Terapia cu ajutorul animalelor

Terapia cu ajutorul animalelor este o terapie alternativa, care sprijina activitatea depusa in cazul terapiilor conventionale si este utilizata pentru generarea unor comportamente pozitive.
Studiile efectuate in ultimii ani au demonstrat ca animalele nu sunt doar posibili prieteni ai omului, iar simpla lor prezenta poate avea efecte benefice asupra starii de sanatate. Un animal de companie poate face sa se perceapa realitatea intr-un mod mult mai optimist si poate fi deosebit de util pentru persoanele singure.
Inca din antichitate, mai ales in Egipt, erau cunoscute si apreciate capacitatile vindecatoare ale pisicilor. Cum poate o pisica sa aiba efecte terapeutice asupra omului? O explicatie plauzibila ar fi aceea ca felinele au un camp electromagnetic foarte puternic. Prin contactul intre om si pisica undele electromagnetice ale acestora neutralizeaza undele emise de un organism bolnav.
Se cunosc cazuri cand cainii au anticipat aparitia unor crize de epilepsie si chiar comotii cerebrale la stapanii lor. Simpla companie a pisicilor diminueaza starile de anxietate si depresie, delfinii comunica usor cu copiii autisti, pestii induc stari de relaxare atunci cand sunt priviti in acvariu, papagalii vorbitori atenueaza durerile cardiace, iar calaria ajuta la detensionare si la refacerea echilibrului.

Conceptul de terapie cu ajutorul animalelor a fost introdus in anul 1964 de catre psihiatrul american Boris Levinson. Specializat in problemele copiilor, acesta a urmarit efectele acestei terapii in cadrul sedintelor de trapie cu copii cu deficiente de comunicare. Ulterior, unii medici au pus in practica terapia lui Boris Levinson si rezultatele obtinute au aratat ca animalele de companie pot ameliora nivelul de comunicare al oamenilor si pot mari increderea in sine. Astfel persoane care sufereau de depresie au devenit mai optimiste dupa ce au petrecut o perioada in compania unor animale preferate. Animalele de companie i-au ajutat pe multi bolnavi de cancer, aflati in stare terminala sa-si infranga sentimentele de frica si disperare.
Dincolo de aspectele terapeutice, in primul rand animalele de companie sunt excelenti parteneri sociali. Anumite studii au demonstrat ca persoanele care intra in contact cu animalele, manifesta o disponibilitate mai mare in stabilirea si eventual, consolidarea unor relatii cu alti semeni.
Animalele mai pot fi un ajutor nepretuit pentru dezvoltarea din punct de vedere emotional si social a copiilor. In cadrul centrelor de recuperare, programele de terapie cu ajutorul animalelor au fost un real ajutor pentru copiii cu cerinte educationale speciale. De exemplu, prescolarii cu disfunctii de vorbire au reusit, urmand aceasta terapie, sa pronunte inteligibil primele lor cuvinte. Copiii cu deficiente fizice care au primit proteze la nivelul membrelor au fost ajutati sa se familiarizeze cu acestea cu ajutorul animalelor. Pentru un copil cu proteze la picioare sau care nu se poate deplasa, un cal sau un ponei pot deveni « picioarele » acestuia. Pentru persoanele cu deficiente de auz, un animal de companie poate functiona ca o alarma in caz de pericol. Indiferent de dizabilitate si de starea de spirit a posesorului, un animal de companie acceptat si iubit, poate ajuta mult persoana alaturi de care convietuieste.

Terapia cu ajutorul delfinilor a fost aplicata inca din anul 1978 de catre medicul David Nathason. Delfinii sunt folositi ca stimuli pentru ameliorarea comunicarii, locomotiei si interactiunii cu cei din jur. Tratati cu ajutorul acestui gen de tearapie, copiii si chiar adultii cu nevoi speciale, au facut progrese in dezvoltarea capacitatilor motorii, a vocabularului si concentrarii asupra unei sarcini de indeplinit. Studiul terapiei cu ajutorul delfinilor se bazeaza pe deficienta de atentie, care se considera a fi principala problema a invatarii la cei cu deficiente mintale. Specialistii o utilizeaza in special la copiii care sufera de autism, sindromul Down si hidrocefalie. S-a demonstrat ca practicarea in apa a anumitor miscari cu ajutorul delfinilor, ii ajuta pe copii sa se concentreze mai mult si sa-si mentina treaza atentia, mult mai mult decat la orele de pregatire in clasa. Ca stimulare pentru invatare primesc recompense precum atingerea, mangaierea si joaca cu delfinii. Rezultatele obtinute au fost de pana la zece ori mai bune in cadrul terapiei cu ajutorul delfinilor decat in cadrul orelor de terapie in grup organizate de terapeuti dupa modelul traditional.

Terapia cu ajutorul cailor sau terapia ecvestra permite o relaxare musculara in special in zona soldurilor si a coloanei vertebrale inferioare, favorizand echilibrul. Aceasta terapie este indicata pacientilor cu diverse probleme de schema corporala, dar si psihice si cognitive. In occident se recomanda in special copiilor cu probleme motorii cerebrale si pentru cei care sufera de scleroza in placi. Persoana aflata pe cal invata sa se adapteze la miscarile acestuia si sa intre in ritmul lui. Atunci cand se lucreaza cu copii activi este recomandat calul si nu poneiul, ritmul pasilor lui fiind mai aproape de ritmul cardiac al mamei si astfel se produce o stare de relaxare mai accentuata. Calul devine un mediator care permite terapeutului sa realizeze anumite obiective la nivel psihomotor, psihic si cognitiv. Manejul (areal special unde se dreseaza sau se antreneaza caii) creeaza conditii propice povestirii si apoi conversatiei. Astfel subiectii acestei terapii sunt pusi in situatia de a stabili un contact, de a acccepta situatia de mobilitate, de a se adapta, de a reactiona si de a-si asuma o responsabilitate. Este o terapie deosebit de utila si in cazul blocajelor.
In ultimii ani medicina a facut progrese uimitoare, care din pacate, nu sunt mediatizate suficient. Uneori suntem convinsi ca nu mai exista solutii medicale, dar undeva ele exista si important este sa se incerce tot ceea ce se poate.
Indiferent de terapia aleasa, cel mai important este rezultatul. Pentru asta exista oameni specializati, oameni cu suflet mare, care cred eu, nu si-au ales intamplator meseria. Daca este necesar, trebuie sa le solicitati si acceptati ajutorul, apoi lasati-i sa-si indeplineasca misiunea. Cu siguranta aceasta e menirea lor.

Mihaela-Theodora Popescu