Acneea, doar juvenila? NU!
Exista numeroase remedii la indemana pentru a scapa de urata acnee, care se prezinta sub forma unor “cosuri” cu aspect de puncte negre, albe sau rosii. Numita acneea vulgaris, ea provine din prea mult sebum, care este un lubrifiant uleios natural, excesul acestuia blocand porii pielii ; mai este si acneea chistica ce apare sub forma unor chisturi dureroase sau a unor noduli duri, nedurerosi. Fluctuatiile hormonale de la pubertate, anticonceptionalele, ciclul menstrual, sarcina sau debutul menopauzei, cresc frecvent productia de sebum, ceea ce poate determina aparitia acneei si, ar fi gresit sa credem ca acneea este doar juvenila, adica apare numai la pubertate ; oricine poate fi expus aparitiei acneeii, tineri si maturi, femei sau barbati. Se spune ca acneea ar fi ereditara ; dar, exista si alte cauze declansatoare : produsele de machiaj, expunerea la soare sau stresul.
Cum tratam ?
Igiena in primul rand ; dar nu curatati pielea in exces, caci veti stimula glandele sebacee sa produca mai mult sebum. Evitati substantele de curatat granulate si nu folositi prosoape aspre, care pot favoriza patrunderea bacteriilor ; folositi tampoanele pentru curatarea tenului. Barbatii vor curata aparatul de ras cu spirt medicinal dupa fiecare utilizare, pentru a distruge bacteriile. O solutie de curatat eficienta obtineti amestecand o lingurita de saruri Epsom ( sulfat de magneziu ) cu trei picaturi de iod in 12 ml apa. Fierbeti, apoi raciti si aplicati pe fata cu un tampon de vata.
Folositi crema, lotiune, lichid sau gel, eliberate fara reteta, care contin benzoil peroxid sau acidul glycolic ; ajuta la eliminarea stratului de celule moarte, ceea ce permite pastrarea porilor curati si deblocati.
Luati aspirina sau ibuprofen care amelioreaza acneea. Doza pentru adulti, luata de patru ori pe zi ; nu mai mult decat cateva zile. Nerecomandat celor sub 16 ani.
Remedii din casa
Ulei de arbore de ceai aplicat de trei ori pe zi.
Sucul de lamaie, otetul sau pasta de dinti, ajuta de asemenea la eliberarea porilor.
Amestecul dintr-o lingura de nuci rasa cu una de miere se aplica pe cos, se lasa 20 de minute, apoi se spala.
Aloe vera. Cumparati un produs cu aloe vera sau stoarceti gelul dintr-o frunza proaspat taiata si aplicati-l pe piele.
Stoarcem sau nu ?
Nu stoarceti si nu rupeti niciodata cosurile, veti inrautati situatia. Daca o faceti totusi, iata o metoda pentru cele cu capul alb : spalati zona, sterilizati un ac cu care crestati bland suprafata cosului ; drenati cu un tampon de vata si spalati cu apa oxigenata 20 la suta. Pentru comedoanele cu cap negru, luati din farmacii un dispozitiv special ; inainte de a-l folosi, aplicati pe piele o compresa calda pentru a inmuia cosurile.
REDACTIA