TOXIINFECTII si INDIGESTII ALIMENTARE

Odata cu sosirea verii a inceput nebunia gratarelor la iarba verde si nu numai acolo. Acum este si anotimpul migrarii in masa a oamenilor spre munte sau spre mare si iata cum, obiceiurile alimentare se schimba sezonier, gratarul, ghereta de pe plaja sau fast-food-ul de la munte devin principalele surse de alimentare. Daca va simtiti rau, aveti frisoane, varsaturi, diaree, ameteli, iar acestea nu permit retinerea nici unui lichid timp de 12 ore, ati facut o indigestie sau o toxiinfectie alimentara ; ori puiul nu foarte bine prajit la gratar, ori hamburgherul ori sandvisul cu maioneza de la fast-food, au facut posibila patrunderea in organismul dvs. a unor microorganisme, care cauzeaza aceste afectiuni.

Toxiinfectiile alimentare

Simptome. Greturile, varsaturile, diareea si durerile de stomac sunt semne ale toxiinfectiei alimentare, o forma de gastroenterita cauzata de consumul unui aliment contaminat cu microorganisme sau toxine ale acestora.
Cum tratam toxiinfectia alimentara ? Primul lucru este rehidratarea organismului ; daca aveti varsaturi beti cu inghitituri cat mai mici. Inlocuiti sarea si carbohidratii pierduti prin diaree cu sucul de la doua portocale amestecat cu 1/2 lingurita sare si 2 lingurite de miere puse in 500ml. de apa, pe care o beti la fiecare 30 de minute. Ghimbirul amelioreaza greturile si varsaturile ; beti ceai de ghimbir. Pentru dureri, masati-va pe abdomen cu uleiuri calmante. Pentru revenire la normal, incepeti cu orez, beti apa in care a fiert orezul ; incet-incet luati si orezul fiert. Daca il suportati, continuati cu supa limpede de pui si apoi cu iaurt „viu”. Pentru revenire completa luati suplimente de vitamine si minerale.

Cum prevenim toxiinfectiile alimentare ? Supravegheati cu multa atentie alimentele pe care le cumparati gata preparate; daca aveti indoieli, mai bine renuntati. Spalati-va bine mainile si cat de des puteti. Tot ce serveste prepararii sau servirii mesei trebuie pastrat in bune conditii de igiena. Nu lasati animalele de casa in apropierea alimentelor. Atentie la decongelarea alimentelor. Spalati foarte bine fructele, legumele si zarzavaturile, mai ales ca vara multe se consuma crude. Controlati termenele de garantie ale alimentelor, aruncati pe cele expirate, conservele umflate sau borcane cu capacul bombat. Paza buna, trece toxiinfectia (g)rea !

Indigestia alimentara

Simptome. Indigestia alimentara se manifesta prin greata, arsuri, dureri abdominale, balonare. Cauzele pot fi : mancatul prea repede, in cantitati prea mari, alimentele care nu va plac, dar si o cantitate prea mare sau prea mica de acid in stomac.
Cum tratam indigestia ? De la bunici ne-a ramas remediul-minune : amestecati o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si beti. Aceasta va neutraliza acizii gastrici si va calma flatulenta ; pentru gazele din stomac, adaugati cateva picaturi de suc de lamaie. Stomacul dvs. va va multumi daca ii dati ceai de ghimbir sau celebrul ceai de musetel, atat de calmant pentru stomacul bolnav.
Prevenirea. Mancati incet si linistit ; nu „infulecati” ; nu mancati fortat ; supravegheati-va alimentatia, ca sa vedeti ce nu va prieste ; unii nu suporta fructoza din sucurile de fructe, altii nu suporta lactoza din lapte si produse lactate. Luati masa de seara cu cca. trei ore inainte de culcare, caci digerati mai bine treaz decat dormind. Evitati sa inghititi boluri mari de alimente, caci pe langa ele introduceti si mult aer in tractul digestiv, iar acesta produce balonare si flatulenta, dar si dureri. Pastrati igiena alimentelor.

*Afectiuni estivale 1 – INSOLATIA – click aici
*Afectiuni estivale 2 – ERITEME DE CALDURA si ARSURI SOLARE – click aici
*Afectiuni estivale 4 – RETENTIA DE APA – click aici
*Afectiuni estivale 5 – MUSCATURI SI INTEPATURI DE INSECTE – click aici
*Afectiuni estivale 6 – DE LA STRANDURI SI PISCINE – click aici

REDACTIA