A/H1N1 – Al doilea val…

Gripa porcina

Gripa Noua sau, cum in mod impropriu i se mai spune, gripa „porcina” a aparut in aprilie 2009, in Mexic si SUA, raspandindu-se cu repeziciune pe tot globul, prin transmitere de la om la om. Datele din mai 2009 arata ca acest virus nu seamana cu nici un alt virus precedent izolat ; virusul A/H1N1 are o alcatuire genetica neobisnuita, care combina gene ale unor virusuri de gripa umana ( 2 tulpini ), gripa porcina ( 2 tulpini ) si de gripa aviara ( 1 tulpina ). Cercetatorii au confirmat ca virusurile gripale, nu numai ca pot suferi mutatii rapide, dar pot schimba intre ele segmente intregi de informatie genetica, dand nastere la virusuri noi. Asa ne-am pricopsit cu A/H1N1 !

Avertizari ale OMS

Inca din luna mai a acestui an, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), d-na Margaret Chan, a avertizat ca, daca virusul nu dispare ( cum a disparut virusul celebrei gripe spaniole din 1918 ), dupa primul val al epidemiei, in timpul anotimpului calduros se va resimti o scadere a gripei zis porcine, iar in toamna, cel de al doilea val al pandemiei va putea fi devastator. Multi au spus la vremea aceea ca alerta respectiva este mult prea exagerata. Din pacate, iata, virusul n-a disparut, toamna a venit, in curand vine si iarna, iar acum se anunta noi si tot mai numeroase cazuri de acest fel de gripa ; in plus apar tot mai multe cazuri de transmitere secundara. Cazurile de gripa porcina din Iasi, au pus medicii in alerta, deoarece nici unul dintre cei bolnavi, n-au fost in strainatate si nici n-au intrat in contact cu persoane bolnave, in acest caz fiind vorba de o infectare locala a bolii, o transmitere in comunitate.
De altfel, comisarul european pentru sanatate, Androulla Vassilliou, a avertizat ca unul din trei locuitori ai Uniunii Europene ar putea fi infectat in lunile urmatoare cu virusul A/H1N1, si nu este de mirare ca OMS a decis ridicarea gradului de alerta la 6, ceea ce inseamna nivel maxim, pentru pandemia de gripa porcina. A fost o cursa contra-cronometru pentru cercetatori sa creeze un vaccin pentru acest tip de virus nou, iar acum acest vaccin exista.

Cum se manifesta gripa porcina

Este cu adevarat o problema periculoasa a gripei porcine aceea a simptomatologiei sale, care este similara cu cea a unei gripe sezoniere obisnuita, ceea ce impiedica depistarea ei la timp, pentru a putea fi tratata corespunzator gravitatii ei. Cercetatorii de la Imperial College din Londra au descoperit ca, spre deosebire de gripa sezoniera, care afecteaza numai caile repiratorii superioare, noul virus gripal infecteaza celulele pulmonare in profunzime, declansand o infectie pulmonara mult mai severa.
Simptomele gripei porcine, sunt : febra mare cu debut brusc, tuse, rinoree, cefalee, dureri musculare, frison, oboseala, diaree si/sau voma ( acestea din urma nespecifice gripei sezoniere, dar observate in unele cazuri de gripa porcina ). Observati cat sunt de asemanatoare aceste simptome cu cele ale gripei obisnuite ; iar nedepistata si netratata la timp, gripa porcina poate cauza si alte probleme, care pot aduce un final nedorit.

A/H1N1 in Romania

In Romania s-au raportat, pana acum, peste 400 de cazuri de gripa porcina si continua sa apara cazuri noi, numarul acestora crescand odata cu racirea vremii. De la consilierul ministerului Sanatatii, dl. Geza Molnar, aflam ca la noi in tara, pana la 1 decembrie a.c. vor fi gata aproximativ 5 milioane de doze de vaccin ( pentru cca. 25% din populatie ), grupele de risc ( cadrele medicale, personalul din cadrul serviciilor esentiale, copiii si gravidele ) beneficiind de acest vaccin – in mod gratuit. Institutul Cantacuzino va mai putea face in lunile ianuarie 2010, februarie si martie, cate 1 milion pe fiecare luna, daca va fi necesar. La 1 decembrie 2009 va incepe vaccinarea gratuita pentru 3 milioane de copii institutionalizati, prescolari, elevi si studenti. Este bine sa stim ca pana acum, 80% din cazurile de gripa A/H1N1 au fost inregistrate la persoanele cu varste cuprinse intre 18-45 ani.
Cum tratam gripa porcina ? NU o tratam noi ! Mergem imediat la medic !

Avertisment

Este imperios necesar sa luam in ( foarte ) serios avertismentele afisate peste tot si in toate programele televiziunilor, referitoare la cei care se intorc din tari atinse de acest flagel ( si cate au scapat oare ? Nu multe ! ) ; de asemenea, evitarea expresa a aglomeratiilor, evitarea contactelor cu persoane bolnave ; aplicarea stricta a masurilor de igiena ca : spalarea mainilor cu apa si sapun, stranutul sau tusea protejate cu batiste de unica folosinta, care sa fie aruncate apoi la gunoi, toate acele avertismente, carora nu le prea dam atentie, trebuie sa fie aplicate cu strictete. Gripa porcina nu este o simpla epidemie, ci o pandemie, ceea ce inseamna ca se intinde pe tot globul si, cu mare repeziciune. Parafrazand un proverb cunoscut, am putea spune ca „PREVENIREA este mama intelepciunii” !

*Despre vaccinul contra AH1N1 – Citeste
*Remedii practice – Raceala sau Gripa – Citeste

REDACTIA