Obezitatea la copii – semnal de alarma !
Nutritionistii americani – si nu numai – au avertizat ca, daca in acest moment populatia SUA este supraponderala in proportie de 1/3, este posibil ca pana in 2050 intreaga populatie a SUA sa devina obeza ! Sumbra perspectiva ! Dar, se pare ca acolo problema este luata in serios si – speram – acest fenomen ingrijorator va fi stopat. Mult mai bine ar fi sa aruncam o privire „in curtea noastra” si sa vedem cum stam cu aceasta problema la noi acasa, in Romania, deoarece si aici a inceput sa se manifeste o tendinta de supraponderabilitate, nu numai la adulti, ci, ceea ce este mai grav, obezitate la copii.
Alimentatia nesanatoasa si sedentarismul
Fenomenul ingrijorator al obezitatii la copiii romani a fost observat – in sfarsit ! – de autoritatile medicale, de cele scolare si chiar de catre parinti. Ce anume favorizeaza aparitia acesteia in randul copiilor ? Sunt numerosi factori care concura la declansarea ei : factorii genetici ( desi populatia tarii noastre n-a fost nicicand una de proportii si talie mari ; mai degraba fiind de talie mijlocie si slabuta, „sfrijiti” cum se spune in popor ) ; factorii de mediu, factorii psihici, bolile diverse care predispun si favorizeaza ingrasarea, sunt cateva dintre aceste motive. Dar cele mai importante cauze, acelea care sunt vinovate, in cele mai multe cazuri de aparitia obezitatii la copii, sunt doua : 1. alimentatia nesanatoasa si 2. lipsa de miscare. Mai ales in ultimii 20 de ani, obiceiurile alimentare ale romanilor s-au schimbat in mod dramatic, prin imprumuturile neinspirate de la alte popoare, de obiceiuri alimentare nesanatoase si alimente favorizante obezitatii. Reducerea consumului de supe si ciorbe din/cu legume si zarzavaturi, introducerea produselor fast-food ( „mancare rapida” ; oare unde si de ce s-ar grabi romanul astazi ? ) pline de carne, paine si maioneza, imitand modul american de hrana ( care, uite unde duce ! ) sau celebrele pizza italienesti, atat de „hranitoare”, chiar prea hranitoare, ori shaorma-lele arabesti, sunt numai cateva exemple de „model” alimentar periculos si profund daunator sanatatii. Ar mai fi un obicei alimentar – cel chinezesc – ce pare a intra incet-incet in habitudinile unora dintre romani. Din pacate, aceste produse, mult mai sanatoase decat cele amintite nu sunt la indemana romanului de rand si astfel, au parte de ele numai cei care si le pot permite. In sfarsit, aceasta „nebunie” a maimutarelii obiceiurilor altora ( si nu e vorba numai de cele alimentare ! ) a pus stapanire pe romani, „asigurandu-le” aceleasi boli aduse de obezitate ca si americanilor. Subliniem inca odata : alimentatia nesanatoasa si sedentarismul duc – fara putinta de tagada – la obezitatea copiilor. Astazi, majoritatea copiilor, incepand de la varste fragede si continuand cu adolescenta, isi petrec timpul in fata calculatorului ; ore intregi de stat pe scaun, cu ochii fixati pe monitor. Nici un minut de miscare, nici o pasiune pentru vreun joc sportiv ( si nu ma refer la „FIFA” fotbalul din virtual ), nici o aplecare spre atletism, natatie, bicicleta sau drumetie ( si avem o tara atat de frumoasa ! ), nimic din ceea ce ar oferi prilejuri de miscare. Sedentarismul este cuvantul de ordine ; daca nu stau lipiti de ecranul laptopului, stau lipiti de scaunul autoturismului.
Urmari
De pe urma acestui „regim” de viata nesanatoasa, copiii nostri se aleg cu obezitatea, care duce la diverse boli. Diabetul si bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente ; nivelul crescut al presiunii sangelui si colesterolului cauzand multe necazuri, atat copiilor, cat si parintilor lor. Se ivesc probleme de somn ; copilul obez se izoleaza, scade increderea in sine, prezinta deficit de atentie si multe alte probleme care il fac sa sufere pe copiii supraponderali, probleme care ii vor urmari in tinerete si se vor acutiza la maturitate, uneori ducand la decese timpurii. Tratamentul obezitatii la copii este indelungat si impovarator : se cere terapie de comportament, reducerea sedentarismului si schimbarea planului nutritional. Este nevoie de multa munca si atentie pentru o activitate fizica sustinuta prin sport si o dieta atent supravegheata de parinti si medici nutritionisti. De ce sa ajungem acolo ? Este mult mai indicata prevenirea obezitatii la copii, prin educarea parintilor, care sa le asigure copiilor o alimentatie sanatoasa si sa le inculce dragostea pentru sport, pentru miscare in aer liber.
Dar societatea ?
Societatea romaneasca da semne ca incepe sa se trezeasca ; mai bine mai tarziu, decat niciodata ! Au inceput – timid – sa se traga semnale de alarma ; lucruri care pana acum erau „tabu” au inceput sa intre in atentia publica si tot mai des se discuta acum despre obezitatea copiilor romani. S-a constatat, de exempu, ca 58% din elevii bucuresteni sufera de diverse tulburari cauzate de supraponderabilitate ; ca si elevii din Cluj, care prezinta si ei diverse tulburari ale metabolismului si alte boli de nutritie. S-a facut un inceput timid cu legile care interzic comercializarea in unitatile de invatamant a produselor diverse : tip fast-food, bauturi carbogazoase, sarate, prea dulci, cu grasimi, deci, nesanatoase si nerecomandate copiilor, dar legea „schioapata”, chiar specialistii din industria alimentara au cerut Ministerului Sanatatii sa dea publicitatii o lista ( care exista, dar nu era facuta publica ) cu aceste alimente nerecomandate, pentru a fi cunoscuta de publicul larg, iar ei merg acum mai departe, cerand si o lista a celor recomandate. Pe de alta parte este legea „corn si lapte”, care este buna si ea, dar Uniunea Europeana recomanda si fructele ( pe buna dreptate ! ), iar ministerul respectiv ar trebui „somat” sa apeleze la nutritionisti pentru aplicarea acestor legi in acord cu recomanarile dar si cu interesul pentru sanatatea copiilor romani. Interzicerea comercializarii produselor nesanatoase in preajma si/sau in scoli, nu este de-ajuns. Copilul vine la scoala cu acestea de afara. Se trage un semnal de alarma pentru parinti in privinta comportamentului alimentar si a lipsei de miscare ale copiilor. Nu mancarea este prea multa ( ca nu este !) – miscarea este prea putina ! Am mai pomenit undeva despre lipsa de interes pentru sportul in sine ; nu este vorba ca toti copiii sa faca sport de performanta ; dar toti ar trebui sa faca sport, pur si simpu. Este bine sa amintim campania „fara zahar, fara sare, fara grasimi” care ne anunta fara incetare ( foarte bine ! ) incheierea „calupului” publicitar la toate televiziunile si pe care ar fi de dorit sa o punem la loc de cinste in bucatariile noastre si sa incercam a-i face si pe copii sa o inteleaga, sa o accepte si sa o aplice. Asteptam de la Ministerul Sanatatii o astfel de campanie si pentru legume, fructe, zarzavaturi ; cu atat mai mult cu cat produsele din carne, mezelurile de toate felurile, au spoturi foarte atractive si copiii, asta vad, asta cer, asta mananca. Si, primariile, in loc sa desfiinteze spatiile verzi si locurile de joaca, mai bine sa le doteze pe cele existente cu aparate adaptate pentru sportul copiilor si sa infiinteze si altele ; ca si terenuri de tenis gratuite pentru copii, cu antrenori platiti din bugetul primariilor, ca nu toti isi pot permite acest sport „nobil”; gratuitati la bazine si asa mai departe. Multe se pot face !
Cum ne iubim copiii ?
Cel mai important lucru este prevenirea obezitatii la copii ; aceasta sarcina delicata revine in primul rand parintilor si incepe inca de la varsta 0 a copilului. Daca parintilor nu li se acorda asistenta medicala de specialitate, acestia sunt obligati de dragostea pe care pretind ca o poarta copiilor lor, sa o ceara ! Copilul dolofan este viitorul obez ! Incurajati copiii dvs. sa faca miscare, duceti-i pe terenuri si stadioane ( nu „la meci, cu taticu” ), la bazine de inot ; invatati-i sa mearga pe bicicleta, formati echipe de jocuri sportive cu colegii si preietenii copilului dvs. Faceti ceva ! Nu-l indopati ca pe gasca, cu toate „minunile” din supermarket, numai pentru ca dvs. n-ati avut parte de ele in copilarie ! Intelegeti odata, ca vremea lui „tot grasul – om frumos” a apus demult ! Daca va iubiti cu adevarat copiii, nu fiti „calaul” lor ; oferiti-le o alimentatie sanatoasa si fiti ingerul lor pazitor, invatandu-i sa faca miscare. …Si, calculatorul – cu masura !
Radu Botez