SILVOTERAPIA

Din totdeauna, in popor, padurea era considerata ca o fiinta, cu care oamenii interactionau, unde se refugiau in vremuri de restriste, unde isi gaseau lacas iubirile, unde se gasea hrana, de unde se culegeau leacuri. “Codrule, codrutule, ce mai faci dragutule?” nu sunt doar niste versuri, ci este ilustrarea faptului ca romanul a vazut mereu in padure un frate drag, ca si in zicatoarea “romanul e frate cu codrul”. Dar vremurile s-au schimbat, oamenii s-au schimbat si astazi pe locul Codrilor Vlasiei de pilda, se afla Capitala tarii. Desi fratricidul padurilor noastre a continuat, oamenii n-au putut sa uite nimic din ce le-a dat de-a lungul timpului padurea. Astazi inca sunt vestite in toata tara si peste hotare, produse ca siropul de artar, de afine sau de muguri de brad si nu numai. Silvoterapia, recunoscuta ca ramura a balneoclimatoterapiei abia in anul 1927, este terapia prin arbori, cunoscuta in lume inca din antichitate, iar la noi in tara din vremuri stravechi.

Ce “face” silvoterapia

Padurea, prin aerul sau proaspat, ozonat si incarcat cu ioni negativi, precum si prin proprietatile specifice arborilor : bioenergie, substante emise in atmosfera si prin efectul sau psihologic, fortifica organismul, calmeaza sistemul nervos, stimuleaza respiratia, intensifica metabolismul, intareste imunitatea si contribuie in mod major la diminuarea efectelor distructive determinate de stres. De aceea, silvoterapia este indicata in boli si dereglaje ca : surmenaj, astenie, nevroza, boli viscerale pe fond nervos, insomnie, depresie, anxietate, obezitate, bronsite, astm bronsic. Padurea este curata ; in timp ce un metru cub de aer dintr-un supermarket contine 5-6 milioane de microorganisme, un metru cub de aer din padure contine doar 500 !

Plimbarile prin padure ar trebui sa fie unul dintre bunele obiceiuri care ne mentin sanatatea, caci este necesar sa mentionam, de asemenea, ca arborii au unii energie pozitiva, altii energie negativa. De exemplu, energia pozitiva este proprie mesteacanului, stejarului, pinului, catanului, artarului, teiului, frasinului, salciei. Acesti arbori ne alimenteaza cu energia lor vitala, dand sanatate organismului uman. Arborii care absorb energia negativa sunt plopul, plopul tremurator, bradul, platanul, malinul, arinul. Acesti arbori absorb energia din corpul omului si, o data cu ea, extrag si durerea, eliminind din organism energia daunatoare. Dar nu numai atat ; padurea este un bogat furnizor de sanatate, prin arborii care dau fructe, muguri, frunze, scoarta, tamaduitoare pentru multe afectiuni sau folositoare pentru alimentatie.

Cati arbori – atatea vindecari

Bogatia padurii aduce silvoterapiei numeroase beneficii ; arborii sai trateaza boli diverse si numeroase. Astfel, bradul este un antiseptic folositor in tratarea afectiunilor respiratorii, ca : rino-sinuzite, bronsite, pneumopatii ; are efect sedativ, fiind un calmant util in afectiuni nervoase ca : neurastenii, nevroze si stari depresive ; imbunatateste circulatia cerebrala si este util in afectiuni endocrine ca : hipertiroidii, sterilitate si ca afrodisiac in tulburari de dinamica sexuala ; stimuleaza hematopoeza (formarea globulelor rosii) fiind util in anemii si anorexii ; are efect decontractant fiind util in tulburari neurologice, distrofii musculare, pareze, mialgii etc. Stejarul este folositor in astenie, actioneaza asupra aparatului genito-urinar, disfunctii sexuale, sterilitate, dismenoree, dezechilibre cauzate de menopauza, andropauza, actioneaza asupra aparatului circulator si este revitalizant pentru persoanele in varsta ; este antiseptic la nivelul florei microbiene intestinale, eficient in diaree, dizenterie si in combaterea viermilor intestinali. Pinul are actiune antiinflamatorie si antiseptica, fiind folosit in bronsite si alte afectiuni ale cailor respiratorii superioare ; are efect balsamic, expectorant si fluidifiant al secretiilor bronsice, sedativ si calmant al tusei ; are efect diuretic, antiseptic si cicatrizant, fiind util in cistite, pielite, uretrite, vaginite, etc. ; este indicat de asemenea in afectiuni reumatismale si guta ; pentru uz extern este recomandat in afectiuni congestive si iritante : arsuri solare sau de alta natura, eczema, dermatita alergica, muscaturi de insecte, etc. Teiul este folositor in insomnie, in afectiuni respiratorii, fiind antiinflamator, expectorant, fluidifiant al secretiilor bronsice si calmant al tusei ; are efect antispastic si sudorific : favorizeaza transpiratia pentru scaderea febrei, detoxifiant, elimina retentia (surplusul de lichide din corp), calmeaza colicile abdominale ale bebelusilor, este epurativ (in combinatie cu crusin), stimuleaza evacuarea veziculei biliare in dischinezii biliare, calmant in caz de conjunctivite, oboseala la nivelul ochilor prin suprasolicitare, cearcane (comprese locale), in diverse eruptii cutanate pentru calmarea pruritului, iar o baie in flori de tei este de-a dreptul reconfortanta.
Acestea sunt doar cativa dintre arborii care ne pot ajuta, dar mai sunt o multime, intre care si pomii fructiferi obisnuiti, ca : marul, nucul, alunul, castanul.

Ce este gemoterapia

Metoda care utilizeaza pentru tratament solutii macerate din extracte de tesuturi vegetale proaspete, aflate in crestere, se numeste gemoterapie. Produsele folosite in gemoterapie sunt numite gemoderivate si se obtin din muguri, frunze, radacini sau scoarta diversilor arbori. Metoda este cunoscuta din vechime si majoritatea gemoderivatelor se puteau obtine si in casa, insa efectul acestora se micsora in timp, prin inchiderea si deschiderea flacoanelor pentru a lua portia de solutie necesara. In prezent, exista companii specializate care le aduc in farmacii sub forma de monodoze, mult mai usor de manipulat si folosit, neexistand riscul unei supradozari. Astazi, sunt foarte cunoscute si apreciate gemoderivatele Hofigal, pe care le puteti gasi la farmacie.

Nu “dupa ureche”!

Este imperios necesar sa spunem ca, daca silvoterapia exercitata prin plimbari, exercitii fizice sau odihna in padure, nu poate avea contraindicatii, terapia cu extracte obtinute din componentele arborilor necesita prudenta in utilizare. Sigur, mai sunt inca gospodine care fac in casa siropuri din muguri de brad, de artar sau dulceturi de afine sau nuci verzi, pe care le cunosc si pe care le culeg singure ; dar extractele din arbori sunt altceva si trebuie luate numai la recomandarea medicului, care va prescrie dozajul si modul lor de folosire, in functie de afectiunea fiecaruia, de varsta si de alte elemente. Deci, nu va tratati “dupa ureche”.

Spre exemplificare…

…dam mai jos doua moduri de obtinere a siropului de mugur de brad :
1. Se pune un strat de muguri de brad in borcan, se toarna un strat de miere deasupra si se procedeaza la fel pana se umple borcanul. Se lasa borcanul la intuneric timp de patru saptamani ! Fara fiert, fara zahar, natural !
2. Se strecoara cativa lei grei prin gemuletul de la farmacie. Se rosteste clar si pe un ton politicos formula magica : “Un sirop din muguri de brad, va rog”. Va functiona, mai ales daca aveti simtul umorului…

REDACTIA