Drepturile pacientilor in Romania
Cu putin timp in urma Colegiul Medicilor din Romania si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice au lansat brosura “Drepturile pacientilor” si site-ul www.pacienti.ro care au ca scop informarea pacientilor din Romania despre drepturile si indatoririle lor. Nici nu poate fi vorba de a pune in discutie oportunitatea acestor instrumente de informare, dar nu ne putem invinge dorinta de a intreba de ce abia acum. Tocmai acum cand un raport recent plaseaza Romania pe locul 30 in Europa in privinta modului in care bolnavii sunt informati asupra drepturilor pe care le au ; si ar mai fi o intrebare fireasca, de ce amintita brosura a fost editata numai in 30.000 de exemplare, cand ea ar trebui sa fie la indemana bolnavilor care se afla in sala de asteptare a fiecarei unitati medicale, fie ea a medicului de familie, in policlinici sau spitale. Dar nu este cazul sa ne punem astfel de intrebari, caci ni se va servi mult uzitatul raspuns care se da acum la orice intrebare, “nu sunt fonduri”. In sfarsit, bine ca avem totusi acest indreptar.
Lege si drepturi
Drepturile pacientilor erau reglementate si inainte, dar nu multi cunosteau acele prevederi legale. Mai mult decat atat, exista si o alta “lege” care reglementeaza aceste drepturi, Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor, care cuprinde 14 puncte ( click aici ), absolut toate necunoscute pacientului roman si absolut toate incalcate in mod frecvent de medici, cum a declarat chiar dl. prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. In ceea ce priveste gradul de informare al pacientilor asupra drepturilor lor, vina nu poate fi aruncata exclusiv asupra organelor si organismelor abilitate, ci putem sa spunem, fara a gresi, ca si cei in cauza – pacientii – au un grad de vinovatie in aceasta lipsa de informatie, caci informatia exista dar ea nu ajunge la beneficiarii ei. N-ai sa vezi un roman sanatos sau bolnav, cautand pe internet sa vada ce drepturi are, sau cumparand Monitorul Oficial cu legea respectiva ! Dar, oare, n-ar trebui ca aceste drepturi sa fie la indemana oamenilor, sa le “sara” in ochi, cum sar in ochi pliantele (gratuite) din farmacii ? Asa ca “vina” de a nu fi informat, pacientul roman o imparte in mod egal cu legiuitorul !
De-a “uite-o, nu e !”
Primul drept al pacientului inscris in legea romaneasca zice ca “pacientul are dreptul la ingrijirea medicala de cea mai inalta calitate de care societatea dispune, in conformitate cu resursele umane, financiare si materiale ale acesteia”. Dar societatea romaneasca nu dispune de resurse umane medicale, ca le plateste prost si acestea iau drumul strainatatii de foame [ vezi articolul “Exodul medicilor” ( click aici ) ] ; de resurse financiare sau materiale nici nu poate fi vorba ! Deci acest “drept” al pacientului nu are obiect, caci nu numai ca nu poate fi vorba de “cea mai inalta calitate” a actului medical, nici vorba, la noi este vorba de “asta avem, cu asta defilam” si pacientului nu-i prea arde de defilare ! Am intalnit si situatii cand acestia erau trimisi la medicii particulari ( “Daca nu-ti convine…”). Problema sanatatii in Romania este ca nici macar cabinetele particulare nu vor mai avea pacienti, fie ca-si cunosc sau nu drepturile, fie ca sunt informati sau nu. Jumatate de Romania alege sa se trateze in Ungaria, acolo unde sanatatea le este mai scumpa, dar bolile se trateaza mai ieftin ! Platesti mai putin, primesti mai mult. Ei cum pot ?..
De ce ? De-asta !
Potrivit raportului mentionat, cei mai informati sunt pacientii din Danemarca, Germania si Finlanda, si pe buna dreptate, caci ei au obiect de informare ; la noi poate ar fi mai potrivit sa ne informeze cei care conduc destinele tarii si pe cele ale sanatatii, ce trebuie sa aducem de-acasa la spital… Si acolo sa ne bazam pe bunele intentii ale asistentelor, ca medicii sunt rari, tot mai rari in spitale… De altfel nici pe asistente nu ne putem baza prea mult timp, deoarece am citit de curand o stire care anunta ca Marea Britanie cauta in Romania cateva sute de asistentele pentru clinicile englezesti ! Si nici de informare n-ar trebui sa ne plangem caci ziarele sunt pline de titluri, precum acestea : “Cum se moare in spitalele din Romania ; Povestea dramatica a unei fetite” sau “Spitalul Judetean din Galati nu mai face internari din lipsa de fonduri” sau “Jumatate din medicii de la Urgenta au plecat din tara in ultimele doua saptamani”.
In loc de concluzie
In Romania pacientii sunt prost informati, medicii sunt prost platiti, fondurile sunt prost alocate si gestionate, asistentele sunt prost motivate, farmaciile spitalelor sunt prost dotate ; starea sanatatii populatiei anemiate si infometate este tot mai proasta si daca atata amar de prostie a ajuns atat de jos, pana la patura pacientilor, inseamna ca acolo sus ( si nu e vorba de Ceruri ) prostia este la ea acasa.
Dar daca nu e vorba doar de prostie ci de altceva mult mai grav ?!
REDACTIA