Cascavalul – „bomba” calorica !

Multi dintre noi am vazut pe micile ecrane, reclama aceea cu lupul din poveste, care se „converteste” si, in loc sa o manance pe bunicuta Scufitei Rosii, declara hotarat ca el va manca de-aici incolo doar cascaval : „s-o manance altcineva pe bunicuta!..” spune el, intr-un final apoteotic al reclamei, care trebuia sa ne faca pe noi sa nu mai mancam nimic altceva, decat… cascaval. Dar problema nu este neaparat reclama infantila, care poate a si prins, mai ales la copii, ci cu cascavalul, in sine, care, departe de a fi atat de minunat pe cat declara reclama, este pur si simplu o bomba calorica. Si cu aceasta „bomba” suntem noi sfatuiti sa ne hranim copii !..

De curand, dl. prof. dr. Gheorghe Mecinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, vorbind despre un anumit sortiment de cascaval aflat pe piata, fabricat din apa, amidon de cartofi, proteine lactice si aditivi alimentari cat cuprinde, spunea ca, nu numai ca excesul de lipide duce la o crestere a valorii energetice si la grave dezechilibre nutritionale, dar contine si grasimi de origine animala. Stim cu totii despre grasimile trans (click aici), acele grasimi care cresc colesterolul „rau” din organism si, care se gaseste in margarine, uleiuri vegetale partial hidrogenate, cartofi prajiti, produse fast-food si, atentie, produse gata de consumat, gatite si comercializate ; cine poate spune cata margarina contine cascavalul pe care il cumparam de la magazine. Sa mai spunem ca 100 gr. de cascaval produce o valoare energetica de 275 kcal si vom avea unul dintre motivele pentru care din ce in ce mai multi copii sunt obezi pentru ca nici cu sportul, cu educatia fizica nu stau bine copiii nostri (click aici) . Noi insine suntem pe cale de a deveni o natie obeza.

Sa fie clar ; daca nimeni in tara asta nu-si bate capul cu „ce mananca romanul”, cel putin noi, parintii, trebuie sa fim mult, mult mai atenti cu ce ne hranim copiii si sa nu lasam sa fie tentati cu tot felul de „facaturi” sub umbrela unor firme care, la urma urmei, cauta sa castige. Auzi, cascaval din amidon… Cine-a mai vazut asa ceva in Romania ?…

REDACTIA