Seminte, boabe, nuci

De ce ar trebui sa faca parte mai des semintele, boabele si nucile din alimentatia noastra ? Ce, suntem pasari ?! Tocmai pentru ca nu suntem, avem nevoie de ajutorul lor in tratarea si prevenirea unor boli, cum sunt: diabetul si bolile arterelor coronare, fibrele si grasimile polinesaturate din acestea fiind foarte necesare organismului. De asemenea, nucile si semintele sunt benefice in caz de constipatie, hemoroizi si varice ; sunt utile in mentinerea fertilitatii masculine si pot preveni unele forme de cancer ( de san si de prostata ). Mazarea, fasolea, soia si lintea, la randul lor, sunt surse excelente de fibre solubile si proteine. Sa le luam pe rand.

Semintele

Semintele de floarea-soarelui, celebrele „bomboane agricole” cum li se mai spune pe la noi, ofera o mare cantitate de proteine, vitamine B, fier, zinc, potasiu si seleniu ; se numara printre sursele ideale de vitamina E. Sunt bune crude in salate sau presarate peste mancaruri. Consumate prajite, sunt mai periculoase prin continutul de sare.
Semintele de dovleac sunt foarte hranitoare si pline de proteine; sunt mai sarace in grasimi decat majoritatea semintelor si nucilor, sunt o sursa buna de fibre, magneziu si potasiu, o sursa excelenta de fier, fosfor, zinc ; contin si o concentratie mica de vitamina A. Semintele de dovleac sunt un remediu traditional impotriva parazitilor intestinali, cu adevarat eficient.
Semintele de susan ; sunt faimoase de multe secole in Orientul Mijlociu si Orientul Indepartat, unde si-au castigat reputatia de afrodisiace, datorita continutului de vitamina E si fier. Sunt o sursa exceptionala de calciu si o sursa foarte buna de proteine si magneziu. Incet-incet au patruns si la noi ; se folosesc presarate pe aluaturi sau in compozitie, aducand un plus de substante nutritive si o aroma distincta.

Boabele

Fasolea uscata, este o sursa excelenta de calciu, fier, cupru, zinc, fosfor, potasiu si magneziu. Datorita continutului ridicat de potasiu si scazut de sodiu, reprezinta un aliment ideal pentru orice bolnav de hipertensiune arteriala sau pentru persoanele care, din alte motive, urmeaza un regim fara sodiu. Pentru diabetici fasolea este o sursa excelenta de amidon, se digera usor si incet si se transforma in cantitati mici de zahar. De asemenea, contribuie la prevenirea cancerului, deoarece contine inhibitori care impiedica dezvoltarea celulelor cancerigene. Este buna si pentru sanatatea vezicii urinare. Fasolea este saraca in grasimi, nu contine colesterol si este o sursa foarte buna de proteine, amidon, vitamine, minerale si fibre.
Mazarea este si ea o leguminoasa, ale carei boabe sunt foarte apreciate pe tot globul. Din pacate, multi o consuma doar conservata ; pentru ca zaharurile din mazare incep sa se transforme in amidon la scurt timp dupa recoltare, multi prefera gustul dulce al mazarei congelate. Boabele de mazare sunt o sursa excelenta de tiamina (vitamina B1) ; 100 gr. continand o concentratie mai mare decat necesarul zilnic. Sunt o sursa valoroasa de acid folic, contin o cantitate utila de vitamina A, C si proteine ; se consuma cu orez, paste, paine. Mazarea congelata isi mentine si un an continutul de vitamina C. Dar cea mai utila ramane mazarea proaspata, consumata imediat dupa recoltare. Este buna in caz de stres, tensiune si pentru digestie.
Soia ; boabele de soia contin majoritatea proteinelor, cea mai recenta substanta descoperita in boabele de soia este genisteina care limiteaza cresterea celulelor cancerigene si astfel, cea mai importanta proprietate a sa este cea de prevenire a cancerului. Exista numerose dovezi ca efectele combinate ale reducerii consumului de carne si cresterea consumului de soia reduce riscul aparitiei cancerului la stomac si bolilor de inima, dar reduce si riscul cresterii colesterolului. Ofera protectie si impotriva cancerelor cauzate de hormoni – cancer la san, la ovare sau cervical – datorita substantelor chimice cu fitoestrogen, denumite isoflavonoizi. Este buna pentru vegetarieni si diabetici, inlocuieste laptele pentru cei cu alergie la produse lactate si lapte, prin laptele de soia si tofu ( branza din lapte de soia ).
Lintea, mai putin folosita la noi, se foloseste in alimentatie din vremuri preistorice – exista in Elvetia situri arheologice care atesta aceasta. Este foarte utila pentru vegetarieni si diabetici, pentru reducerea colesterolului, eliminarea stresului si extenuarii nervoase. Are multe proteine si este o sursa buna de vitaminele B. Daca alaturi de linte, consumati un aliment bogat in vitamina C, mariti cantitatea de fier absorbit. Avertizare : persoanele care sufera de guta trebuie sa evite consumul de linte.

Nucile

Nucile sunt un aliment foarte sanatos si o reala delicatesa. Indiferent daca sunt consumate proaspete, macinate sau in celebra dulceata de nuci verzi a bunicii, ele au un continut redus de sodiu si grasimi saturate, furnizeaza proteine si o cantitate mica de zinc, vitamina E si cantitati foarte utile de acid folic.
Nucile de cocos se pot consuma proaspete, iar laptele de cocos este reconfortant. Sunt bogate in fibre, insa destul de sarace in substante nutritive. La noi, se consuma mai mult sub forma uscata ; oricum trebuie consumate cu moderatie.
Castanele, alt deliciu ! Dar nu trebuie confundate castanele comestibile cu castanele porcesti, care sunt otravitoare. Se consuma gatite sub diferite forme : coapte sau fierte ; gasiti in supermarket deliciosul piure de castane, iar pentru umplutura curcanului se folosesc castane decojite, cu un gust aparte.
Alunele si arahidele sunt o sursa excelenta de proteine, fibre si magneziu ; mai contin fier, zinc si multa-multa vitamina E, 100 gr. asigura necesarul recomandat pentru o saptamana. Alunele sunt cele rotunde, iar arahidele – cele lunguiete. Se pot prepara ca unt.
Majoritatea nucilor – cu exceptia nucilor de cocos – contin acid linoleic, substanta care reduce depozitele de colesterol si previne bolile de inima.

BONUS

Datorita continutului ridicat de zinc, semintele de dovleac ar trebui sa fie mult mai apreciate de barbati. Zincul este esential pentru producerea spermei fertile si protejeaza glanda prostatei. Un pumn de seminte pe zi, este ideal pentru mentinerea sanatatii barbatilor.

RETETA pentru eliminarea teniei :

Luati 60 gr. seminte proaspete de dovleac, incalziti pana la fierbere, apoi macinati continutul verde cu putin lapte. Tineti 12 ore post negru, apoi luati acest amestec. Dupa 2 ore, luati 4 lingurite cu ulei de ricin ( eventual amestecat cu putin suc de fructe ). Tenia va fi eliminata dupa circa 3 ore.

Ep.1 – Introducere. Despre grasimiclick aici
Ep.2 – Seminte, boabe, nuci click aici
Ep.3 – Fructele click aici
Ep.4 – Citrice, fructe tropicale si uscateclick aici
Ep.5 – Radacinoase, legume moi si familia Alliumclick aici
Ep.6 – Crucifere, compozee si inca ceva…click aici

Olivia Vatca