Masajul Shiatsu – sanatatea orientala ( 3 )

Continuam serialul nostru despre masaj, cu masajul Shiatsu, o practica orientala care foloseste degetele ( shi ), prin apasare ( atsu ), in vederea recastigarii echilibrului intre corp si suflet si a activarii fortelor de autovindecare ale organismului. Este o metoda japoneza, bazata pe acupunctura si presopunctura chinezeasca, combinate cu notiuni moderne de anatomie si fiziologie din medicina occidentala, care consta in exercitarea presiunii asupra unor puncte-cheie. Poate fi util sa vedeti si „Acupunctura, practica orientala” ( click aici ).

Energia subtila in Shiatsu

In cosmologia orientala, sursa tuturor lucrurilor este tao, legea universului ; din tao deriva existenta, iar de aici se polarizeaza doua forte, yin si yang, care sunt in acelasi timp opuse si complementare. Prin jocul dintre yin si yang, prin fluxul si refluxul dintre cele doua principii, se creeaza energia ki ( chi sau Qi ), care exista si in lumina si in oameni si in granit, de exemplu. Meridianele sunt canalele prin care energia ki circula prin intreg corpul. Cele mai cunoscute sunt cele 12 meridiane din acupunctura ; fiecare dintre cele cinci elemente – Pamant, Metal, Apa, Lemn – are cate o pereche de meridiane, unul yin si altul yang, cu exceptia Focului care are doua perechi ; toate sunt bilaterale, rezultand 24 de meridiane. Doua meridiane „suplimentare” sunt de obicei incluse in categoria meridianelor asociate cu organele : Vasul Guvernor, care este un fel de rezervor de energie yang si Vasul Conceptiei, echivalentul sau in privinta energiei yin.

Cand, in timpul masajului Shiatsu, se apasa pe un punct de pe un meridian, nu se stimuleaza doar nervii si tesuturile locale, ci este influentata si circulatia energiei ki prin intregul meridian si, de aici, prin altele. Punctele de acupunctura sau punctele tsubo sunt locurile de pe un meridian in care se poate ajunge cel mai usor la energia ki si aceasta poate fi manipulata. Dar punctele tsubo au efecte mult mai subtile in conformitate cu legile energiei ki : unele se conecteaza cu alte meridiane, altele influenteaza echilibrul dintre elemente, iar altele pot sa calmeze mintea si sa reduca febra. La un meridian scos din echilibru, ki-ul poate fi, ori deficitar (kyo ), ori in exces (jitsu ), dar uneori poate fi simultan in ambele stari, cand circulatia energiei ki este obstructionata – in exces, deasupra obstructiei si deficitar, mai jos de aceasta. Zonele jitsu sunt mai usor de gasit, caci sunt mai incordate sau tari, dar masajul Shiatsu este mult mai placut si mai eficient atunci cand va concentrati pe zonele kyo ; in principiu orice simptom de exces este provocat de o deficienta, asa incat tonifierea meridianelor kyo va ajuta meridianele jitsu sa se relaxeze.

Despre Hara si Ampuku

Pentru japonezi, hara sau abdomenul este considerat ca locul unde salasluieste spiritul vital ; hara descrie calitatea energiei unei persoane, un om poate avea o hara buna sau una rea, iar a te sinucide este echivalent cu a ucide hara (hara-kiri ). Masajul Shiatsu aplicat pe hara, metoda denumita ampuku, este o arta de vindecare mult mai veche chiar decat shiatsu si care necesita ani buni de pregatire. Dar pentru ca nu toate meridianele traverseaza hara, este necesar sa se inteleaga bine harta zonelor reflexe de pe hara. Granitele naturale ale regiunii hara sunt : coastele si oasele pelviene ; intre aceste limite, zonele reflexe ale meridianelor corespund aproximativ cu situarea organelor respective. Cand este efectuat corect, bine si cu grija, ampuku constituie cea mai relaxanta si linistitoare experienta imaginabila, facand bine si echilibrand toate functiile fizice.

De ce Shiatsu ?

Masajul Shiatsu are rol analgezic, relaxant, fortifiant si de echilibrare. Poate ameliora tendinite, intinderi musculare, migrene, dureri de gat si de umeri, sciatica, dureri de spate, dureri articulare ( artritice ), tensiuni musculare, nevralgii, insomnii, nervozitate, probleme menstruale, probleme circulatorii si pe cele legate de stres, constipatia, anxietatea, oboseala cronica si stresul. De asemenea, shiatsu vindeca : lipsa poftei de mancare, astmul, durerile intre vertebre, incontinenta urinara, conjunctivita, hipertensiunea si hipotensiunea arteriala, greata, bronsita, diareea, raceala, febra, raguseala, rinita alergica, spasmele musculare, dereglari ale ficatului, sangerarea nazala, ameteli, dureri de dinti si intareste muschiul inimii. Un masaj shiatsu trebuie aplicat intotdeauna pe toata suprafata corporala, pentru echilibrarea energiei in toate meridianele ; incercand sa tratezi numai durerea sau afectiunea inseamna sa ignori nu numai intregul sistem de meridiane interconectate, care face din shiatsu o metoda atat de eficienta, dar in acelasi timp, ignori unul dintre principiile fundamentale ale medicinei orientale, principiul holistic.

Practicarea, auto-shiatsu si altele

Shiatsu poate fi practicat aproape oriunde, dar sunt necesare unele elemente : o incapere linistita, calduroasa si o imbracaminte lejera ; nu este necesara masa de masaj sau altceva, mult mai indicata este podeaua, acoperita cu paturi, deoarece aceasta pozitie faciliteaza utilizarea puterii energetice a abdomenului ( hara ). Se poate practica si in natura, dar aici, puterea de concentrare este diminuata. Daca doriti sa va cresteti energia ki, veti avea nevoie de un sistem oriental care lucreaza cu „energia subtila”. Hatha Yoga este o forma excelenta de exercitii, care intind toate meridianele si regularizeaza respiratia. T’ai chi este o alta tehnica ce urmareste cresterea energiei ki, ameliorarea respiratiei si sa dea suplete. Ambele tipuri de exercitii fizice avand drept scop cresterea energiei ki, nu sunt altceva decat forme de auto-shiatsu si in ultima instanta pot fi mai placute si mai benefice decat incercarea de a va apasa propriile meridiane.

Cititi si :
Masajul (I) – Masajul – atingerea benefica – click aici
Masajul (II) – Reguli, manevre si aplicare – click aici
Masajul (III) – Shiatsu, sanatatea orientala – click aici
Masajul (IV) – Reflexologia, „stiinta” talpilor – click aici
Masajul (V) – Masajul celor cu nevoi speciale – click aici

REDACTIA