Masajul – reguli, manevre, aplicare ( 2 )

Reguli

Relaxarea este vitala pentru orice forma de masaj. Cu cat atmosfera este mai calma si mai confortabila, cu atat va fi mai eficace tratamentul aplicat. Exista niste reguli care, pentru un rezultat favorabil al masajului, trebuie respectate. Intre acestea, unele se refera la caldura si liniste. Ambientul spatiului este foarte important ; este nevoie de o camera calduroasa, lipsita de curenti de aer, prosoape si o patura la indemana ; muzica relaxanta este indicata, dar pe unii muzica de orice fel ii deranjeaza. Iluminatul trebuie sa fie bland si discret, lumina puternica impiedicand relaxarea ; se poate folosi aromoterapia. Si nu in ultimul rand, masa de masaj sau ( in lipsa ) chiar podeaua trebuie sa fie pregatite atent si in mod corespunzator, nici prea rigide, nici prea moi. De asemenea, se vor pregati din timp, la indemana, uleiurile sau lotiunile speciale necesare masajului. Terapeutul sau persoana care efectueaza masajul se va interesa din timp, ce nevoi are „receptorul” masajului ; uneori, il lasa cateva minute singur pentru a se pregati ; multi se jeneaza sa se dezbrace cu martori, altii nu agreeaza muzica sau aromele. Intr-un cuvant trebuie creat un climat cat mai prietenos, calm si linistit, pentru a obtine relaxarea dorita. Intotdeauna si in toate cazurile, se va tine cont de contraindicatiile descrise in Masaj (I) – Masajul-atingerea benefica ( click aici ).

Manevre specifice

In tehnica masajului clasic, mainile sunt instrumentele comunicarii ; prin maini, percepeti si descoperiti unicitatea persoanei pe care o atingeti, prin intermediul pielii, aceasta primeste darul atingerii, contactul plin de grija si miscarea. In masajul clasic exista cateva manevre de baza efectuate cu mainile, dar, desigur pot fi folosite si alte manevre, din alte tehnici de masaj. Cele mai importante manevre, sunt :
Efleurajul sau netezirea, care consta in alunecari ale palmelor pe suprafata corpului. Are efect asupra pielii si tesuturilor, stimuleaza circulatia sanguina si sistemul nervos, favorizeaza schimburile nutritive, combate oboseala, accelereaza procesul de indepartare a reziduurilor toxice.
Petrisajul sau framantatul ; consta in miscari de framantare a musculaturii, care au ca efecte : cresterea vitalitatii celulare, favorizarea circulatiei sanguine profunde, cresterea elasticitatii si a altor proprietati musculare, imbunatatirea schimburilor nutritive, stimularea eliminarii produselor de uzura, de dezasimilatie sau inflamatorii.
Frictiunea, care consta in miscari compresive, mai profunde decat cele doua de mai sus. Uneori este folosita pentru a favoriza patrunderea cremelor sau gelurilor analgetice. Efecte : mobilizeaza tesuturile moi, marind supletea si elasticitatea lor; mareste si activeaza circulatia locala ; stimuleaza schimburile nutritive, incalzeste. Favorizeaza o mai buna irigare sanguina deci, o mai buna oxigenare a tesutului muscular ; indeparteaza reziduurile existente la nivelul tesutului muscular.
Tapotamentul sau baterea, care consta in lovituri usoare si ritmice, executate cu marginile cubitale ale mainilor, cu palmele sau pumnii. Efectele tapotamentului : creste tonusul muscular, creste fluxul sanguin, reduce spasmul muscular.
Vibratiile sunt miscari oscilatorii ritmice, cu presiuni intermitente, care produc deplasari mici ale pielii. Au efect stimulator si relaxant.

Aplicarea

Se incepe cu masajul spatelui, de la cap spre picioare, urmand spatele picioarelor; se intoarce persoana si se maseaza partea din fata a corpului : umerii, gatul si pielea capului ; apoi fata, bratele si mainile, partea din fata a bustului, partea din fata a picioarelor. Secventa este alcatuita din sapte zone distincte – doua pe spate si cinci pe fata corpului, totul incheindu-se cu conectarea intregului corp. ( Conectarea da pacientului o senzatie de plenitudine ; consta in manevre ample pe intreaga suprafata a corpului sau prin simpla asezare a mainilor pe diferite parti ale corpului, pret de cateva moment ). Mai intai, se unge cu ulei partea respectiva a corpului, apoi se incepe cu miscari usoare si ample, trecand gradat la cele mai profunde, incheind cu revenire la manevrele mai usoare. Pe brate si picioare se folosesc manevre mai ferme spre inima si manevre mai usoare in sensul opus, pentru a favoriza fluxul sanguin la revenirea spre inima. Pe durata sedintei de masaj, se va asigura mentinerea temperaturii adecvate a corpului celui masat, prin acoperirea partilor care nu sunt masate in acel moment cu prosoape, de preferat incalzite. La incheierea sedintei, dupa conectare, corpul va fi acoperit cu o patura, timp de cateva minute, in scopul odihnei si relaxarii acestuia.

De ce masajul ?

Deoarece induce o stare de bine, atat la nivel fizic, cat si psihic ; ajuta la reducerea stresului fizic si mental, la reducerea tensiunii musculare si la vindecarea migrenelor si cefaleelor. Este ajutor pentru eliminarea toxinelor, imbunatateste circulatia sangelui si limfei ; scade presiunea sanguina, mareste flexibilitatea articulatiilor, creste nivelul de endorfina, scade anxietatea, inlatura depresiile, imbunatateste capacitatea de concentrare, inlatura oboseala fizica si mentala, inlatura problemele de somn. Are rol major in combaterea simptomelor de astm si poate fi receptionat de persoane la orice varsta.

Cititi si :
Masajul (I) – Masajul – atingerea benefica – click aici
Masajul (II) – Reguli, manevre si aplicare – click aici
Masajul (III) – Shiatsu, sanatatea orientala – click aici
Masajul (IV) – Reflexologia, „stiinta” talpilor – click aici
Masajul (V) – Masajul celor cu nevoi speciale – click aici

REDACTIA