Adevarul despre proteine si cancer

Proteinele, aceste particule chimice care contin azot, au fost descoperite in 1839 de catre chimistul olandez Gerhard Mulder. Inca de la descoperirea lor, au fost considerate ca fiind cele mai „sacre” dintre toti nutrientii. Cuvantul proteina provine din grecescul „proteios”, care inseamna „de prima importanta”. In secolul al XIX-lea cuvantul proteina era sinonim cu „carne” si de atunci incoace aceasta conexiune ne urmareste si astazi, multi oameni punand semnul egal intre ele. Vom vedea mai jos ca lucrurile nu stau chiar asa. Carl Voit, un renumit cercetator german al secolului al XIX-lea a descoperit ca omul are nevoie de doar 48,5 gr./zi carne, pentru a-si acoperi necesarul zilnic de proteine, doar atat! Astazi inca se pune intrebarea: de unde isi iau vegetarienii proteinele? Ca si cand plantele n-ar avea proteine ; au, si nici nu este nevoie sa mancam cantitati mari de vegetale pentru a satisface nevoia de proteine. Din 425 gr. de spanac putem lua 12 gr. Proteine ; sunt aproximativ 5 gr. de proteine in 100 calorii provenind din mazare verde, adica vreo 2-3 linguri; pe cand in 40 gr. de carne, muschi, sunt cca. 13 gr. de proteine. Dar cine mananca numai 40 gr. Deci… se poate si fara carne !

Mai mult, s-a descoperit ca frecventa cazurilor de cancer este mai mare, tocmai la cei care consuma multa carne, deci prea multa proteina. Sa mai spunem ca excesul de proteina de origina vegetala nu are acelasi efect: cercetarile au aratat ca proteina graului si proteina din soia, chiar administrata in exces nu influenteaza progresul cancerului. Nu acelasi lucru se poate spune despre proteina din laptele de vaca ; acesta este unul dintre factorii care duc la promovarea cancerului! Pare greu de crezut, dar asa este. Concluzia este una care poate fi considerata socanta, dar nu este mai putin adevarata: prin manipularea nutritionala se poate intrerupe sau declansa dezvoltarea cancerului. Rezultatele cercetarilor si a numeroase studii efectuate au aratat ca alimentatia este mult mai importanta decat se credea, in controlarea inaintarii cancerului ; ca nutrientii din alimentatia animala duc la cresterea tumorii, in timp ce nutrientii de origine vegetala duc la micsorarea tumorilor; ca, de exemplu, pe masura ce creste consumul de alimente de origine animala, creste si rata cancerului de san.
Toate acestea pot fi punctul de plecare pe drumul spre schimbarea modului de alimentatie; mai putine carne, lapte, oua, sau – deloc; mai multe alimente de natura vegetala sau, mai direct spus, vegetarianism. Sigur nu este usor sa renunti dintr-o data la obiceiuri rele; nu poti trece dintr-o data la un regim vegetarian, desi unii au facut-o cu succes. Dar daca, cel putin, am incerca treptat sa facem aceasta, sanatatea noastra ar fi aceea care ar avea de castigat. Perioadele de post sunt cele mai bune exemple ca organismul nostru isi poate lua aportul necesar de proteine din vegetale, nu numai din carne!

Ep.1 – Alimentatia si sanatatea – click aici
Ep.2 – Despre alimentatia „corespunzatoare” – click aici
Ep.3 – Adevarul despre proteine si cancer – click aici
Ep.4 – Ce sa mancam pentru a fi sanatosi – click aici
Ep.5 – Vitamina D si Soarele – click aici
Ep.6 – Helioterapia – click aici

Olivia Vatca