Ce este o personalitate evitanta?

Despre persoanele cu o personalitate evitanta se spune ca ar fi niste timizi irecuperabili. Asta considera doar cei neavizati, care nu sunt deloc asa si care, din punct de vedere comportamental, se pot situa la polul opus… Pentru ei, acest gen de persoane nu sunt decat “ciudatii carora le place sa treaca neobservati”, “distantii enervant de plicticosi”, “cei care nu stiu decat sa evite, eventual sa refuze”, etc.
“Comentatorii de profesie” (cititi barfitorii) in lipsa de subiecte si fara a dispune de un nivel minim de informatie stiintifica pe acest segment, se pot lansa intr-o astfel de discutie, pot ajunge la diferite concluzii, incat ascultandu-le, cu voie sau fara, nu te mai poti gandi decat la expresia “este tipul prostului care se crede destept”.
Recent, am ramas neplacut surprinsa de impertinenta unor necunoscatori de a comenta jignitor la adresa acelora care, pana la urma, se dovedisera, datorita personalitatii lor, mult mai …timizi decat ei.
De acord, din lipsa de pregatire si informare se pot face grave confuzii. Se confunda ceea ce inseamna o personalitate ezitanta cu ceea ce ar fi o tulburare de personalitate ezitanta. Tocmai de aceea, eu va voi explica ce se cunoaste mai putin si care ar fi diferenta.
Se considera ca temperamentele noastre provin, indeosebi din genele cu care ne nastem. Din punct de vedere nativ, unii pot fi timizi, altii mai putin, altii deloc. Acest lucru se poate observa la bebelusi. Pana si ei pot fi deschisi si veseli, curiosi, timizi, etc. Cu timpul, pe masura dezvoltarii lor, lucrurile se mai pot schimba. Incurajat permanent, un copil timid poate deveni sigur pe sine si mai indraznet, dar aceste lucruri functioneaza si invers. In urma unor abuzuri, copii care la inceput erau deschisi si comunicativi, pot deveni inchisi, tacuti si excesiv de timizi. Evolutia timiditatii va depinde de calitatea vietii pe care o duc, de mediul in care traiesc, de educatia pe care o primesc sau o vor primi.
La adulti, timiditatea poate fi confundata si cu indiferenta. Mai mult chiar, cei care au o personalitate evitanta sunt considerati complexati. Reactiile pe care le au pot fi, destul de usor, intelese gresit. De ce? Pentru ca in prezenta mai multor persoane ei se balbaie, se rosesc, se exprima greu, fara a avea deficiente functionale in aria comunicarii.
Ceea ce deranjeaza mult pe cei din preajma lor, este discretia de care dau dovada. Discretia este interpretata doar ca o distanta impusa celorlalti. Motivele pentru cei in cauza sunt clare, pentru cei neavizati sunt doar presupuneri si de cele mai multe ori, sunt gresite. V-as ruga sa aveti in vedere urmatorul aspect. Cand cineva prefera sa se ascunda, exista intotdeauna o explicatie. Nu mai cautati explicatii atunci cand nu vi se dau… fiecare are dreptul la intimitate.

Cei care au o personalitate evitanta nu se simt deloc bine la petreceri. Poate ca de mici copii s-au simtit bine doar acasa, impreuna cu familia. Parintii nu au incurajat socializarea si astfel le-au modificat personalitatea.
O alta posibila cauza ar fi educatia care le-a fost indusa. Unii copii sunt incurajati de mici sa fie umili, asertivi, inoculandu-se ideea ca numai asa, un copil poate fi considerat cuminte. Deveniti adulti, copiii educati in acest fel pot dezvolta o personalitate evitanta, neintelegand deloc cauza, constatand doar efectul.
Ce simte un adult cu personalitate ezitanta? Se simte neinteresant, ciudat, incompetent si este macinat de un sentiment intens de inadecvare. Se teme ca nu va placea, ca va fi respins. Nu va sti cum sa procedeze atunci cand isi doreste sa devina intim cu cineva. Renunta des, agatandu-se de ideea ca nu-si doreste sa-si asume si riscul de a fi ranit.
Necunoscand aceste aspecte comportamentale, specifice acestui tip de personalitate, ceilalti pot fi tentati a crede ca ar fi vorba de o instabilitate psihica.
In ceea ce priveste tulburarea de personalitate ezitanta, lucrurile se complica, in sensul ca nu mai este vorba doar de un fel de a fi, ci de o tulburare in adevaratul sens al cuvantului.
O astfel de tulburare se caracterizeaza indeosebi prin: hipersensibilitate la evaluare negativa, inhibitie sociala, sentimente clare de insuficienta, o frica patologica de critica si de dezaprobare, evitarea activitatilor profesionale care implica contactul interpersonal, subestimarea fara un motiv real, cel afectat fiind foarte restrictiv in atasamentele personale. Ce ar fi de facut?
Pentru colegii si cunoscutii unei asemenea persoane, recomandarea mea ar fi sa nu se faca glume proase pe seama sa si sa i se acorde mai mult timp pentru a va spune ceea ce gandeste. Ideile sale pot fi originale, inteligente, dar ii este teama sa vi le expuna. Niciodata nu-i reprosati ca felul sau de a fi iese cumva din normalitate, ci ajutati-l sa se adapteze.
Celor care cauta posibilitati de vindecare le-as sugera incercarea psihoterapiei cu un terapeut care poate avea rabdarea de a va invata ca exista si oameni care nu va vor abandona dupa ce ajung sa va cunoasca cu adevarat. Un astfel de terapeut va poate invata sa faceti fata si situatiilor de care va temeti atat de mult.
Bucuria si multumirea depasirii unor momente critice, va poate da curajul necesar de a invinge, mai intai, frica de a fi respinsi, judecati sau abandonati.
Cu ani in urma, rula pe marile ecrane un film “Sunt timid, dar ma tratez !”. Nu are importanta daca l-ati vazut sau nu, dar va rog sa incercati a va imagina ca ati putea fi protagonistul, regizorul, dar si producatorul unui asemenea film. Acceptati-va impacati timiditatea, apoi incercati sa o controlati. Nu mai ezitati! Ezitarea este doar un compromis care va impiedica sa descoperiti antidotul.

Mihaela-Theodora Popescu