Despre alimentatia „corespunzatoare”

Cercetarile recente au dus la descoperiri surprinzatoare, referitoare la posibilitatea reducerii riscului de boli grave prin redefinirea a ceea ce numim „corespunzator” in modul de alimentare. Astfel, cele mai respectabile reviste stiintifice arata ca schimbarea alimentatiei ii poate face pe diabetici sa renunte la medicamente ; tot astfel, bolile de inima pot regresa doar schimbandu-se alimentatia. S-a constatat ca pietrele la rinichi pot fi prevenite printr-o alimentatie sanatoasa, iar antioxidantii care se gasesc in legume si fructe au legatura cu performanta mentala ridicata la varste inaintate. Acestea sunt numai cateva exemple care demonstreaza ca o dieta corespunzatoare este cea mai puternica arma pe care o putem avea impotriva bolii si suferintei. In tarile dezvoltate, in special in SUA care cheltuie mai multi bani pentru sanatate decat orice alta tara din lume, doua treimi dintre locuitori sufera de obezitate, cca. 15 milioane sunt diabetici, au mai multi suferinzi de boli de inima, cancer si, peste 100 de milioane de americani au colesterolul marit. Si toate acestea pentru ca se promoveaza sanatatea prin consumul de carne, lapte, oua. Se considera ca astfel se asigura organismului necesarul de proteine. Ori, in cadrul unui studiu efectuat in Filipine, s-a constatat ca tocmai copiii care beneficiau de cele mai multe proteine erau cei mai predispusi la a face cancer la ficat! Si acestia erau cei din familii bogate hraniti din plin cu carne, deci cu… proteine.

Dar cum este posibil, cand noi toti am fost invatati ca aportul de proteine este necesar ? Aportul – da, dar nu – excesul. Si asta se intampla cand consumam carne, lapte, oua, un exces ! Aceasta a dus la descoperirea ca oamenii care consuma cele mai multe alimente de origine animala sufera de cele mai multe boli cronice, pe cand cei consumatori in cea mai mare parte de alimente cu origine vegetala. Ceea ce inseamna ca, daca nutritia ar fi mai bine inteleasa si daca prevenirea si tratamentele naturale ar fi mai mult acceptate, nu am mai introduce atat de multe medicamente toxice, potential letale, in corpurile noastre intr-un stadiu avansat de boala., la care, de altfel, nici n-am ajunge.
A sosit timpul sa ne indreptam gandirea spre o perspectiva mai larga asupra sanatatii, una care sa cuprinda intelegerea si utilizarea corespunzatoare a alimentatiei sanatoase. Pe scurt, este vorba despre afirmarea multiplelor beneficii obtinute prin folosirea unei alimentatii de origine vegetala si evidentierea pericolelor pentru sanatate, insuficient costientizate, ce provin din folosirea unor alimente de origine animala, incluzand toate tipurile de carne, produse lactate si oua. Stiu ei ce stiu, vegetarienii! A te hrani corespunzator nu doar ca previne boala, dar si genereaza sanatate si un simtamant de bine, atat fizic cat si mintal. Este momentul sa devenim responsabili de viata si sanatatea noastra !

Ep.1 – Alimentatia si sanatatea – click aici
Ep.2 – Despre alimentatia „corespunzatoare” – click aici
Ep.3 – Adevarul despre proteine si cancer – click aici
Ep.4 – Ce sa mancam pentru a fi sanatosi – click aici
Ep.5 – Vitamina D si Soarele – click aici
Ep.6 – Helioterapia – click aici

Olivia Vatca