FRACTURI, ENTORSE, DEGERATURI
Iarna este anotimpul cand ninsoarea si gerul ne fac sa ne gandim la bradul de Craciun, la mirificele sarbatori de Anul Nou, la cadouri si la multe alte bucurii. Dar, tare bine ar fi daca n-am pierde din vedere si unele necazuri care pot veni odata cu zapada si gerul; acestea pot fi fracturile, entorsele sau degeraturile, de care ne vom ocupa mai jos.
Fracturi si entorse
Iarna, sunt pline spitalele de oameni cu mainile sau picioarele imobilizate in ghips, din cauza stratului de zapada, alunecusurilor sau… neatentiei. Daca s-a intamplat un astfel de accident, victima nu isi poate misca in mod normal membrul respectiv si nu se poate folosi de el ; membrul accidentat poate prezenta inflamare, dureri mari sau, in cazuri mai grave, rani deschise. Daca nu suntem siguri de gravitatea leziunii, este recomandabil sa presupunem ca membrul prezinta fracturi si vom transporta victima la o unitate medicala. In nici un caz nu incercati sa repozitionati membrele care au aspect anormal sau par dislocate. Cel mult, pana la ajutorul medical, puteti raci leziunea aplicand gheata infasurata intr-un prosop si nu mai mult de 15 minute. In cazul accidentului la mana, brat sau umar, rugati victima sa tina bratul strans lipit de corp ; de obicei aceasta masura este suficienta si mai putin dureroasa decat aplicarea unui bandaj sau a unei atele. Acestea sunt masurile de prim-ajutor in caz de fracturi sau entorse, pe care, daca le urmati, veti evita sa-i faceti accidentatului, mai mult rau decat bine.
Degeraturi
Aceasta problema afecteaza in general, extremitatile : nas, maini, picioare si urechi. In anotimpul friguros, geros, la inceput pielea isi pierde sensibilitatea, devina alba, rigida ; apoi isi schimba culoarea in rosu-violet si devine dureroasa, apoi apar basicute si crapaturi sau, in cazuri mai grave, abcese sau ulceratii. Expunerea la ger sau contactul cu gheata sau zapada impiedica circulatia sanguina, producand constrictia excesiva a vaselor sanguine. Daca aceasta situatie se prelungeste, se poate ajunge la moartea zonei cutanate afectate si la aparitia de abcese profunde si necrozare, putand duce chiar la amputarea locului afectat. De aceea este recomandat sa consultati medicul in caz de expunere prelungita la frig. Medicul va recomanda cataplasme, lotiuni sau creme potrivite pentru rezolvarea problemelor circulatorii, a pruritului si pentru vindecarea leziunilor.
Avertizare
Persoanele in varsta, atat de expuse unor astfel de accidentari, din cauza osteoporozei, sunt persoanele cele mai grav afectate si le este recomandat sa evite sa iasa din casa pe viscol, ger, ninsoare, sau atunci cand stratul de zapada are la baza polei sau gheata.
REDACTIA