe lumea virtuala de cea reala, o lume creata de computer, Matrix fiind o “boala” pentru oameni, o “colivie” virtuala ce-i tine intr-o stare profunda de decadere fizica si cerebrala.
Casele viitorului sunt acelea ce au un acoperis plat unde domneste o mica gradina cu flori, legume, zarzavaturi si pomi pitici. Aceste case sunt deja numeroase in California, Noua Zeelanda, Viena, spatiile verzi fiind create pentru a reduce stresul si totodata pentru a reda naturii macar o mica parte din ceea ce omul a distrus pana acum.

“Frumusetea va salva lumea” – A.Dostoevsky

Gabi Mari – Consilier OnLine Diaspora
*Material oferit de www.elystar.ro