INSOLATIA
Insolatia este o afectiune considerata urgenta medicala, pentru ca ea poate pune in pericol viata celui insolat si/sau poate sa cauzeze complicatii majore pe termen lung. Insolatia intervine atunci cand organismul este supraincalzit si nu-si mai poate scadea temperatura cu mijloace proprii ; ea intervine datorita caldurii excesive si expunerii prelungite la razele solare, mai ales in perioadele de maxima activitate solara, intre orele de vara 10:00 – 17:00. Persoanele cele mai expuse acestei afectiuni sunt copiii si persoanele in varsta, gravidele, supraponderalii si sedentarii, bolnavii cronici, fumatorii si cei care consuma alcool. Asta nu inseamna ca ceilalti sunt feriti, deoarece o expunere prelungita in orele caniculare poate aduce insolatia pentru oricine.
Cum se manifesta ?
Insolatia are urmatoarele simptome : oboseala, slabiciune, dureri de cap, ameteala, greata, voma si, uneori, diaree. Este posibil, de asemenea, sa intervina starea de lesin, confuzie sau chiar delir. Respiratia este dificila, iar inima bate in ritm accelerat ( tahicardie ). De obicei, cand apare insolatia, persoana are o temperatura de cca. 40 de grade si nu mai transpira.
Cum se trateaza ?
Prima miscare ce trebuie facuta cu persoana insolata, este de a o muta la loc cu umbra si cat mai racoros. Este esentiala, de asemenea, scaderea temperaturii corporale, deoarece temperatura ridicata pune viata in pericol si risca complicatii ulterioare. Deci, cautati sa reduceti temperatura cat mai urgent. Dar NU prin cufundare in vas cu gheata, ceea ce i-ar putea provoca un soc termic ; ci, prin pulverizare usoara de apa rece pe intreg corpul. Este permis sa puneti pe abdomen, pe gat si sub axile mici pungi cu gheata. De asemenea, scaderea temperaturii NU se face cu aspirina sau paracetamol. Un evantai sau un un ziar pot servi sa aereze corpul persoanei. Daca persoana a lesinat i se pune sub nas un flacon cu ulei esential de menta sau de rozmarin ; dar acelasi efect poate sa-l aiba otetul sau eterul. Dupa trezire este extrem de necesara hidratarea, cele mai indicate fiind ceaiul de ghimbir, infuzia de menta, ceaiul de musetel sau de galbenele. In mod normal, insolatia trece dupa 1-2 zile ; in caz contrar, adresati-va medicului.
Prevenirea insolatiei
Oare de ce nu ne invatam minte ? Cand temperaturile devin caniculare suntem mereu avertizati sa evitam orele de varf si noi continuam sa mergem pe strazi fierbinti si insorite, in loc sa stam la umbra. Prevenirea are ca punct central hidratarea ; minimum 8-10 pahare cu apa luate la interval de o ora ; alimentatia trebuie sa contina alimente bogate in apa : salatele si fructele fiind cele mai indicate. Pentru a preveni insolatia trebuie sa avem o imbracaminte subtire, din bumbac, de culoare alba, sau, in orice caz culori deschise, sa purtam o palarioara sau o sapca deschise la culoare ; este bine sa evitam fumatul si alcoolul, aspirina si tot ce ne provoaca transpiratia. Si inca o data, hidratati-va ! Multi oameni risca insolatii grave, la mare sau la munte, in dorinta de a se bronza. Tineti minte ca orele 7-9 dimineata pot fi de ajuns ca sa obtineti un bronz sanatos ; in celelalte ore, daca vreti sa stati pe plaja, cautati umbra si… hidratati-va. Dvs., dar mai ales pe copiii dvs. care sunt atat de vulnerabili. Si inca ceva : nu lasati sub nici o forma, nici un minut, copiii inchisi in masina cand mergeti sa alimentati sau sa cumparati ceva. Riscati foarte mult…
*Afectiuni estivale 2 – ERITEME DE CALDURA si ARSURI SOLARE – click aici
*Afectiuni estivale 3 – TOXINFECTII SI INDIGESTII ALIMENTARE – click aici
*Afectiuni estivale 4 – RETENTIA DE APA – click aici
*Afectiuni estivale 5 – MUSCATURI SI INTEPATURI DE INSECTE – click aici
*Afectiuni estivale 6 – DE LA STRANDURI SI PISCINE – click aici
REDACTIA