Citrice, fructe tropicale si uscate

Citricele sunt o comoara de substante nutritive si fito-chimice, care nu numai ca protejeaza organismul de boli, dar sunt si curative. Continutul lor foarte bogat in vitamina C previne aparitia scorbutului si sporeste rezistenta naturala a organismului impotriva bacteriilor si virusilor. Fructele tropicale sunt mult apreciate pentru continutul lor bogat in vitaminele A si C, dar si pentru ca au fibre ; multe fructe tropicale sunt apreciate si pentru continutul lor de potasiu si a concentratiilor mici de minerale si fibre. De asemenea, fructele uscate sunt apreciate pentru continutul lor de minerale si fibre. Va sugeram sa consumati aceste fructe pentru mentinerea sanatatii dvs. in parametri optimi.
Vom incepe cu citricele :

Citricele

Lamaile au fost folosite contra scorbutului, cu mult inainte de a se descoperi vitamina C ; ele contin din abundenta aceasta vitamina, dar si mici cantitati de vitamina B si E, si cantitati substantiale de potasiu, magneziu, calciu, fosfor si minerale, ca : zinc, fier, cupru, mangan. Lamaile sunt bogate in bioflavonoizi ; sunt benefice in tot felul de afectiuni ; pentru stomac si tractul digestiv, dureri in gat, afectiuni bucale si gingivale, cazuri in care o gargara cu apa fierbinte amestecata cu o cantitate egala de suc de lamaie, face minuni. Sucul de lamai verzi are aceleasi recomandari.

Portocalele sunt excelente pentru combaterea infectiilor si imbunatatirea circulatiei ; sunt bogate in vitamina C si betacaroten. Sucul de portocale este benefic in cazul bolilor de inima, tensiunii arteriale ridicata si retinerii de fluide. Se recomanda a se consuma proaspete ; ceaiul de flori uscate de portocal este un tonic usor.

Manadarine si clementine ; sunt bogate in vitamina C si acid folic, sunt bune pentru prevenirea si tratarea tusei, racelilor si gripei, dar si in prevenirea cancerului. Pentru ca se cojesc usor, copiii le adora.

Grepfrut-ul contine si el, vitamina C din abundenta, dar si potasiu si betacaroten. Este util in prevenirea si tratarea afectiunilor circulatorii, bun in tratarea durerilor in gat si gingivitei.

Fructele tropicale

Strugurii au fost intens cultivati inca din Antichitate, iar in Lumea Noua au fost adusi de catre Columb, in 1492. Strugurii sunt unici in nutritie, deoarece intaresc, curata si regenereaza organismul, fiind ideali pentru cei in convalescenta si utili pentru anemie, oboseala, afectiuni ca : artrita, guta si reumatismul. Mahatma Gandhi obisnuia sa bea suc de struguri in timpul posturilor sale lungi. O cura de doua zile de struguri, la fiecare zece zile, este recomandata celor ce doresc sa piarda in greutate. Atentie, strugurii sunt stropiti in timpul cultivarii, deci trebuie sa fie bine spalati inainte de consum.

Bananele au fost intrebuintate de secole ca aliment de baza, in India, sud-estul Asiei, America de Sud si estul Africii. Desi la noi in tara nu se prea obisnuieste, bananele coapte sunt bune in constipatie, dar si pentru eliminarea colesterolului. Sunt benefice in caz de ulcer, pentru convalescenti, in oboseala cronica, epuizare si febra glandulara. Continutul ridicat de potasiu din banane ajuta la prevenirea crampelor musculare, fiind ideale pentru sportivi.

Pepenele este cultivat in Asia din cele mai vechi timpuri, fiind apreciat de egipteni, greci si romani ; in Europa de Vest au fost cultivati pentru prima data de catre francezi. Pepenele rosu este originar din Indiile de Vest si Africa, fiind intrebuintat mult si in medicina. Un ceai din semintele pepenelui rosu este un bun remediu natural impotriva afectiunilor la rinichi si vezica urinara. Pepenele este bun in forme de constipatie usoara, in guta si artrita.

Ananasul este un mare protector al inimii, prin capacitatea sa de a distruge cheagurile de sange ; este un remediu traditional eficient impotriva durerilor de gat si era un remediu pentru tratarea difteriei.

Papaya, intrata de curand in supermarket-urile romanesti si – inca – nu prea folosita, este un fruct tropical ce crestea initial numai in sudul Mexicului si Costa Rica. Datorita spaniolilor, care au introdus papaya in Manila la jumatatea secolului al XVI, aceasta creste acum peste tot la tropice ; cel mai mare producator fiind SUA, care le cultiva in Hawai. Sunt bune in afectiuni digestive, benefice pentru piele si pentru imbunatatirea sistemului imunitar. Un fruct obisnuit de papaya asigura de doua ori necesarul de vitamina C si mult peste un sfert din cel de vitamina A. Recomandam un mic dejun delicios : amestecati miezul unui fruct de papaya cu un iaurt si cereale dupa gust.

Kiwi a patruns mai lesne la noi, si este bine ca-i asa, pentru ca este o comoara de substante nutritive. Este originar din China, insa cultivatorii din Noua Zeelanda sunt cei care l-au facut cunoscut, prin emblema tarii lor, pasarea kiwi. Kiwi contine de doua ori mai multa vitamina C decat o portocala si mai multe fibre decat un mar. De asemenea, este bogat in potasiu, deci este benefic in hipertensiunea arteriala, depresie, oboseala si digestie lenta. Sunt fructe ideale pentru varstnicii cu deficiente de vitamina C si cei care sufera de constipatie cronica.

Fructele uscate

Curmalele se cultiva de mai bine de 5000 de ani in Orientul Mijlociu. Sunt un aliment ideal pentru cei care sufera de anemie ( contin fier ), oboseala cronica si sindroame postvirale. Un desert din curmale uscate cu seminte de susan, asigura acizi grasi polinesaturati si proteine, fiind o gustare delicioasa la orice ora.

Prunele, cunoscute si apreciate la noi, sunt bogate in potasiu, contin fier si fibre ; si, mai ales, sunt usor de digerat. Prunele au origini stravechi in Orientul Mijlociu ; erau mult cultivate de arabi si au fost aduse in Europa de catre cruciati. Sunt excelente in constipatie, hipertensiune arteriala, oboseala si letargie.

Stafidele ( struguri uscati ) sunt ideale pentru atleti, fiind o sursa buna de energie, deci si in oboseala cronica. Sunt bogate in substante nutritive, fibre, fier, seleniu, mult potasiu, vitaminele A si C. Sunt bune in hipertensiunea arteriala, lipsa de energie, anemie si constipatie, depresie si anxietate, iritabilitate nervoasa.

Smochinele, des pomenite in Biblie, sunt o sursa bogata de benzaldehida, un agent anticancerigen. In unele parti din Orient si Asia sunt considerate afrodisiace. Sunt bune pentru prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor digestive si anemie.

BONUS

– Un pahar de suc de lamaie cald baut inainte de culcare impreuna cu o lingurita de miere, este un remediu clasic pentru raceala si tuse.

– Degeraturile pot fi tratate daca frecati zona afectata cu o felie de lamaie inmuiata in sare de mare bruta.

– Suferiti de „plictiseala” in viata amoroasa ? In tot Orientul Mijlociu, curmalele sunt considerate un stimulent sexual foarte eficient !

Ep.1 – Introducere. Despre grasimiclick aici
Ep.2 – Seminte, boabe, nuciclick aici
Ep.3 – Fructele click aici
Ep.4 – Citrice, fructe tropicale si uscateclick aici
Ep.5 – Radacinoase, legume moi si familia Alliumclick aici
Ep.6 – Crucifere, compozee si inca ceva…click aici

Olivia Vatca