Radacinoase, legume moi si familia Allium
Legumele sunt apreciate pentru rolul lor impotriva bolilor arterelor coronariene si, dupa ultimele cercetari, impotriva cancerului ; sunt bogate in continut de vitamine si minerale. Cercetari recente arata ca vitaminele C si E, carotenoidele, fibrele, flavonoizii, fenolul, stenolul din plante si inhibitorii proteici sunt substante continute de legume, cu efecte protectoare ; sucurile de legume fiind intens recomandate de nutritionisti si de remediile populare, pentru o gama larga de afectiuni, cum ar fi ulcerele, problemele digestive, ca stimulent al ficatului si multe altele, cum vom vedea mai jos. Astazi, despre legumele radacinoase, legumele moi si cele din puternica familie Allium ( ceapa, usturoi, praz ).
Legumele radacinoase
Morcovul ; aceasta leguma contine atat de mult betacaroten, incat un singur morcov asigura organismului cantitatea de vitamina A suficienta pentru o zi intreaga. Morcovul este vital pentru sanatatea pielii si a membranelor mucoasei ; vitamina A fiind esentiala in vederea nocturna ; de asemenea, 75% din studiile despre aparitia cancerului si consumul de morcov arata ca acesta reduce drastic aparitia cancerului. Nemaivorbind despre nutritia copiilor mici si a bebelusilor. Pentru stimularea ficatului si ameliorarea simptomelor de cancer sunt recomandate doua zile de suc de morcovi si multa apa minerala.
Cartoful este o rezerva extraordinara de substante nutritive ; el ofera fibre, complexul de vitamine B, minerale folositoare si suficienta vitamina C incat sa combata scorbutul. Cartofii reprezinta un izvor de energie si proteine mai bun ca multe alte legume ; valoarea biologica a proteinelor cartofului este aproape la fel de mare ca acela al boabelor de soia ( vezi : Sugestii pozitive – II ). Este ideal pentru alimentatia adultilor si copiilor, a celor cu afectiuni gastrice si a convalescentilor. Din aceeasi familie fac parte si cartoful dulce si yamul, mai putin cunoscute si folosite la noi, dar tot atat de hranitoare ; se prepara ca si cartoful obisnuit. Nu se recomanda consumul cartofilor foarte vechi, incoltiti si cu coaja verde, deoarece contin o substanta toxica, solanina, care dauneaza organismului.
Ridichile negre, o leguma excelenta, care contine toate proprietatile anticancerigene ale familiei sale ; contine o concentratie mare de vitamina C si o cantitate utila de vitamina A ; 100 gr. de ridichi negre au numai 24 de calorii, dar sunt foarte satioase, deci sunt recomandate celor care vor sa slabeasca. Sunt bune pentru prevenirea cancerului si pentru afectiunile cutanate. Deoarece contine goitrogeni, persoanele cu afectiuni ale glandei tiroide trebuie sa le consume cu moderatie sau deloc.
Sfecla ; de secole este apreciata ca stimulent digestiv si hepatic, dar recent, s-au descoperit in materia sa rosie, anumiti anticancerigeni. Dar nu numai radacina este buna ( o salata de sfecla fiarta sau coapta, cu hrean, este un deliciu ! ), ci si frunzele sunt comestibile ; contin betacaroten si alte carotenoide, mult acid folic, potasiu, fier si vitamina C, fiind bune in osteoporoza ; se prepara ca spanacul. Sucul proaspat de sfecla este tonic si curata sangele.
Pastarnacul are o aroma unica, delicioasa. Ca si morcovul, este cultivat din Antichitate ; in Germania se consuma cu peste sarat, in Olanda e pus in supa, in Irlanda este fiert in apa cu hamei pentru bere, iar in bucataria englezeasca este preparat cu gem si vin. Este o sursa buna de calorii, fibre, potasiu, acid folic, vitamina E si are urme de minerale si vitamina B. Este bun pentru oboseala si constipatie ; se consuma fiert sau piure. Anghinarea ; gospodinele din Franta stiu bine cat de benefica este anghinarea pentru digestie, vezica biliara si ficat. Bogata in cinarina, stimuleaza producerea bilei, care faciliteaza digestia grasimilor. Nutritionistii folosesc extract de anghinare pentru reducerea hipertensiunii arteriale si ca ajutor in reducerea colesterolului. Este folositoare in guta, artrita si reumatism, se consuma in supe sau foarte tanara, cruda. Este un diuretic eficient.
Ridichile rosii sunt bogate in fier si potasiu, fiind adevarate medicamente pentru afectiunile vezicii biliare si ficatului. Se consuma proaspete, crude si cat mai mici. Nu se recomanda celor cu ulcer, boli gastrice sau de tiroida.
Legumele moi
Dovleceii sunt recomandati celor ce vor sa slabeasca. Contin acid folic si sunt o sursa bogata de potasiu, fara a contine multe calorii. Sunt benefici si in afectiuni cutanate.
Dovleacul abunda in betacaroten si vitamina A, iar semintele sale ( vezi : Sugestii pozitive – II ) sunt o sursa buna de proteine si zinc. Este util in afectiuni respiratorii si buni in prevenirea cancerului si bolilor de inima. Este un aliment util pentru vegetarieni, datorita continutului sau de vitamina A.
Ardeii grasi sunt o sursa importanta de substante nutritive esentiale ; au continut sarac in calorii si sunt foarte bogati in vitamina C si A ; apoi, mai au acid folic, fibre si potasiu, sunt buni in afectiunile pielii si membranei mucoase, sunt benefici pentru vederea nocturna si utili pentru intarirea organismului.
Porumbul dulce este o varietate de porumb culivat ca leguma, nu pentru a fi facut faina. Este o sursa buna de potasiu, fibre si, mai putin, dar prezente, vitaminele A si E si acidul folic. Nu este cultivat la noi si este putin consumat ; se gaseste conservat, la cutie. Dar, atentie la continutul ridicat de sare al produsului.
Avocado, deloc sau putin cunoscut la noi, se consuma pentru continutul sau de vitamina A si E, copt sau crud. Pulpa si uleiul de avocado sunt folosite de catre medicina naturista si cosmetica pentru tratarea pielii.
Minunatele Allium
Ceapa este un remediu traditional uimitor pentru un numar urias de afectiuni, printre care : anemia, bronsita, astmul, infectiile genito-urinare, artrita si reumatism, guta si imbatranirea prematura. Reduce colesterolul si previne aparitia cheagurilor de sange ; are proprietati antibacteriene, ceea ce o face utila in tratarea afectiunilor respiratorii. Ceapa este saraca in calorii ; ceapa verde contine vitamina C si o cantitate mai mica de vitamine B si minerale. Celebra supa pariziana de ceapa da rezultate uimitoare dupa o noapte de petreceri.
Prazul ; un scriitor descria Egiptul antebiblic, ca pe o tara in care „ceapa era adorata, iar prazul era un zeu”. Prazul este benefic pentru piept, gat si voce ; util pentru reducerea hipertensiunii arteriale si colesterolului si bun in caz de artrita si guta.
Usturoiul cu componenta sa sulfurica, alicina, este un aliment -medicament. Este bun in prevenirea cancerului, scaderea colesterolului, reduce hipertensiunea arteriala, imbunatateste circulatia. Este benefic in tuse, bronsita, guturai, dureri de gat, astm, indigestie, constipatie, diaree, afectiuni stomacale. Util in caz de infectii fungice la picioare. Se consuma crud, in salate sau foarte usor prajit.
BONUS
Astazi, putina istorie.
Mult pretuit inca de atunci, pastarnacul proaspat ii era adus imparatului roman Tiberius, de pe malurile Rinului.
Ardeii grasi sunt originari din Americi, fiind adus in Europa de Cristofor Columb ; de aici s-au raspandit in Africa si apoi in Asia.
Imparatul Nero manca in fiecare zi praz pentru a-si imbunatati vocea. Sau : in anul 690 d.Ch. in razboiul dintre galezi si saxoni, soldatii celti purtau cate un praz spre a se deosebi de dusmani ; dupa victorie, prazul a devenit emblema nationala a galezilor. Sau : mai in gluma, mai in serios, prazul este leguma emblematica a regiunii geografice Oltenia !
Vechii faraoni considerau ridichile o sursa de hrana atat de importanta, incat isi „premiau” muncitorii care lucrau la constructia piramidelor, cu… ridichi, ceapa si usturoi !
Originara din emisfera nordica, ceapa era pentru bastinasii nord-americani un medicament traditional pentru tratarea racelilor si pentru scoaterea acului insectelor care ii intepa ; dar era – si mai este, inca – un remediu pentru cresterea parului si… un… afrodiziac.
Usturoiul era prima planta medicinala pe care doctorii din Roma antica o plantau intr-o tara noua. El a fost adus in Europa de centurionii romani, care isi puneau catei de usturoi intre degetele picioarelor, pentru a preveni infectiile cu micoze, care apareau dupa lungile lor marsuri. De la Egiptul antic, la civilizatiile Greciei si Romei antice, la Anglia Evului Mediu si pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, usturoiul a fost cea mai intrebuintata planta medicinala din lume.
Remedii
Daca suferiti de cistita sau alte infectii urinare, zdrobiti un catel de usturoi si amestecati-l cu un pahar de iaurt natural ; luati o lingura din acest amestec, dimineata si seara.
Pentru a reduce febra, dati la cuptor o ceapa mare, cam 40 de minute. Zdrobiti-o si stoarceti sucul ei, pe care-l amestecati cu o cantitate egala de miere. Luati una-doua lingurite la fiecare 2-3 ore. Febra va scadea.
Daca aveti puncte negre sau alta afectiune asemanatoare a pielii, frecati usor cu 1-2 felii de dovlecel peste zona afectata ; ajuta la combaterea lor si a petelor neplacute ; elimina grasimile din piele.
Sa mai si glumim : Daca mergeti la Craiova, in Oltenia, luati cu dvs. un praz proaspat ; poate servi drept… pasaport !
Ep.1 – Introducere. Despre grasimi – click aici
Ep.2 – Seminte, boabe, nuci – click aici
Ep.3 – Fructele – click aici
Ep.4 – Citrice, fructe tropicale si uscate – click aici
Ep.5 – Radacinoase, legume moi si familia Allium – click aici
Ep.6 – Crucifere, compozee si inca ceva… – click aici
Olivia Vatca