Visele – fantasmele noptii ?

Nu, visele nu sunt fantasmele noptii, sunt plasmuirile propriului subconstient. Visul este un proces imaginativ care reflecta conceptiile, grijile si preocuparile emotionale ale celui care viseaza. Visam numai conform cu personalitatea noastra, cultura careia apartinem si cu viata noastra zilnica; visul vorbeste despre noi, iar subconstientul nostru ne arata in mod subtil ce ne streseaza, ce ne poate face fericiti ; ne ofera solutii, ne distreaza sau ne ingrijoreaza. Visul face parte din noi. Sa vedem ce am putea sa mai aflam despre vise.

Stiati ca…

… De-a lungul unei vieti, o persoana isi petrece 6 ani visand.
… Fatul viseaza aproape tot timpul.
… Cei nascuti prematur, vor visa mai mult la maturitate.
… Durata medie a unui vis profund la om este de 2-3 secunde.
… Aproximativ 12% dintre oameni viseaza doar in alb/negru.
… Cei mai multi oameni viseaza cca. 1-2 ore/noapte si au in medie cam 4-7 vise pe noapte.

… Se spune ca daca aveti vise cu trairi emotionale foarte puternice, foarte luminoase si bine colorate, este posibil sa nu fie vise, ci experiente de extracorporalitate, numite si proiectii astrale.
… In somn, suntem ca si paralizati, din cauza impulsurilor nervoase trimise de catre creier spre maduva spinarii. Acest lucru ne impiedica sa alergam prin casa ori sa ne inaltam ; si explica miscarea somnambula, cand stimulii nemiscarii nu mai functioneaza.
… In primele 5 minute dupa ce ne trezim uitam jumatate din ce am visat. Dupa 10 minute, vom uita 90% din visul nostru.
… Stimulii externi – sunetele din realitate auzite prin somn – sunt incorporati in visele noastre. De exemplu, soneria de la usa, o auzim in vis ca fiind telefonul sau ceasul.
… Daca in timpul somnului exista o necesitate fiziologica a organismului : sete, foame sau alta nevoie, atunci vom simti aceeasi nevoie si in vis.

Bonus

Cateva reflectii ale lui George Calinescu despre vis :
„Ispita este o fata a absentei, a visului”.
„Visele adevaratilor poeti spun intotdeauna directia in care merge omenirea”.
„Ruinele visurilor sunt mai apasatoare decat acelea ale zidurilor reale”.

REDACTIA