Albirea dintilor – parerea specialistului !

Cu totii ne dorim un zambet perfect sanatos care sa atraga admiratia celor din jur. Insa de cele mai multe ori, o dantura corect ingrijita, un periaj corespunzator si urmarea cu strictete a sfaturilor medicilor stomatologi nu sunt suficiente pentru a te putea mandri cu o dantura de invidiat, un zambet de un alb stralucitor, dupa care tanjim inca de la primul semn de schimbare de culoare a dintilor .

Cum putem avea dinti mai albi ?

Diverse reviste si articole publicitare ne vorbesc despre metode de albire care pot fi folosite acasa, periajul cu paste de dinti care promit dinti mai albi, utilizarea sarii de bucatarie sau a bicarbonatului de sodium, sau folosirea benzilor de albire din comert, metode ce presupun costuri reduse. Trebuie inteles ca pastele de dinti de albire comercializate in mod uzual nu inalbesc dintii dincolo de nuanta lor naturala.Toate aceste metode traditionale nu constituie o procedura profesionala, fiind limitate de lipsa unui sfat medical competent. Metoda cu cea mai mare rata de succes este cea facuta si supravegheata de un dentist.
Cea mai buna metoda de albire a dintilor, albirea profesionala, care este in acelasi timp si cea mai costisitoare, o reprezinta tratamentul cu laser, realizat doar de catre un medic stomatolog. Rezultatele sunt cele mai rapide si mai sigure, apar de regula dupa prima sedinta de tratament ( conteaza foarte mult calitatea lampii special folosita pentru aceasta manopera ), efectul albirii mentinandu-se in timp de-a lungul unei perioade de 2-3 ani de zile.
Tratamentul de albire dentara este una dintre metodele folosite in estetica dentara pentru a imbunatati aspectul danturii. Albirea dentara este o procedura sigura si eficienta, utilizata pentru a indeparta coloratiile si petele de pe dinti, dar si pentru a deschide culoarea naturala a dintilor, atunci cand pacientul doreste acest lucru.

Culoarea dintilor este data de stratul de dentina, care transpare prin smalt. Cu timpul, anumite substante colorate (din cafea, ceai, vin rosu) patrund prin smalt si se impregneaza in dentina, de unde nu mai pot fi indepartate printr-un simplu detartraj. Printre cauzele cele mai frecvente care determina aparitia petelor se numara : consumul de cafea si de ceai, fumatul, anumite antibiotice, traumele dentare, fluorizarea excesiva.
Cabinetele moderne, cu aparatura de actualitate, utilizeaza o tehnica revolutionara, numita Accelerator de Albire. Aceasta consta initial in aplicarea unei substante care va fi fotopolimerizata, ca protectie gingivala, apoi are loc activarea gelului special de albire printr-o sursa de lumina albastra, foarte intensa, prevazuta cu un sistem de filtrare avansata, ce asigura confortul deplin al pacientilor si in operarea la o temperatura mai joasa, reducand riscul aparitiei sensibilitatii dintilor. Aceasta terapie este o modalitate simpla, dar de top, de a aduce culoarea dintilor la albul natural si ofera protectie maxima a tesuturilor cavitatii bucale pe parcursul sedintelor si dupa. Metoda da rezultate chiar si in cazul in care coloratia dintilor este rezultatul tratamentelor cu diferite medicamente (tetraciclina, de exemplu).

Rezultatele sunt spectaculoase chiar dupa prima sedinta, efectul de deschidere mergand pana la 8 -12 nuante. In anumite cazuri mai dificile, are loc si o a doua sedinta pentru rezultate optime.
Albirea dintilor nu este un proces recomandabil oricui. Inainte de a face un tratament de albire, este foarte important sa avem o sanatate dentara foarte buna, care se verifica cu o vizita la medicul stomatolog, care poate decide daca esti un “candidat” potrivit.
Inainte de tratamentul de albire, dentistul curata dintii, plombeaza fiecare carie atunci cand este cazul, apoi se asigura ca gingiile pacientului sunt sanatoase. Indiferent daca pacientul opteaza pentru albire sau nu, gingivita este o afectiune ce trebuie tratata. In cazul in care pacientul doreste tratamentul de albire dentara, gingivita trebuie tratata inainte de acesta, deoarece aceasta afectiune impiedica sau ingreuneaza izolarea gingiilor din timpul procedeului de albire.

In ansamblu, albirea dintilor sub supraveghere profesionala este cea mai eficace metode de albire a dintilor.
Iata cateva sfaturi care te pot ajuta cand decizi sa apelezi la un tratament de albire :
– Albirea dintilor are rezultate diferite de la o persoana la alta, acesta depinde de grosimea si consistenta smaltului fiecarui individ. Dealtfel, albirea dintilor este cu mult mai eficace daca exista o baza consistenta de smalt.
– Mentinerea rezultatelor procesului de albire depinde de obiceiurile fiecarei persoane, de consumul frecvent al anumitor alimente ce coloreaza dintii, ca de exemplu cafeaua, bauturile ce contin cola, vin rosu, ceai negru sau ciocolata, fumatul, in functie de igiena pastrata si prezentarea la detartrajul profesional periodic.
– Este necesar un tratament de igienizare ( detartraj si periaj profesional ) inainte de tratamentul de albire, pentru a indeparta tartrul dentar si coloratiile superficiale de pe dinti.

Ce riscuri prezinta apelarea la un tratament de albire a dintilor ?

Tratamentul de albire profesionala nu prezinta nici un risc. In urma unei albiri dentare realizate corect in cabinet, unde tratamentele de albire sunt urmate de sedinte de fluorizare, riscul afectarii dentare este inexistent. Este un procedeu non invaziv. Rareori, poate apare sensibilitate dentinara temporara, tratata simplu printr-o desensibilizare, procedeu realizat tot in cabinetul stomatologic.
Tratamentul presupune efectuarea sedintei de albire pana la obtinerea efectului dorit, iar in pretul terapiei de albire este inclusa sedinta de detartraj, airflow si periaj profesional.
Sugestii de mentinere a unui zambet “alb” : spre deosebire de metodele de albire concurente, acceleratorul BEYOND lucreaza deosebit de repede si restrictiile post-tratament sunt valabile doar 24 de ore – interzis cafea sau bauturi colorate, interzis mancaruri colorate, prea calde sau prea reci. Ulterior albirii este indicata o igiena cat mai buna, periaj dentar de 3 ori pe zi si efectuarea unui detartraj la 6 luni. Evident, consumarea cu moderatie a alimentelor colorate face ca albirea sa dureze cat mai mult timp, pana la 3 ani.
Datorita eficacitatii, procedeul de albire a dintilor continua sa creasca in popularitate. Conform statisticilor europene si americane, opt din zece medici stomatologi practica aceasta manopera cosmetica.
Un procedeu aplicat regulat de catre dentist va duce la prelungirea eficacitatii si rezultatul va va impresiona.

Dr. Flavia Strat
Medic stomatolog , competenta radiodiagnostic

www.dentist-radiologie-constanta.ro