MAESTRII SI SARLATANI

Dupa dezinteresul sau veti recunoaste un adevarat Maestru. Fiecare Maestru vine pe Pamant pentru a manifesta in mod particular o calitate : exista, deci, Maestri ai intelepciunii, Maestri ai iubirii, sau ai fortei, sau ai puritatii… Dar toti adevaratii Maestri au in mod obligatoriu aceasta mare calitate in comun : dezinteresul.
Exista atatia impostori si sarlatani pregatiti sa profite de naivitatea oamenilor ! Ei au citit doar cateva mici carti de stiinte oculte care, deseori, au fost scrise de niste ignoranti si asta este : se vor prezenta peste tot ca Mari Maestri. Ei nu poarta asupra lor nici un semn dupa care sa arate ca Cerul i-a recunoscut ; ei insisi s-au declarat Maestri si cred ca aceasta este suficient.

Privitor insa la ceilalti, in loc sa studieze un pic o asemenea fiinta pentru a vedea cum se comporta, ei o urmeaza cu ochii inchisi. El ii va insela, ii va stoarce de bani, ii va aservi, dar ei nu-si vor da, totusi, seama. Ei bine, este magnific, iata cel putin o fiinta inteligenta ! Ceilalti sunt prosti. De ce nu se intreaba nimeni de unde vine, cum a trait, cine e Maestrul sau, cine l-a trimis ?… Ah, nu, nu, inutil sa-si puna intrebari ; din moment ce el promite sa-i initieze in trei zile mijlocind cu cateva mii de dolari – ei il cred. Sunt grabiti, intelegeti voi, Initierea nu trebuie sa dureze mai mult de trei zile. Lumea este plina de oameni ca acestia, glumeti, excroci, care profita de credulitatea si stupiditatea altora. Dar ei, cel putin sunt inteligenti !

Eu nu neg ca acesti oameni au ceva puteri – oricine, exersandu-se, poate obtine anumite puteri -, dar problema este de a sti cum sa le foloseasca si in ce scop. Aici, despre aceasta Cerul se pronunta : Cerul nu se preocupa de mijloacele pe care le posedati, ci de modul in care voi le folositi. Ceea ce conteaza pentru el, nu este stiinta voastra, clarviziunea voastra sau puterile voastre, ci dezinteresul vostru. Voi puteti avea stiinta, clarviziune si puteri, insa atata timp cat nu sunteti dezinteresat, chiar daca oamenii va recunosc ca Maestru, Cerul nu va recunoaste.
Nefericirea pentru oameni, este lipsa lor de discernamant : daca intalnesc un adevarat Maestru dezinteresat nu se vor increde, pe cand pe primul venit, care le va arunca praf in ochi prezentandu-se ca Maestru, il vor urma. In realitate, un adevarat Maestru nu va va spune niciodata ca este un Maestru, niciodata ; el va va lasa sa o simtiti si sa o intelegeti, el nu se grabeste sa fie recunoscut. Din contra, un fals Maestru, din momentul in care a decretat ca este un Maestru, nu mai are decat o singura idee : sa se impuna celorlalti.

OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV