Crucifere, compozee si inca ceva…

Continuam serialul nostru despre alimentele necesare pentru sanatatea dvs. De-a lungul timpului vom vorbi si despre peste, verdeturi, oua, carne si altele, tot atat de importante pentru noi, dar am inceput cu cele mai importante, pentru ca asa ar trebui sa fie fructele si legumele. Astazi ne ocupam de alte legume si ele necesare in mod imperios organismului nostru. Vom incepe cu…

Legumele mediteraneene si ciupercile

Rosiile. Acestea provin de pe coasta de Vest a Americii de Sud, de unde au fost aduse in Europa, in secolul al XVI-lea. Se pare ca au aparut in Mexic, iar astazi sunt cunoscute si apreciate peste tot in lume. Rosiile sunt foarte bogate in antioxidanti, mai ales betacaroten si licopen, dar si in vitaminele C si E, potasiu si un continut redus de sodiu. Sunt bune in protejarea sistemului cardiovascular, impotriva anumitor forme de cancer si ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Cei cu dureri cauzate de artrita reumatoidala, ar trebui sa evite a le consuma , deoarece pot agrava aceste dureri.

Vinetele sunt originare din India si alte parti ale Asiei de Sud-Est. Deoarece vinetele contin inhibitori recunoscuti ca substante chimice anticancerigne, sunt recomandate in prevenirea cancerului; dar vinetele reduc si cantitatea de grasime depozitata in artere, deci sunt bune pentru hipertensivi, dar ele ajuta si la reducerea colesterolului. Cei care sufera de artrita reumatoidala trebuie sa le evite.

Maslinele sunt cunoscute si cultivate din vremuri preistorice. Este interesant ca maslinele culese din copac nu sunt comestibile, fiind tari si foarte amare. Si mai interesant este ca ele nu sunt foarte importante in alimentatie, pentru ca n-au decat un pic de vitamina E si ceva fibre; insa, ceea ce le face „vedete” alimentare este uleiul de masline cu compusii sai antioxidanti si proprietatile sale deosebit de benefice organismului. In ceea ce priveste maslinele, in sine, ele sunt bune pentru piele, circulatie si inima, dar continutul mare de sare, inmagazinat cu ocazia prelucrarii lor (cu saramura sau lesie), le fac interzise hipertensivilor.

Ciupercile erau considerate de egipteni ca dar de la Osiris, iar cei din Roma antica spuneau ca ele provin din fulgerul aruncat de Jupiter; in China erau cunoscute inca din timpul dinastiei Chow si erau folosite atat ca hrana, cat si ca medicament. Ciupercile sunt o sursa buna de proteine, contin vitaminele B, mult fosfor si o cantitate mare de potasiu. Cercetari recente au descoperit ca, in pofida celor care sustin contrariul, ciupercile contin o cantitate importanta de vitamina B12, vitamina E si zinc. Sunt bune in alimentatie vegetariana, in curele de slabire, in tratarea depresiei si anxietatii. Si, ce gustoase sunt…

Cruciferele

Varza, de departe „vedeta” cruciferelor – cel putin la noi, varza are reputatia de „medicamentul saracului”. Ea contine substante mucilaginoase tamaduitoare, asemanatoare cu cele produse de membrana mucoasa a organelor interne si stomacului, pentru protectie. Folosita in tratamentul ulcerului, da rezultate uimitoare: 1 litru de suc pe zi, in mai multe doze, timp de zece zile, are ca efect vindecarea completa. De asemenea, este bogata in compusi sulfurici (ceea ce ii da mirosul specific), foarte valorosi in tratarea infectiilor pieptului si problemelor pielii. Mai e bogata in fier, vitamina C, acid folic si betacaroten. Cercetari recente arata ca varza are un usor efect de protectie impotriva radiatiilor. Este buna in anemii, probleme respiratorii si acnee ; elimina stresul. Cei ce urmeaza tratament cu tiroxina sau cu iod, contra hipotiroidiei, sa consume varza cu moderatie sau deloc.

Varza murata, ruda buna, aliment-minune, cu enzime si vitamina C, care trateaza scorbutul. In timp ce alte echipaje mureau de scorbut, in lungile calatorii catre Orientul Indepartat si Americi, cele ale capitanului Cook, au facut posibila intemeierea imperiilor coloniale in secolul al XVI-lea; si toate astea, fiindca el isi aproviziona corabiile cu… varza murata. Numeroase sunt afectiunile tratate de varza murata; amelioreaza indigestia, ulcerele la stomac, artrita, afectiuni ale pielii, curatarea tractului digestiv ; este buna in prevenirea cancerului si intarirea sistemului imunitar; ca sa nu mai spunem ca varza murata poate fi o salata delicioasa, si… ce-ar fi bucataria romaneasca fara celebrele sarmalute !..
Mai putin folosite la noi, dar consumate intens in alte parti ale lumii sunt varza de Bruxelles, bogata in vitamina C si betacaroten ; varza creata si varza chinezeasca, ce are in plus si acid folic. Unele popoare folosesc varza furajera; una din mancarile traditionale ale olandezilor este stompot, un amestec de piure de cartofi si varza.

Spanacul inseamna fier si clorofila, de aceea este recomandat in anemii, oboseala si tensiune nervoasa. In mod special fumatorii ar trebui sa consume cantitati mari de spanac; este de asemenea, bun pentru prevenirea cancerului si imbunatatirea vederii, benefic pentru gravide, dar trebuie evitat de bolnavii de guta.

Conopida, aceasta „varza nobila”, contine betacaroten, riboflavina si acid folic, dar in cantitati mai mici ca alte crucifere; in schimb e bogata in vitamina C. Este buna in prevenirea cancerului si imbunatatirea imunitatii organismului. La noi este pretuita si mult gatita ; dar este buna si murata.

Guliile bogate in potasiu, acid folic si vitamina C, sunt benefice in tratmentul anemiei, bolilor respiratorii, acneei si tratarea ulcerelor la stomac. Se recomanda a fi consumate crude.

Legume de salata (compozee)

Salata verde, desi are 95% apa, contine vitamina C, betacaroten, acid folic, calciu, mult potasiu, putin iod, putin fier. Sunt recunoscute efectele sedative ale salatei; acestea si triptofanul eliberat prin digestia carbohidratilor, asigura un somn linistit. Este benefica si in bronsite si stari de agitatie.

Nasturelul (macrisul de balta), are proprietati antibiotice si este benefic pentru inima, in infectii stomacale, intoxicatii alimentare si anemie, util in prevenirea cancerului. Se consuma crud, in salate.

Castravetii. Aceasta leguma ciudata are o mare popularitate. Desi sarac in plan nutritional, contine cantitati infime de vitamina A si iod, castravetele este bun pentru piele si ochi, dar si pentru cei care vor sa slabeasca. Despre castravetii murati – aceeasi saracie nutritionala, in schimb, Doamne, ce buni sunt…

Telina este bogata in acid folic, vitamina C, potasiu si fibre. Hipocrate o folosea in afectiunile nervoase, iar cercetarile moderne facute in China si Germania au demonstrat ca uleiurile esentiale extrase din semintele de telina, au efect puternic asupra sistemului nervos central si reduc hipertensiunea arteriala. Se mai spune si ca telina este un puternic afrodiziac.

Sparanghelul, cicoarea, andivele, mai putin folosite la noi, desi sunt cunoscute, sunt bogate in vitaminele A si C, betacaroten si seleniu.

Inca ceva…

Este necesar sa vorbim despre alge, absolut necunoscute si nefolosite la noi, dar extrem de bogate in continut de proteine, fibre solubile si minerale, sunt sarace in calorii, dar foarte bogate in calciu, magneziu si potasiu, o sursa extraordinara de betacaroten si una excelenta de fier si zinc. Algele sunt de departe cea mai bogata sursa de iod natural, bun pentru glanda tiroida. Cu timpul, incet-incet, vom incepe sa le folosim si noi. Dar, foarte incet…

BONUS

– Varza se intrebuinteaza sub forma de compresa; se zdrobesc foile de varza si se aplica pe locul dureros; se foloseste in artroze, osteoartrita si luxatii.

Stiati ca…
… din punct de vedere botanic, rosiile sunt… fructe, nu legume ?…

Ep.1 – Introducere. Despre grasimiclick aici
Ep.2 – Seminte, boabe, nuciclick aici
Ep.3 – Fructele click aici
Ep.4 – Citrice, fructe tropicale si uscateclick aici
Ep.5 – Radacinoase, legume moi si familia Alliumclick aici
Ep.6 – Crucifere, compozee si inca ceva…click aici

Olivia Vatca