Ce sa mancam pentru a fi sanatosi
Orice supraponderal isi doreste sa slabeasca. Exista o paleta larga de planuri, cure si metode de scadere in greutate. Desi autorii lor fac reclama faptului ca acestea sunt usor de realizat, in realitate nu este niciodata atat de usor. Cei ce urmeaza aceste diete trebuie sa calculeze caloriile, punctele, portiile sau nutrientii, ori sa manance anumite cantitati din anumite alimente, socotite si ras-socotite; au nevoie de cantar, trebuie sa ia suplimente si astfel, nu este de mirare ca totul pare o „alchimie” complicata. Si chiar este. A manca trebuie sa fie o experienta placuta si lipsita de griji si nu este nevoie sa renuntam la ceva ; poate doar sa evitam „ceva” – si vom vedea ce. Daca dorim sa slabim si sa pastram o greutate cat de cat normala, alimentatia corespunzatoare si o buna stare de sanatate se pot obtine intr-un mod foarte simplu. Folositi o alimentatie complet vegetariana, cu alimente integrale si reduceti la minimum posibil alimentele rafinate, sare sau grasimi adaugate. Evitati pe cat este posibil carnea, ouale si produsele lactate. De asemenea, reduceti la minimum pastele fainoase, cu exceptia celor din faina integrala; painea alba, piscoturile, biscuitii, zaharul, dulciurile, majoritatea prajiturilor si produselor de patiserie ( hidratii de carbon rafinati ). La fel, uleiurile vegetale : in special cel din floarea soarelui si pestele gras.
Veti intreba ce va ramane de mancat ? Destule ! Mancati tot ce doriti, cat mai variat, din alimente integrale, nerafinate, de origine vegetala. Mancati cereale integrale, in paine si paste din grau, orez, porumb, mei, secara, orz, ovaz, hrisca. Puteti manca delicioase mancaruri din inflorescente vegetale : brocoli, conopida s.a. ; tulpini si frunze : spanac, anghinare, salata verde, varza, sfecla, telina, sparanghel, andive, busuioc, patrunjel, marar, leustean. Ganditi-va in cate feluri pot fi gatite radacinile : cartofi, sfecla, morcovi, napi, ceapa, usturoi, praz, ridichi sau leguminoasele, plantele purtatoare de seminte care fixeaza azotul : fasole verde, soia, mazare, fasole uscata, naut, linte si nu in ultimul rand delicioasele ciuperci. Pe urma exista si nucile, migdalele si alunele de padure. Ganditi-va la varietatea de fructe : portocale, lamai, grapefruit, kiwi, afine, capsuni, zmeura, coacaze, pere, mere, pepene, piersici si la cat de multe deserturi se pot face din ele ; sau la ardei, castraveti, tomate, dovlecei, vinete si multe altele, gustoase si foarte hranitoare. Daca veti folosi acestea in alimentatia dvs. fiti siguri ca va veti asigura nutrientii necesari.
Singurele suplimente de care ati putea avea nevoie fiind vitamina B12 si, in cazul celor care stau mult in casa sau traiesc in climatul nordic, eventual, vitamina D ; dar si aceasta numai in doza zilnica recomandata. Atat. Aceasta este ceea ce stiinta unei alimentatii complete si corespunzatoare considera ca este in folosul unei bune stari de sanatate, pentru a avea cat mai putine boli de inima, cancer, obezitate si multe alte boli.
Daca incercati, macar o luna, acest fel de alimentatie vegetariana, veti observa ca se poate manca totul cu placere si satisfactie. Mancati bine, mancati variat, nu flamanziti, mancati oricat. Merita – cel putin – sa incercati. Da, exista bariere psihologice si practice ; s-ar putea ca familia sa nu va aprobe ; este nevoie de timp ca sa va obisnuiti, dar beneficiile sunt miraculoase. Si cand va veti obisnui, veti fi uimiti de cat de usor si placut este.
Daca ati fost sau nu supraponderali, oricum veti deveni dintr-o data una dintre persoanele cele mai interesante pentru cei din jurul dvs.
Ep.1 – Alimentatia si sanatatea – click aici
Ep.2 – Despre alimentatia „corespunzatoare” – click aici
Ep.3 – Adevarul despre proteine si cancer – click aici
Ep.4 – Ce sa mancam pentru a fi sanatosi – click aici
Ep.5 – Vitamina D si Soarele – click aici
Ep.6 – Helioterapia – click aici
Olivia Vatca