Remedii practice pentru cefalee si migrena
Cefaleea (durerea de cap) este o afectiune tot mai des intalnita in zilele noastre pline de stres, griji, lipsuri, necazuri. Principalele tipuri de cefalee sunt : cefaleea de tensiune, care poate fi provocata de contractii musculare la nivelul gatului si capului, fiind caracterizata printr-o presiune slaba si constanta ; migrenele, care isi au originea in constrictia si dilatarea vaselor de sange de la nivelul capului ; si cefaleea de tip “ciorchine”, frecvent provocata de consumul de alcool si fumat, care este un fenomen episodic aparand grupat, urmata de perioade de remisie. De obicei, aceste dureri sunt combatute cu aspirina, un analgezic eficient dar nerecomandat celor sub 16 ani sau celor alergici, sau cu ibuprofen ; folosirea abuziva a acestora poata insa cauza migrene, care se declanseaza imediat ce o doza incepe sa-si piarda efectul. Ce putem face in acest caz ? Exista numeroase alte lucruri pe care le putem face pentru a ameliora o durere de cap.
Presopunctura
Procedeul cel mai la indemana este presopunctura ; masati zona dintre baza degetului mare si cea a degetului aratator, cu miscari circulare, ferme. Continuati masajul cateva minute apoi schimbati mana si repetati pana cand durerea dispare. Expertii in presopunctura spun ca aceasta zona, numita LIG4, este legata de zone din creier in care isi au originea durerile de cap.
Cald sau rece
Cald. Scufundarea picioarelor in apa calda va ameliora durerea de cap. Baia calda atrage mai mult sange in zona inferioara si micsoreaza presiunea asupra vaselor de sange. In cazul unei dureri mai serioase puteti sa adaugati in apa calda si putina pudra de mustar. Pentru o cefalee provocata de tensiune musculara puneti o compresa calda pe frunte sau pe ceafa ; caldura va ajuta sa relaxati muschii tensionati.
Rece. S-ar putea sa vi se para o contradictie, dar puteti sa folositi o compresa rece pe frunte. Temperatura scazuta face ca vasele sanguine sa se contracte si astfel ele inceteaza sa mai exercite presiune asupra nervilor sensibili. Pentru ca cefaleea isi are originea in nervii din spatele gatului, puteti sa mutati compresa pe muschii de la baza craniului. Pe acelasi principiu – temperatura scazuta ingusteaza vasele dilatate – puteti pune mainile intr-o apa foarte rece si cat timp le tineti sub apa, deschideti si inchideti repetat pumnii. Durerea va disparea treptat.
Alte calmante natural
Uleiul de levantica si uleiul de menta sunt bune in combaterea cefaleei ; in pozitie orizontala, intr-o incapere racoroasa, linistita si intunecoasa, puneti in vaporizator sapte picaturi de ulei de levantica si trei de ulei de menta. La fel, puteti pune pe pe pleoape sau pe frunte pliculete cu ceai de menta umezite.
Ghimbirul are proprietati antiinflamatorii si este folosit ca remediu in cefalee : turnati o cana cu apa fierbinte peste o lingurita de ghimbir proaspat zdrobit, lasati-l putin la racit si beti-l. Bunicile noastre foloseau o cana de ceai negru cu cateva cuisoare zdrobite pentru ameliorarea cefaleei. Deseori, o cana de apa este deajuns pentru a face durerea sa treaca, deoarece, deseori, deshidratarea poate fi o cauza a durerilor de cap.
Migrenele si remediile lor
Migrena poate fi o durere de cap puternica, pulsatila, uneori acompaniata de greata, varsaturi, sensibilitate la lumina sau probleme de vedere. Medicii cred ca este vorba despre dilatatia si constrictia anormala a arterelor care duc sange la creier. Factorii declansatori ai migrenei pot fi : sensibilitatea la alimente sau aditivi alimentari, stresul, fluctuatiile hormonale la ciclul menstrual, anticonceptionalele orale, sevrajul de cofeina, schimbari ale vremii, lumina puternica, mirosuri etc. Migrenele sunt mai frecvente la femei. Uleiul din seminte de in presat la rece este un remediu ideal pentru migrene. Luati una pana la doua lingurite pe zi ; pastrati uleiul respectiv la frigider, ferit de lumina si caldura. Vitamina B2, riboflavina, poate ajuta la prevenirea migrenelor. De asemenea, un supliment de magneziu s-ar putea sa va fie de ajutor. La primul semn de migrena, mancati 1-2 grame de ghimbir proaspat zdrobit sau o bucata de 1 cm de radacina proaspata.
Atentionari
O durere ocazionala de cap nu ar trebui sa va ingrijoreze. Insa, daca aveti brusc o durere de cap puternica, insotita de tulburari de vedere, dificultati in a va misca o parte a corpului, daca aveti febra, gatul intepenit, aveti probleme de exprimare sau sunteti confuzi, ori tocmai ati suferit un traumatism la cap, atunci trebuie sa solicitati imediat ajutorul medicului dvs. De asemenea, este bine sa consultati medicul daca aveti trei sau mai multe episoade de cefalee intr-o saptamana, pentru care luati analgezice zilnic sau aproape zilnic.
REDACTIA