Sindromul de colon iritabil
Desi cauzele exacte ale sindromului de colon iritabil sunt necunoscute, medicii au descoperit ca nivelurile ridicate de stres, cat si anumite alimente, agraveaza aceasta afectiune. La femei exista de doua ori mai multe sanse ca aceasta sa apara. Ce este de fapt acest sindrom? Hrana trece prin sistemul digestiv impinsa de contractiile ca niste valuri, determinate de miscarile muschilor respectivi. In cazul sindromului de colon iritabil, contractiile pot fi neregulate – rapide si aleatorii, provocand diaree, sau lente si slabe, cauzand constipatie; alte simptome includ durerea abdominala si flatulenta (eliminarea gazelor sau vanturilor, cum se mai spune in popor).
Ce trebuie sa mai stim
Sunt cateva lucruri care ar trebui cunoscute de toti; si anume ca sindromul de colon iritabil este o problema functionala, ceea ce inseamna ca este afectata functionarea colonului sau a intestinelor, dar nu exista nici o modificare de tipul inflamatie sau tumora, in structura fizica a colonului. Alt lucru important de stiut este ca multe persoane cred ca au sindrom de colon iritabil, cand, de fapt, pot avea o intoleranta la lactoza, o problema in care organismul nu poate digera cum trebuie lactoza. La cei mai multi oameni simptomele sunt destul de usoare, incat ei nici nu se duc la medic. Totusi, exista si unii care au simptome mai deranjante, in special crampe abdominale, balonari si diaree, motive pentru care o consultatie medicala este necesara.
Ce este de facut
Lucruri simple: schimbarile dietetice si tacticile de management al stresului ar trebui sa ofere imbunatatiri semnificative. Pentru mai multa eficienta, acestea ar trebui combinate cu una dintre alternativele ce urmeaza.
Pentru eliminarea stresului folositi anumite tehnici: meditatia, yoga sau exercitiile simple de respiratie.
Reduceti la minimum cantitatea de mancaruri prajite, carne, ulei, maioneza, lactate grase si orice mancare grasa; ele determina colonul sa lucreze violent, ceea ce poate duce la diaree sau dureri abdominale.
Renuntati la mancarurile picante; capsaicina din ardeiul iute, de exemplu, determina spasme intestinale, care pot duce la aparitia durerii.
Reduceti cafeaua consumata, care poate inrautati boala.
Evitati mancarurile care va provoaca gaze, inclusiv varza, broccoli sau varza de Bruxelles.
Nu mestecati guma si nu mancati bomboane, care contin sorbitol si manitol cu un efect laxativ puternic, pentru ca sunt greu de digerat.
Spuneti STOP fumatului, caci nicotina agraveaza acest sindrom, iar cand fumati inghititi aer, iar persoanele cu aceasta afectiune sunt foarte sensibile la prezenta aerului in sistemul digestiv.
Ce si cum mancam
Consumati fibre insolubile, continute de grau, cereale integrale, tarate, plante verzi, fasole si leguminoase.
Consumati fibre solubile, care favorizeaza functionarea colonului si in plus, scad si colesterolul. Surse bune pentru aceste fibre sunt: fasolea, terciul de ovaz si unele fructe, cum ar fi merele, capsunile si grepfruit-ul.
Beti cel putin sase pana la opt pahare cu apa pe zi.
Luati mese mai mici si mai dese, caci mancand mult odata suprastimulati sistemul digestiv, cu urmarile cunoscute.
Mancati incet si mestecati complet, pentru a evita sa inghititi prea mult aer care provoaca flatulenta.
Mancati iaurt, daca nu aveti intoleranta la lactoza.
Beti ceai de menta sau de ghimbir, care relaxeaza intestinele, reduc spasmele si gazele intestinale.
Evitati folosirea medicamentelor, fie laxative pentru constipatie, fie antidiareice.
Oricand aveti ocazia faceti miscare; mersul pe jos ajuta la reducerea stresului, eliberarea endorfinelor care sunt calmante naturale ale organismului si va mentin sistemul digestiv in stare de buna functionare.
REDACTIA