Helioterapia

Dintotdeauna, in toate partile pamantului, Soarele a fost venerat ca idol, zeu, rege sau imparat. Romanii ii dedicasera Die Solis Invictis, ziua soarelui neinvins, iar vindecatorii greci si indieni, considerau lumina Soarelui drept principiu vindecator. Puterea sa vindecatoare era cunoscuta din cele mai vechi timpuri si tot de atunci este recunoscuta influenta sa benefica, datatoare de viata. In Australia era considerat Fiul Creatorului, In Somalia, Soarele si Luna, numite Num, erau considerate Ochii Cerului, cel bun fiind Soarele. Soarele era simbolul regilor si imparatilor, iar in astrologie el ocupa un rol foarte important. Soarele ne lumineaza si ne incalzeste pe toti, intr-o masura mai mica sau mai mare, functie de locul geografic in care ne aflam, dar ne lumineaza si ne incalzeste, hranindu-ne cu energie benefica, vitala pentru mentinerea vietii pe pamant. Oamenii au observat aceasta si au folosit lumina solara pentru a vindeca ; astfel s-a nascut Helioterapia, utilizata in medicina, cosmetica si dermatologie.

Ce este si cum actioneaza

Helioterapia este terapia naturista care utilizeaza lumina solara in scopuri terapeutice sau profilactice. Terapia cu raze solare este recomandata tuturor : celor sanatosi pentru fortificarea si revigorarea organismului, in scop preventiv; dar si celor bolnavi de diferite afectiuni ca : artroze, arterioscleroza, spondilita, pareze, paralizii, rahitism, anemii, osteoporoza, astm bronsic si bronsite cronice, fiind recomandata si in surmenaj, obezitate sau unele boli de piele. Helioterapia actioneaza favorabil in insomnii, stare generala proasta, debilitate fizica, lipsa randamentului in munca intelectuala, anemii, hipocalcemie, tuberculoza osoasa. Mai este indicata in oboseala, convalescenta, anexite, nefrite, reumatism cronic, dureri de spate si multe altele. Contraindicatiile sunt putine si se refera la unele boli de piele, stari febrile si tuberculoza pulmonara, desi, dupa unii autori, si aceasta poate folosi helioterapia ; dar in acest caz este nevoie de un tratament individualizat si necesita o perioada de aclimatizare a organismului printr-o cura de aer, abia apoi aplicandu-se, cu precautie, helioterapia.
In afara de actiunea benefica generarii vitaminei D (click aici) , helioterapia ajuta organismul sa retina mai bine calciul si fosforul, stimuleaza glanda tiroida reglandu-i activitatea si avand efecte benefice in obezitate. Soarele ajuta la refacerea globulelor albe si rosii, stimuleaza circulatia, respiratia si digestia. Razele solare exercita radiatii calorice, luminoase si ultraviolete. In helioterapie, corpul uman expus la soare, absoarbe radiatiie calorice care asigura energia necesara dezvoltarii proceselor vitale; radiatiile luminoase care stimuleaza sistemul nervos central si bioritmul ; corpul mai absoarbe radiatiile ultraviolete, cele mai sanatoase pentru organism, care cresc numarul de globule rosii si hemoglobina, favorizeaza retinerea vitaminei D, calciului si fosforului. Datorita reflexiei si refractiei luminii pe nisip, apa, stanca sau zapada, cele mai puternice radiatii solare se regasesc la mare si la munte. La mare facandu-se cura heliomarina.

Expunerea la soare

Sedinta de helioterapie se face pana la orele 10 dimineata si dupa orele 16 dupa-amiaza, protejandu-ne ochii cu ochelari cu rame groase care nu lasa lumina sa patrunda si avand lentile care retin intre 75-90% din lumina vizibila. Este necesar sa ne trezim inainte de rasaritul soarelui, sa golim stomacul si vezica, sa facem un dus ; nu este indicat sa mancam inainte, dar nici imediat dupa sedinta helioterapeutica. Pentru aclimatizare, este bine sa expunem corpul pe plaja inainte de rasaritul soarelui. In timpul curei helioterapeutice este interzis alcoolul, tutunul si cafeaua. Pe durata expunerii la soare vom respira adanc, fara exagerari, concentrandu-ne asupra plexului solar si vom incerca sa nu lasam mintea sa ne abata gandurile de la energia benefica a soarelui. Timpul de expunere va trebui sa fie gradat, astfel incat sa nu suferim arsuri sau insolatii, adica : in prima saptamana ne vom expune cam 3’-5’ zilnic, crescand treptat durata expunerii, pentru ca in a 3-a saptamana sa ajungem la 20’ zilnic, fara a depasi aceasta durata.
Daca nu se abuzeaza de ele, razele soarelui sunt un tonic miraculos. Helioterapia se realizeaza cel mai bine, dimineata, la rasaritul soarelui ; daca suntem la mare sau pe malul unui lac ori rau, este bine sa lasam razele solare sa ajunga la noi reflectate in apa. Este bine sa stim ca atunci cand soarele este acoperit de norisori albi, efectul razelor filtrate este tot atat de puternic si putem suferi insolatii daca credem altfel.

De tinut minte

Helioterapia este singura terapie care trateaza afectiunile emotionale sezoniere, cauzate de lipsa luminii solare in timpul lungilor perioade de iarna. Este bine sa tinem minte ca moderatia este – ca intotdeauna – recomandata cu tarie. Am spus despre radiatiile ultraviolete benefice ; dar ele contin UV de tip A, care produc arsura solara, imbatranesc pielea si pot produce cancerul pielii, iar UV de tip B distrug proteinele care mentin pielea ferma, producand riduri si imbatranirea ei. Deci, evitati expunerea excesiva la soare ! De asemenea, feriti copiii si batranii de orele caniculare dintre h.11,00-16,00. Si, ca o ultima atentionare : radiatiile de la camera de bronzat artificial, pe care o folosesc multi pentru a dobandi un bronz „frumos”, sunt la fel de agresive ca si cele naturale ; expunerea prelungita poate cauza arsuri, insolatie, imbatranirea pielii sau chiar cancerul ei. In toate cazurile, consultati un specialist in helioterapie sau dermatologul ori cosmeticianul dvs.

Ep.1 – Alimentatia si sanatateaclick aici
Ep.2 – Despre alimentatia „corespunzatoare”click aici
Ep.3 – Adevarul despre proteine si cancerclick aici
Ep.4 – Ce sa mancam pentru a fi sanatosiclick aici
Ep.5 – Vitamina D si Soareleclick aici
Ep.6 – Helioterapia click aici

Olivia Vatca