Virtutile uimitoare ale verzei

Cultivata in antichitate, in mod deosebit de greci, romani si chinezi, varza este cunoscuta, iubita si apreciata pe toate continentele, ea cultivandu-se in toate locurile din lume. Inafara de gustul ei deosebit ca produs gastronomic, se cunosc insa si uimitoarele ei virtuti terapeutice. Pentru a putea sa folositi acest minunat aliment pe post de adjuvant in diferite suferinte, nu vom insista pe componentele ei sau pe substantele continute, ci vom face o trecere in revista a calitatilor ei ca adjuvant in prevenirea si combaterea unor boli sau ca remediu natural pentru altele.

Cum folosim varza

Daca veti crede ca mancand multe sarmale va veti vindeca de ceva, inseamna ca va inselati singuri. In primul rand trebuie sa stim ca varza cruda este cea care-si pastreaza toate principiile naturale, focul distrugand multe dintre acestea. Deci:
Sucul de varza cruda, obtinut din frunze proaspete de varza alba se foloseste in tratarea bronsitelor, laringitelor, anemiilor, surditatii, cirozei, diabetului zaharat, litiazelor biliare, afectiunile pectorale, astm.
Decoctul de varza alba se foloseste in combaterea constipatiei si diareei.
Cataplasmele cu foi proaspete de varza alba ajuta la tratarea reumatismului, a nevralgiilor si gutei, flegmoanelor, panaritiului, degeraturilor, varicelor, Zona Zoster si altele.
Cataplasmele cu foi de varza fierte in vin, se folosesc in cazul reumatismului, furunculelor, abceselor si degeraturilor.
Alifia cu varza se foloseste in tratarea artritei, celulitei, hemoroizilor, psoriazisului, ulceratiilor si varicelor.

Cum sa invingeti ulcerul

Intrebuintarea sucului de proaspat de varza, ca mijloc terapeutic, a cunoscut cel mai mare succes in tratarea ulcerului, recunoscut si recomandat de specialisti. Beti un litru de suc de varza alba cruda, timp de trei saptamani, intre mese, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Chiar daca nu este, probabil, cel mai placut lucru de baut, sigur este ceea ce trebuie. Sucul proaspat de varza era folosit ca tratament casnic cu mult inainte ca un studiu american din anul 1950 sa-i demonstreze eficacitatea, datorata ingredientul activ din varza, glutamina, aminoacidul care hraneste celulele tubului digestiv. Pentru tratarea gastritelor hiperacide, in litiaza urinara, diabet si artrita, este de asemenea eficace; pentru acestea, varza alba se poate consuma ca atare, cam 300-400 grame pe zi, in salate din varza cruda, dar si pentru acestea se poate face cura de suc proaspat, intre mese. Este un remediu natural, care scuteste bolnavul de otravirea organismului cu medicamente chimice si da rezultate uimitoare. Sigur, datorita faptului ca fiecare organism este un mecanism unic, trebuie sa consultati medicul inainte de a incepe o astfel de cura.

Alifia cu varza – reteta

Folosita in mai multe tari de peste o suta de ani, aceasta alifie are avantajul ca nu se degradeaza timp de 2-3 luni, chiar tinuta la temperatura camerei. Se foloseste in artrita, artroza, amigdalita, celulita, degeraturi, dureri reumatice, eczeme uscate, guta, hemoroizi externi, hepatita, psoriazis, sciatica, tendinita, tulburari circulatorii, tumori, ulceratii, varice si Zona Zoster. Poate fi folosita si ca crema de fata, de noapte. Se ung zonele respective, se leaga cu o bucata de panza si se tine cam 2-3 ore zilnic.

Ingrediente:
40-60 ml zeama de varza cruda, echivalentul a 3 linguri;
5 gr ceara de albine;
20 gr untura alba de porc sau lanolina;
50 ml ulei din germeni de porumb; 10-15 ml sau o lingura de alcool rafinat de 38- 40 grade;
O jumatate lingurita miere de albine.

Mod de preparare:
Intr-un vas emailat se incalzesc untura sau lanolina si ceara de albine, se lasa sa se topeasca, se amesteca, se pune uleiul de germeni de porumb si se incalzeste la 60 de grade. Separat, se incalzeste sucul proaspat de varza, mierea de albine si apoi alcoolul rafinat. Se amesteca foarte bine. Luati totul de pe foc si turnati incet, amestecand incet, peste primul amestec, pe cel de al doilea. Cand se raceste se pune in borcanele mici de sticla sau ceramica.

Varza ca adjuvant

Acest minunat aliment, este si un excelent adjuvant in boli considerate “grele” si vom vedea care sunt acestea:
– Adjuvant contra cancerului uterin; se recomanda o cura de 3-4 luni, cand se beau 600ml-800 ml de suc proaspat de varza;
– Adjuvant contra cancerului la san; se recomanda cure de cate o luna, cand se bea cate un pahar de suc proaspat de varza, dimineata si seara;
– Adjuvant in cancerul pulmonar, unde salata de varza si sucul, fac minuni;
– Adjuvant in scaderea valorilor ridicate ale colesterolului, ateroscleroza, se recomanda ca macar trei zile pe saptamana sa se consume salata de varza cruda, cam 300 gr zilnic;
– Adjuvant in reducerea obezitatii; ajuta, pe termen lung, prin consumarea zilnica a 300 gr salata de varza cruda. Este locul sa spunem ca supa de varza recomandata in cura de slabire, mai mult slabeste rezistenta organismului, decat obezitatea in sine, singurul ajutor poate fi primit de la varza cruda.

Varza ca principiu preventiv

Ar trebui sa stim ca varza are puterea de a preveni multe afectiuni si de a ne scuti de multa suferinta; trebuie doar sa o consumam cu regularitate. S-a constatat ca popoarele care consuma varza zilnic, sunt mai putin expuse la aceste suferinte si dezvolta mult mai rar afectiuni canceroase sau altele, tot atat de crunte. Simplul consum zilnic de salata de varza proaspata sau murata, care au proprietati anticanceroase si antitumorale, poate ajuta organismul in numeroase boli.. Astfel, sunt: bolile hepatice in general si hepatita in special; bolile canceroase: cancerul de prostata, cancerul vezicii urinare, cancerul mamar, cancerul de colon sau rect, cancerul pulmonar, dar se foloseste si in profilaxia cataractei. In toate cele de mai sus, varza poate preveni aparitia si in toate este nevoie doar de consumul zilnic al unei salate de varza proaspata sau murata.

Varza ca principiu tonic

Consumul zilnic de varza cruda, sub forma unei salate de 300-400 grame, este un excelent tonic pentru sistemul muscular si sistemul nervos. Bogata in vitamine si minerale, varza actioneaza ca tonic in surmenajul fizic si intelectual, ca si in depresiile psihice. Varza actioneaza si pentru intarzierea menopauzei si reducerea aparitiei simptomelor neplacute cauzate de aceasta, ca osteoporoza. Toate cercetarile recomanda varza ca pe un excelent intaritor al sistemului imunitar, bun in infectiile pulmonare, in polipi intestinali, constipatie; varza reduce febra si are actiuni minunate asupra starii generale a organismului uman, cu conditia de a fi consumata in mod regulat si sub forma cruda, proaspata.

Indicatii si contraindicatii

Se recomanda prudenta in folosirea verzei la persoanele cu colita de fermentatie, ca si la persoanele cu hipo si hipertiroidie. Totusi, se poate incepe cu cantitati mici, urmarind reactiile organismului cu atentie, pentru a nu ne priva de principiile sanatoase ale verzei. Salata de varza murata se condimenteaza cu chimen, care o face mai usor de digerat.

REDACTIA