Marea… farmacie naturala

Daca doriti ceva care sa amelioreze stresul, exista putine lucruri mai bune decat o zi de plaja. Cerul albastru, nisipul cald si zgomotul valurilor reprezinta o modalitate aparte de a topi toate necazurile. Dar stiati ca oceanele si marile lumii sunt sedative nu numai pentru minte, ci si pentru corp ? Plantele si animalele marine sunt sursa a numeroase medicamente, cum ar fi unele pentru cancer, obtinute din ouale stelelor-de-mare, sau cea mai puternica lotiune de plaja de la o specie de meduze, dar si un medicament pentru osteoporoza obtinut din corali. Marea ofera numeroase remedii medicale, dar si posibilitatea de a lua din alge principii nutritive, necesare bunei functionari a organismului.

Uleiul de peste. Poate ati auzit ca o dieta bogata in peste, poate sa protejeze impotriva formarii cheagurilor de sange care provoaca infarctul de miocard. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu asupra populatiei nativa in Groenlanda, la care pestele reprezinta baza dietei zilnice. Aceiasi acizi grasi Omega-3 din peste, dau rezultate in tratarea psoriazisului, poliartritei reumatoida, boala Crohn, lupusul eritematos sau eczema, ameliorand chiar crampele menstruale. Daca nu va place pestele, luati capsule cu ulei de peste.

Ajutor in tiroida hipoactiva. Ca si cancerul, obezitatea este mai putin frecventa in Japonia decat in multe dintre tarile vestice, abundenta algelor, bogate in iod, din bucataria japoneza sustinand metabolismul, prin controlul hormonilor produsi de tiroida. O glanda tiroida hipoactiva poate indica o insuficienta de iod ; regland nivelul de iod, se normalizeaza hormonii tiroidieni si, impreuna cu acestia, metabolismul ; regland metabolismul, reducem obezitatea. Celor care nu-si iau iod suficient din sarea iodata, li se poate recomanda o dieta bogata in alge-de-mare, deci : programati-va la medic si interesati-va la supermarket de alge comestibile.

Sarea de mare pentru o piele sanatoasa. Timp de mii de ani, oamenii au facut baie in apele foarte sarate ale Marii Moarte pentru a-si trata diferite afectiuni. Este posibil chiar, ca in cazuri severe de psoriazis, acesta sa poata fi tratat prin imbaieri repetate in apa cu sare de mare, care reprezinta si o cale excelenta de a umezi pielea uscata, lezata. Desi nu este clar daca acest lucru este realizat de mineralele din sarea de mare sau de sarea in sine, nu exista nici o indoiala ca sarea de mare este un exfoliant natural foarte eficace. Iata cum faceti aceasta : preparati o pasta dintr-o cana de sare de mare si glicerina ; aplicati pe corp cu un burete pasta astfel obtinuta, imediat dupa baie, pe pielea umezita ; apoi clatiti cu dusul. Veti ramane surprinsi de cat de moale va fi pielea dvs.

Algele-de-mare. Algele-de-mare sunt la fel de populare in dieta asiatica, precum sunt cartofii in cea europeana, fapt ce ar putea explica de ce rata imbolnavirii de cancer a asiaticilor este mult mai mica decat cea a europenilor. Exista peste 2500 de specii de alge, care contin fibre si proteine, o cantitate de 20 de ori mai mare de vitamine si minerale decat plantele terestre. Algele Nori, de exemplu, sunt bogate in antioxidantul betacaroten, care poate neutraliza radicalii liberi inainte ca acestia sa afecteze ADN-ul, impiedicand aparitia tumorilor maligne.

Poate vor exista voci care sa spuna ca “la noi se mananca sarmale, nu alge” ; nu credem ca aceasta este vocea ratiunii. Trebuie sa fim deschisi la nou, la schimbare ; sau, cel putin, putem incerca, mai ales ca acum exista magazine care ne pot oferi astfel de produse.

REDACTIA