Introducere. Despre grasimi
Incepem un nou serial, pe care am putea sa-l numim „sa facem cunostinta cu alimentele”. Dar, cum titlul era prea lung, i-am spus simplu „Sugestii pozitive”, avand in vedere ca din continutul acestui serial, dvs. veti putea cunoaste mai bine calitatile si „defectele” alimentelor, efectele lor asupra organismului, proprietatile terapeutice, consecintele lipsei unui anumit aliment si modul in care trebuie consumate alimentele ; va vom da si alte informatii: de pilda, despre „istoricul” lor. La unele alimente vom da valoarea calorica, la altele vom mentiona proprietatile curative si vom alatura acestora si unele sfaturi practice pentru a le folosi si in loc de tratamente medicamentoase. Nadajduim ca o mai buna cunoastere a acestor probleme, va duce si la o mai buna metoda de alimentatie, o dieta mai echilibrata, pentru o sanatate mai buna. Vom incepe acest serial-alimentar cu cele mai periculoase dintre ele – grasimile, spunand ca acestea sunt, totusi, necesare intr-o alimentatie echilibrata, dar nu zilnic si, mai ales, nu in exces.
Despre grasimi si uleiuri
Dintre toate componentele alimentelor, grasimea contine cele mai multe calorii ; dar cum o dieta rationala trebuie sa contina si grasimi, sa le luam pe rand.
Grasimile saturate, consumate in exces sunt daunatoare; ele se gasesc in unt, untura, carne grasa, smantana, branza si lapte. Este de preferat ca acestea sa fie evitate, deoarece sunt asociate cu aparitia afectiunilor cardiovasculare si cancerului mamar.
Grasimile mono-polinesaturate se gasesc in soia, porumb, floarea-soarelui si in pestele gras. Ele pot face parte din dieta obisnuita, pentru ca sunt bogate in vitaminele A, D, E si K. Aceste grasimi furnizeaza acizi grasi esentiali pentru o piele sanatoasa si pentru dezvoltarea celulelor, dar numai sub forma de uleiuri vegetale si peste.
Grasimile mononesaturate, bogate si ele in vitaminele A, D, E si K, se gasesc in uleiul de masline, de rapita, in nuci si seminte. Aceste grasimi sunt benefice pentru inima si activitatea cardiaca, pentru piele si dezvoltarea celulelor. Consumul zilnic si aproape exclusiv de ulei de masline, fac din populatia tarilor mediteraneene, una sanatoasa si cu un nivel minim de boli cardiace. Se consuma sub forma de uleiuri.
Acizii grasi vitali ,omega-6 si omega-3, sunt esentiali pentru constructia celulelor creierului si tesutului sistemului nervos central. Grasimile omega-6 se gasesc in uleiul de masline si cel de floarea-soarelui, iar omega-3 – in soia, ulei de rapita, nuci si peste gras. Dietele vegetariene trebuie neaparat imbogatite cu acesti acizi grasi, vitali pentru dezvoltarea armonioasa a creierului si a sistemului nervos central.
Grasimile trans, sunt un fel de „vedete negative” ; ele au fost obiectul unor mari manifestatii „anti-trans” in tarile vestice si peste ocean, deoarece sunt legate nemijlocit de afectiunile cardiace. Grasimile trans, atat de condamnate si condamnabile, sunt un produs derivat din procesul de hidrogenare la care sunt supuse uleiurile lichide pentru a se transforma apoi in margarina sau chiar uleiuri de gatit, deoarece prin hidrogenare li se confera o perioada mai lunga de prajire si astfel devin mai atractive comercial ! Studiile efectuate au dovedit ca grasimile trans, sunt la fel de daunatoare sau chiar mai nocive pentru inima decat grasimile saturate.
Untul, bogat in vitaminele A, D si E, este mult mai recomandat decat margarina ( produs sintetic ), pentru ca untul este produs natural. Din pacate, el este in totalitate grasimi, iar 60% din total sunt grasimi saturate. De asemenea, untul este sarac in calciu, iar vitaminele B sunt efectiv inexistente. Este de preferat sa fie consumat cu moderatie, in cantitati mici si in loc de margarina.
Margarina, contine vitaminele D si E. Un scurt istoric al ei spune ca in 1896, chimistul francez Mege Mouries a inventat un produs chimic complex, ce combina uleiuri, grasimi, aromatizanti si coloranti. De obicei, este un amestec de uleiuri vegetale, animale si untura de peste, care prin hidrogenare se transforma din margarina lichida in margarina solida un derivat nociv ( procesul trans pomenit mai sus ). Alimentele care se ung pe paine, contin mai putine calorii si nu au colesterol. Dar, ceea ce nu are colesterol, poate contine grasimi ! Deci, evitati margarina, inlocuiti-o cu o cantitate mica de unt.
Uleiurile vegetale, ca majoritatea grasimilor, contin multe calorii, dar putine grasimi saturate, fiind bogate in vitamina E, dintre toate, cel de floarea-soarelui fiind cel mai bogat, continand la 100 gr. – 49 u. vitamina E. Ce este bun pentru alimentatia noastra ? Pentru sosuri de salate si pentru gatit, ulei de floarea-soarelui, de porumb si sofranas ; dar si uleiurile de nuci, soia si de seminte de susan sunt bune. Pentru salate este bun si uleiul de migdale. Este bine sa stim ca pentru prajit este foarte bun uleiul de rapita, chiar daca este cam fara gust, dar are un punct de ardere foarte ridicat si astfel este mult mai sanatos. Nu este bun pentru prajit uleiul de alune turcesti, dar merge la salate, pentru ca are o aroma deosebita. Ca si cel din rapita, uleiul de arahide, arde la temperaturi ridicate – si el are o aroma buna – este bun pentru orice.
Vedeta recunoscuta a uleiurilor este uleiul de masline, foarte bogat in vitamina E, un antioxidant puternic. Se poate consuma oricat !
De ce ? Pentru ca are o digestibilitate foarte mare, are actiune antioxidanta puternica, are efect protector impotriva bolilor, ca : artrita, cancerul, maladiile cardiovasculare si imbatranirea prematura. Uleiul de masline ajuta la drenarea bilei, la prevenirea bolilor ficatului, tulburarilor digestive si ulceroase. Ce mai ! Este o vedeta a uleiurilor vegetale, recunoscuta si mult apreciata. Pentru gatit este indicata folosirea uleiului de masline extravirgin, deoarece sunt prezervati antioxidantii esentiali ; din pacate, prin prajire se pierde aroma sa delicata.
Bonus
Va vom oferi la fiecare articol din acest serial – un bonus, constand
in : sfaturi, informatii, curiozitati si recomandari pentru sanatatea dvs., pe care speram ca le veti urma.
– Astazi va oferim cateva „bucate” de care este bine sa va feriti sau sa le mancati in cantitati cat mai mici cu putinta, ele avand un continut foarte ridicat de grasimi extrem de periculoase : cartofi prajiti, placinta cu carne, creveti prajiti, smantana, pandişpan, branza, prajituri din aluat fraged, placinta cu branza, ciocolata, chipsuri. Hai, ca se poate si fara ele !
Sfaturi practice :
– Prin arderea repetata a uleului pentru prajit se degaja produse chimice toxice, care sunt un pericol real pentru sanatate. Deci, nu prajiti de mai multe ori in acelasi ulei !
– Folositi uleiurile vegetale si ulei de masline pentru masarea foarte usoara a pielii uscate, imediat dupa baie. Este bun si pentru zonele atinse de psoriazis.
– Uleiul de masline ajuta la reconditionarea parului uscat, casant si deteriorat. Se aplica uleiul pe parul umed, se acopera cu o folie de plastic, apoi cu un prosop ; se tine asa, cam 2 ore, dupa care parul se poate spala cu sampon.
Ep.1 – Introducere. Despre grasimi – click aici
Ep.2 – Seminte, boabe, nuci – click aici
Ep.3 – Fructele – click aici
Ep.4 – Citrice, fructe tropicale si uscate – click aici
Ep.5 – Radacinoase, legume moi si familia Allium – click aici
Ep.6 – Crucifere, compozee si inca ceva… – click aici
Olivia Vatca