MUSCATURI SI INTEPATURI DE INSECTE

Vara, pericolul muscaturilor sau intepaturilor de insecte sunt mai frecvente; tantarii sunt numerosi si… insistenti, indiferent ca ne aflam in orase sau in Delta; mustele prolifereaza, viespile si albinele isi fac si ele treaba de zor, caldura caniculara intetind aceasta activitate. Paianjenii sunt si ei extrem de periculosi, mai ales pe canicula si in mod special paianjenul zis Vaduva Neagra. Urmarile acestor situatii, le putem simti pe… pielea noastra: intepaturi sau muscaturi neplacute, usturatoare sau dureroase.

Nu va scarpinati…

Muscaturile de insecte sunt de obicei inofensive, dar sunt foarte neplacute, iar in cazul unor alergii grave, pot duce chiar la socuri anafilactice. In cazul intepaturilor de viespi si albine, trebuie sa scoateti cat mai repede acul, fara sa stoarceti locul, deoarece va curge si mai mult venin din saculetul atasat de ac. Apoi, tamponati zona intepata cu otet sau o solutie de bicarbonat de sodiu ori amoniac diluat. Pentru a ameliora iritatia, aplicati o pasta din doua aspirine pisate, dizolvate in cateva picaturi de apa (atentie la cei alergici la aspirina si NU o aplicati copiilor sub 16 ani), apoi tineti pe locul intepaturii o punga cu gheata. In cazul intepaturilor de tantari, sunt indicate pentru oprirea inflamatiei si mancarimilor: aplicarea unui cub de gheata, tamponarea cu otet sau cu o felie de lamaie; in acest scop, sunt bune si deodorantele sau pasta de dinti, mai ales daca este mentolata. In cazul intepaturilor de capuse, este necesar, in primul rand sa scoateti capul capusei cu o penseta; atentie, caci el se poate rupe, caz in care este nevoie sa mergeti la medic, pentru ca se poate produce o infectie; deci, curatati zona respectiva cu un antiseptic si mergeti la medicul de familie, caci capusa poate transmite boala Lyme, care in faza incipienta e tratabila cu antibiotice; stadiile avansate sunt mult mai greu de tratat. In cazul muscaturilor de paianjen, curatati locul ca mai sus si prezentati-va imediat la medic si daca este posibil, aratati-i ce fel de paianjen v-a muscat. In ultimii doi ani, pe litoral si nu numai, si-a facut aparitia paianjenul zis Vaduva Neagra, care poate provoca mari neplaceri, ameteli, inflamatii, chiar paralizii ale membrelor.

Alte posibilitati…

Simptomele muscaturilor si intepaturilor de insecte sunt destule : roseata, formarea unor hematoame, umflarea, aparitia de basicute si iritantele mancarimi. Puteti sa tratati toate acestea cu urmatoarele plante, unele dintre ele foarte la indemana. Puteti masa zona afectata cu o frunza proaspata de patlagina sau o crema care contine 4% extract de patlagina. Florile de lavanda macerate 100 gr. in 0,5 l de alcool 30%, pe care le puteti aplica pe zona afectata. Celebrele galbenele, bune „la toate” ; infuzati 5 gr. de inflorescente uscate intr-un litru de apa clocotita, timp de 5 minute. Cu o panza sau prosop inmuiate in aceasta infuzie, faceti aplicatii de 3-4 ori pe zi in zona afectata. Dar nu folositi aceste plante in mod simultan, ci, doar una dintre ele. Si nu uitati : ca sa nu atrageti insectele, nu va parfumati excesiv si nu folositi produse cosmetice parfumate. Este bine, de asemenea, sa va procurati spray-uri anti-insecte de la farmacie, unde veti spune locul in care il folositi : in casa, in padure, pe plaja la mare, la munte sau in camping, pentru ca spray-ul sa fie cel potrivit.

Bonus

In cazul muscaturilor de animale, trebuie sa curatati bine zona afectata, prin spalare cu multa apa curata la muscaturile mici. Muscatura mare, adanca sau murdara trebuie curata, dezinfectata si pansata de catre un cadru medical, care va hotari si vaccinarea antitetanica sau antirabica, dupa caz.

*Afectiuni estivale 1 – INSOLATIA – click aici
*Afectiuni estivale 2 – ERITEME DE CALDURA si ARSURI SOLARE – click aici
*Afectiuni estivale 3 – TOXINFECTII SI INDIGESTII ALIMENTARE – click aici
*Afectiuni estivale 4 – RETENTIA DE APA – click aici
*Afectiuni estivale 6 – DE LA STRANDURI SI PISCINE – click aici

REDACTIA