RETENTIA DE APA

Vara, mai mult ca oricand, ne confruntam cu picioarele umflate, ca urmare a retentiei de apa, care cauzeaza edeme si umflaturi ale gleznelor ; lichidele din organism, care ar trebui sa „calatoreasca” prin vasele de sange si cele limfatice, reajung in celule si in spatiile dintre ele, unde stagneaza. Motivele pentru care se intampla aceasta, sunt : prea multa sare in organism, ciorapi stransi cu elastic, statul prea mult in picioare sau in pozitia cu picioarele atarnand. Uneori, retentia de lichide poate fi cauzata de o boala hepatica sau renala, iar la persoanele in varsta o cauza frecventa este insuficienta cardiaca.

Cum tratam

„Cui pe cui se scoate” zice o zicala populara ; luptati impotriva apei – cu apa ; daca sunteti deshidratati, organismul va fi tentat sa retina apa, ca sa previna „seceta”. Daca beti mai multa apa, urinati mai des si eliminati mai multa sare. Ajustati echilibrul sodiu-potasiu mancand mai putina sare si mai mult potasiu, pe care il luati din banane, cartofi, portocale si suc natural de portocale, carne de vita, de pui, lapte si iaurt. Ceaiurile sunt salutare ; beti 3-4 cani de ceai de papadie, o infuzie din 1 1/2 lingurite papadie uscata si 1 litru apa ; ceai de urzici preparat din 1 1/2 lingurite de radacina de urzica uscata la o cana cu apa, se beau 4 cani de infuzie astfel preparata sau ceai de matase de porumb. Patrunjelul este si el un astfel de „medicament” ; 3 cani de ceai de patrunjel reducand retentia de apa. De asemenea, telina, pepenele rosu, sparanghelul si castravetii, contin substante care actioneaza ca diuretice naturale.

Cand sa ne ingrijoram

Cu toate ca retentia de apa poate sa dispara in 1-2 zile daca ne hidratam suficient, facem miscare, plimbari lungi si odihnim picioarele in mod corect, daca retentia provoaca umflarea abdomenului, fetei si a membrelor si persista mai mult de cateva zile – trebuie sa apelati la medic. Puteti observa singuri daca impungeti pielea umflaturii si ramane o adancitura, este semn ca trebuie sa mergeti la medic. Este posibil ca retentia de fluide sa fie rezultatul unei insuficiente cardiace congestive sau al unei alte afectiuni grave, care sa necesite ingrijire medicala.

Si nu uitati, cuvantul-cheie-estival este hidratarea.

*Afectiuni estivale 1 – INSOLATIA – click aici
*Afectiuni estivale 2 – ERITEME DE CALDURA si ARSURI SOLARE – click aici
*Afectiuni estivale 3 – TOXINFECTII SI INDIGESTII ALIMENTARE – click aici
*Afectiuni estivale 5 – MUSCATURI SI INTEPATURI DE INSECTE – click aici
*Afectiuni estivale 6 – DE LA STRANDURI SI PISCINE – click aici

REDACTIA