DE LA STRANDURI SI PISCINE

Vara – cand toata lumea se „topeste” de caldura – o modalitate de racorire este balaceala in stranduri sau piscine. Dar unele dintre acestea sunt adevarate „bombe” de afectiuni estivale, unele dintre acestea fiind greu tratabile, necesitand un timp indelungat de tratament, care se poate prelungi si dincolo de sezonul estival. Pericolele care ne pandesc din apa murdara, nedezinfectata a unor bazine, sunt numeroase si au urmari neplacute. Mergand la strand sau piscina ne putem expune la infectii bacteriene, boli virale si micoze cutanate ; pot sa apara negi sau veruci, furunculoza, dar si boli cu transmitere sexuala.

Negi, veruci si BTS

Credinta populara ca, daca atingi o broasca raioasa vei face negi, este doar o superstitie. Negii sunt produsi de virusuri, inclusiv de virusul Papilloma, care provoaca o crestere anormala a celulelor dintr-un anumit loc. Virusul Papilloma produce diferite tipuri de negi : pe maini, negi plantari sau veruci pe picioare, negi plati si negi laringieni, precum si negii genitali. Zgarieturile, caldura, umezeala si infectiile fungice ale pielii, favorizeaza aparitia si dezvoltarea negilor, intrucat virusul intra in piele prin mici taieturi sau zgarieturi. In general, negii apar pe piele ca o excrescenta palida, cu o suprafata aspra. Verucile sau negii plantari, apar pe talpa si pot fi foarte dureroase.
Negii genitali, condyloma acuminata, sunt produsi de un alt virus, precum Molluscum cotagiosum, o infectie foarte contagioasa, care poate mari riscul de cancer de col uterin ; dar putem sa luam de asemenea, alte boli cu transmitere sexuala din apa murdara a bazinelor. Puteti citi despre bolile cu transmitere sexuala – BTS ( click aici ).

Ce trebuie sa facem…

… Daca ne-am „pricopsit” cu asemenea „daruri” dupa o vizita la strand sau la piscina, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne supunem unui control medical, mai ales daca nu suntem siguri ca ceea ce ne-a aparut pe piele, este sau nu, un neg. Controlul medical va elimina probabilitatea unui cancer de piele si va va scuti de situatia hilara de a incepe sa aplicati remedii pentru negi pe o batatura sau o alunita. Ce mai trebuie sa facem este ; sa NU traumatizati negul prin taieturi, zgarieturi sau piliri, pentru a nu favoriza raspandirea virusului. Daca dvs. sau partenerul dvs. aveti negi genitali, folositi prezervativul si mergeti urgent la medic. Negii pot fi inghetati cu azot lichid sau arsi cu laser ; farmaciile comercializeaza asemenea spray-uri cu azot lichid, dar si diferite solutii si leucoplaste ce contin acid salicilic, ce are efect de peeling.

Reguli de… bun-simt

Cand mergeti la strand sau la piscina, asigurati-va ca nu aveti mici leziuni pe piele, vreun cos, ceva, care va expune la infectii.
Faceti dus inainte si dupa ce iesiti din apa, micsorati astfel riscul contaminarii, a dvs. sau a altora.
Purtati sandale usoare sau slapi la strand, doar ai dumneavoastra , purtandu-i pe ai altora, se pot transmite micoze ale piciorului, la piscina sau la vestiare, virusurile tind sa se dezvolte in zone calde si umede ; negii umezi sunt cei mai contagiosi.
Nu va epilati inainte de a merge la bazine ; porii deschisi ai pielii sunt ca un „burete” pentru virusi.
Daca, iesind din apa, observati pe piele pete rosii sau umflate, care nu trec in cateva ore, mergeti la control medical.
Pentru sanatatea dvs. si a altora, asigurati-va ca sunteti complet sanatosi, inainte de a merge la strand sau piscina.

*Afectiuni estivale 1 – INSOLATIA – click aici
*Afectiuni estivale 2 – ERITEME DE CALDURA si ARSURI SOLARE – click aici
*Afectiuni estivale 3 – TOXINFECTII SI INDIGESTII ALIMENTARE – click aici
*Afectiuni estivale 4 – RETENTIA DE APA – click aici
*Afectiuni estivale 5 – MUSCATURI SI INTEPATURI DE INSECTE – click aici

REDACTIA