Diabetul
Inauguram o noua rubrica in revista noastra ; o rubrica de informare, intitulata „Stiati ca…”. Scopul ei este de a va familiariza cu diverse probleme de sanatate. Vom vorbi despre cauzele diverselor boli, despre simptomele lor si despre tratamentul acestora, pentru ca dvs. sa le puteti recunoste si preveni. Astazi…
Diabetul
Stiati ca…
… Diabetul este o boala a pancreasului, care produce hormonul numit insulina si ca el apare cand pancreasul nu mai produce insulina sau produce prea putina.
…Exista diabet de tip I, cand pancresul nu mai secreta insulina si de tip II, cand secreta prea putina insulina.
… Simptomele diabetului sunt : senzatie de sete, foame, de gura uscata, urinare frecventa, oboseala, slabiciune, vedere incetosata, amorteli ale membrelor ; uneori lesinuri, mancarimi si vindecarea ranilor incetinita.
… Factorii de risc de producere a diabetului sunt : diabetul din familie ( genetic ), obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arteriala, nivelul colesterolului sub 35mg/dl, trigliceridele peste 250 mg/dl, varsta, alcoolul, bolile autoimune, fumatul.
… Nu exista un tratament vindecator al diabetului si ca stilul de viata este cel hotarator pentru a trai cu diabet, dar fara complicatii.
…Tratamentul dietetic in diabetul zaharat nu poate fi inlocuit de nici un tratament medicamentos.
… Mentinerea greutatii corporale la un nivel normal este esentiala, ca si limitarea aportului proteic la 0,8 g/Kg corp si al grasimilor la cel mult 30-35% din totalul caloriilor, aportul de colesterol mai putin de 300 mg/zi, care sunt si ele esentiale.
… Aportul de sodiu trebuie limitat la 1 g/1000 kcal consumate.
… Trebuie sa consumati ardei gras, castraveti, conopida, ciuperci, fasole verde, dovlecei, vinete, rosii, ridichi, salata verde, spanac, lamai, pepeni, grepfrut ; mai puteti consuma : telemea, cascaval, branza topita, oua, unt ( max. 10 g/zi ), smantana si uleiuri vegetale ( max. 50 g/zi ).
… Diabetici mai pot consuma, dar cu moderatie : lapte, iaurt, branza de vaci, cas dulce si : ceapa, morcovi, telina, sfecla, cirese, coacaze, capsuni, portocale, fragi, mere, alune.
… Sunt categoric interzise : zaharul, mierea, produse de patiserie, gemuri, rahat, halva, ciocolata, cola, fanta, alcool, struguri, prune, pere, banane, curmale, stafide, cafea.
… Dieta diabetica trebuie tinuta toata viata, pentru ca, desi insulina poate fi inlocuita prin medicamente, pancreasul ramane un organ bolnav.
REDACTIA