Oscilatiile de dispozitie, intre normal si patologic

Oscilatiile de dispozitie, cunoscute si sub denumirea de schimbari de dispozitie, sunt transformari bruste ale starii de spirit a persoanelor care le manifesta.
Cauzele pot fi diverse: schimbarile meteorologice, personalitatea, temperamentul, stresul, dieta, un dezechilibru hormonal, chiar o reactie la o boala fizica, etc.
Specialistii le considera normale, cat timp aceste oscilatii sunt minore si usor de depasit. De exemplu, schimbarile meteorologice si tranzitiile sezoniere (mai ales trecerea la sezonul friguros) pot produce anumite tulburari emotionale, indeosebi persoanelor meteo sensibile. Nerespectarea dietei in cazul persoanelor hipoglicemice si a celor care sufera de diabet, poate duce la declansarea unor schimbari de dispozitie, metabolizarea glucozei putand avea o influenta majora la persoanele care sufera de tulburari metabolice. Si stresul zilnic poate fi una dintre cauzele declansatoare ale schimbarilor de dispozitie, reactiile fiind foarte diferite de la caz la caz. Renuntarea la fumat sau diminuarea drastica a cantitatii de nicotina acumulata, poate duce la accentuarea starilor de nervozitate, dar si la o anumita stare de instabilitate emotionala. Alcoolul si abuzul de substante pot modifica dispozitia unei persoane mai repede decat s-ar putea crede. Aceasta stare este numita de psihologi labilitate si este o consecinta a intoxicatiei pe care marii “consumatori” si-o “intretin” cu mare pasiune.
In lipsa substantei de care sunt dependenti, acestia pot fi: irascibili, frustrati, suspiciosi, disperati, deprimati, putand avea idei suicidare (in episoadele depresive). Boala fizica este considerata un alt factor deosebit de important in aparitia schimbarilor de dispozitie, deoarece o boala fizica invalidanta poate schimba in totalitate stilul de viata. Modificarea drastica a stilului de viata, este destabilizatoare indeosebi pentru cei care nu prea s-au confruntat cu boala si cu neajunsurile ei. O persoana activa si sanatoasa timp de peste 50 de ani, va reactiona foarte rau in situatia in care se va vedea imobilizata la pat sau intr-un carut cu rotile. O persoana care a vazut bine toata viata sa, cu greu (sau poate deloc) va accepta ideea continuarii vietii ca nevazator.
Exista si situatii cand schimbarile de dispozitie nu pot fi controlate, cei afectati putand doar sa reactioneze cu furie si/sau cu disperare. In astfel de cazuri, schimbarile de dispozitie indica existenta unor tulburari mentale intre care amintesc: tulburarea bipolara, ciclotimia si psihoza maniaco-depresiva.

In cazul persoanelor diagnosticate cu tulburare bipolara, schimbarile de dispozitie sunt bruste, imprevizibile si nu pot fi deloc controlate. In cursul episoadelor de depresie, bipolarii sunt la capatul puterilor, sunt din ce in ce mai deprimati si se gandesc la suicid. In cazul episoadelor de depresie, bipolarii sunt euforici, foarte agitati, consumandu-si resursele fizice pana la epuizare.
Persoanele afectate de ciclotimie (o forma usoara de psihopatie) prezinta si ele oscilatii bruste de dispozitie, insa acestea sunt mai reduse si mai putin grave.
Situatia persoanelor afectate de psihoza maniaco-depresiva este foarte delicata. Schimbarile lor de dispozitie sunt dese si grave ceea ce poate duce la reactii neasteptate dar si periculoase.
Optiunile de tratament sunt medicatia (medicamente stabilizatoare de dispozitie prescrise numai de catre specialist) impreuna cu psihoterapia, cu ajutorul careia bolnavii vor invata, mai intai, sa-si controleze reactiile si abia apoi, boala.
In concluzie, oscilatiile bruste de dispozitie in sens patologic, sunt un prim indiciu ca exista o problema medicala. Viata in apropierea unei astfel de persoane este destabilizatoare pentru oricine, datorita bulversarii emotionale cauzata de oscilatiile extreme. Se impune multa prudenta, pentru ca multi dintre cei care s-au incumentat sa participe efectiv la ingrijirea acestui gen de bolnavi, fara a fi antrenati deloc pe acest segment, s-au imbolnavit prin extenuare.
Intr-una dintre cartile sale Paulo Cohelo scria: “Exista intotdeauna o intamplare in viata noastra care este responsabila de faptul ca am incetat sa mai progresam.”
Tocmai de aceea, atunci cand schimbarile de dispozitie (ale noastre sau ale altora) incep sa ne afecteze viata, ar fi indicat sa analizam de ce noi am incetat sa progresam si apoi sa cautam rapid o solutie.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor OnLine al Revistei InfoTerapii
Co-autor a Editei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici