Artrita – REMEDII

Artrita este o afectiune cauzata de uzura cartilagiilor, materialul gelatinos dintre suprafetele osoase care absoarbe socurile ; cand cartilajul se uzeaza, oasele se freaca unele de altele, provocand dureri articulare, inflamarea si rigiditatea articulatiilor. Exista numeroase forme de artrita, dar cel mai intalnit tip este artroza ; alte forme ale acestei afectiuni sunt poliartrita reumatoida si artrita psoriazica. Odata cu venirea iernii, multi dintre cei care sufera de artrita descopera ca durerile lor sunt influentate de schimbarile meteorologice, cresterea umiditatii si scaderea rapida a presiunii atmosferice influentand fluxul sanguin la nivelul articulatiilor afectate de artrita. Durerea se poate ameliora cu medicamente antiinflamatorii, dar cine s-a saturat de chimicale poate sa-si atinga scopul de a avea zile fara dureri prin mijloacele mai putin daunatoare si mai la indemana de mai jos.

Pentru alinare

Uleiul de eucalipt
poate sa va fie de mare ajutor : puneti pe locul inflamat cateva picaturi si masati pentru a fi absorbit. Nu-l folositi sub perna electrica sau compresa calda, deoarece caldura poate produce iritarea pielii sau senzatia de arsura. Capsaicina (substanta care confera iuteala ardeilor chilli) este, de asemenea, un ingredient activ in produsele pentru durerea articulara, dar pentru acest gen de revulsiv va trebuie reteta. Pudra de ghimbir ajuta la reducerea durerilor provocate de artrita ; luati o jumatate de lingurita de pudra sau pana la 35 gr (cam sase lingurite) de ghimbir proaspat, o data pe zi. Datorita capacitatii acestei plante de a spori circulatia sanguina, ea indeparteaza substantele inflamatorii de la nivelul articulatiilor dureroase. Aplicarea de caldura pe articulatiile dureroase poate oferi destul de multa usurare ; folositi o perna sau o patura electrica, o buiota sau alt incalzitor. Pentru articulatiile mainilor intepenite, umflate si dureroase, este bine sa purtati noaptea o pereche de manusi lejere. Cercetatorii din Australia au descoperit ca persoanele care poarta bratari de cupru si iau aspirina, prezinta o ameliorare mult mai mare a durerii.

“Gresati” organismul

S-a observat ca la persoanele care consuma peste gras rigiditatea si durerile sunt mult reduse. Suplimentati-va dieta cu macrou, somon sau sardine, care contin acizi grasi omega-3, care amelioreaza inflamatiile din organism. De asemenea, acizii grasi omega-3 (click aici) din uleiul de cod pot incetini si chiar inversa distrugerea cartilajului, care duce la artroza. Dar, daca aveti colesterolul marit sau diabet, trebuie sa discutati cu medicul inainte de a le folosi. Ca o alternativa la capsulele cu ulei de peste, puteti lua o lingura de ulei de in pe z i: amestecat in salate sau cu suc de portocale, ori luat ca atare. La fel, nucile sunt un bun ameliorator, care contin uleiuri benefice ; consumati-le cu incredere.

Mentineti mobilitatea

Cu cat aveti o conditie fizica mai buna, cu atat veti avea mai putina durere si rigiditate ; pentru mobilitatea articulatiilor dvs. incepeti un regim usor de exercitii. Pentru inceput mersul pe jos, plimbarile vor fi de folos, dar si inotul, ciclismul sau yoga vor fi salutare in pastrarea mobilitatii articulatiilor (click aici). Pentru a sustine articulatiile si a absorbi socurile aveti nevoie de muschi puternici ; discutati cu medicul sau fizioterapeutul dvs. posibilitatea unui program de exercitii cu greutati. Este important sa nu fortati nimic, iar daca articulatiile sunt prea inflamate puteti sa luati o zi de odihna.

Profilaxia e de baza !

Indiferent de greutatea pe care o aveti, daca slabiti cinci kilograme si va mentineti greutatea la acest nivel, veti reduce cu 50% riscul aparitiei artrozei articulatiilor. Deci, pentru a nu pune o prea mare presiune asupra articulatiilor, mentineti-va o greutate sanatoasa. In timpul plimbarilor dvs. cautati tipuri de teren variat, pentru a preveni stresul repetitiv asupra articulatiilor. Cautati incaltaminte comoda ; cele cu zona calcaiului mai moale va micsora impactul mersului asupra articulatiilor piciorului, gleznei, genunchiului si soldului. Cei mai buni pentru genunchi sunt pantofii plati, de tip sport. Evitati orice risc de accidentare pe gheata sau polei. Luati suplimente de zinc, care pot reduce riscul aparitiei poliartritei reumatoide, dar limitati-va la 15 mg de zinc pe zi administrate in timpul mesei.

REDACTIA