ERITEME DE CALDURA si ARSURI SOLARE
Eruptiile produse de caldura
Mai ales in timpul verii, caldura excesiva cauzeaza pielii vezicule rosii si pruriginoase pe gat, pe piept si in zonele axilare si inghinale ; ele sunt provocate de transpiratia care nu se poate elimina din cauza imbracamintii neadecvate, prea groasa sau din materiale sintetice. Pielea se umfla, blocheaza porii glandelor sudoripare si astfel apare iritatia. Aceasta poate interveni si in cazul frecarii pielii de piele, fenomen destul de des intalnit la persoanele supraponderale. Eritemul de caldura nu este grav si ar trebui sa dispara in 1-2 zile ; in caz contrar sau cand acesta se infecteaza, contactati medicul.
Cum tratam eritemele de caldura ? Pentru scaderea temperaturii pielii, baia si dusul sunt cele mai indicate, dar, cand nu este posibil aceasta, o compresa rece in zona iritata sau o punga cu gheata pot fi la fel de bune. Pentru calmarea iritatiei, exista cateva remedii la indemana tuturor ; astfel aplicarea de bicarbonat de sodiu sau malai direct pe zona iritata ; reaplicati la fiecare cateva ore, clatind si uscand in prealabil pielea. Calmati cu gel racoritor de aloe vera ; de 2-3 ori pe zi, spaland zona inainte, dintr-o frunza proaspat taiata sau cumparat din farmacii.
Prevenirea acestora se face prin bai sau dusuri dese, haine mai largi din bumbac sau in si evitarea cremelor uleioase de protectie solara si produsele care contin ulei de cacao. Este bine ca in anotimp canicular sa supravegheati alimentatia si sa incercati sa pierdeti in greutate.
Arsurile solare
Cine nu „s-a ars” la mare, in primele zile de plaja ? Numai cei care n-au fost inca la mare. Prin supraexpunerea la razele solare ultraviolete, stratul exterior al pielii se inflameaza, producand o arsura de gradul I, fie din dorinta de a ne bronza, fie, de cele mai multe ori, din inconstienta. Uneori arsurile sunt insotite de insolatia adiacenta ( click aici ) si, alteori, de infectii cutanate care pot lasa urme inestetice. Cam dupa 3-4 ore de stat intensiv la soare, apare durerea, usturimea, care poate dura 2-3 zile, dupa care, la 5-7 zile pielea incepe sa se exfolieze. Arsurile solare repetate determina imbatranirea rapida a pielii si sporesc riscurile aparitiei cancerului de piele, mai ales la persoanele cu parul si pielea deschise la culoare. Desi, nimeni nu e ferit de aceste arsuri.
Cum tratam arsurile solare ?
In primul rand umeziti cu apa rece arsura, pentru a reduce inflamatia si a elimina caldura de la nivelul pielii. Daca v-ati ars pe tot corpul, faceti o baie in care ati pus faina de ovaz. Puneti comprese cu ceai verde sau ceai de menta pentru a reduce durerea. Cartoful si castravetele contin compusi care produc racirea arsurii si reduc inflamatia ; puneti felii pe zonele arse. Spargeti o capsula sau mai multe cu vitamina E si aplicati pe pielea arsa. Aplicati iaurt pe toata suprafata arsa ; un amestec de albus de ou si miere, sau numai una dintre ele se pot aplica pe arsura. Bineinteles, ca nu toate acestea deodata, ci functie de ce aveti la indemana in momentul respectiv. Dar niciodata nu utilizati nici un tip de ulei, untura sau grasime, pentru ca acestea blocheaza caldura la nivelul pielii si efectiv o prajesc !
Cum prevenim arsurile solare ?
Arsurile solare pot afecta si ochii, deci, purtati ochelari de soare si palarii cu boruri mari sau sepci. Intre orele 10-17 evitati expunerea pielii la soare, cautati umbra sau purtati imbracaminte foarte usoara, chiar daca stati pe plaja sub umbrele. Cand va expuneti la soare, folositi crema protectoare solara cu factor de protectie de cel putin 15. Un studiu a aratat ca pentru prevenirea arsurilor solare la persoanele cu pielea deschisa la culoare, este indicat consumul pastei de tomate. Fiti atenti si prevenitori cu copiii dvs.
*Afectiuni estivale 1 – INSOLATIA – click aici
*Afectiuni estivale 3 – TOXINFECTII SI INDIGESTII ALIMENTARE – click aici
*Afectiuni estivale 4 – RETENTIA DE APA – click aici
*Afectiuni estivale 5 – MUSCATURI SI INTEPATURI DE INSECTE – click aici
*Afectiuni estivale 6 – DE LA STRANDURI SI PISCINE – click aici
REDACTIA