OLIMPIADA CULINARA 2012
Daca vom incepe acest articol cu detalii despre o ceremonie de deschidere care debuteaza de fiecare data cu prezentarea delegatiilor tarilor participante, defilarea acestora urmate de aprinderea flacarii olimpice, veti spune desigur ca acest “ritual” va este arhicunoscut si este vorba de deschiderea celei mai cunoscute si mai importante competitii sportive din lume si anume Jocurile Olimpice.
Aveti perfecta dreptate, insa daca va voi spune ca este vorba de cu totul alta Olimpiada decat cea cu care suntem noi obisnuiti si care are loc tot la 4 ani si culmea, in acelasi an cu Jocurile Olimpice ?
Ei bine este adevarat, este vorba de OLIMPIADA CULINARA !
Majoritatea dintre noi poate nici nu stiam ca exista, nu-i asa ?
De ce am abordat acest subiect intr-o revista destinata artelor razboinice si ce legatura pot avea artele martiale cu arta culinara ?
Raspunsul e foarte simplu…
Educatia vechilor samurai (a caror ratiune de a fi era aceea de a suferi pentru binele altora), era axata inclusiv pe artele traditionale japoneze, ceea ce ne indreptateste si pe noi, modesti urmasi ai vechilor razboinici ai Tarii SoareluiRasare, sa aducem in atentia cititorilor nostri una dintre vechile arte traditionale japoneze si anume arta culinara.
Orientul are cultura sa specifica. Sunt foarte multe valori, traditii si viziuni care ii diferentiaza pe orientali de vestici, insa si in cadrul regiunii culturile sunt diversificate. Exista foarte mari discrepante, la o analiza in detaliu, intre cultura japoneza si restul culturii asiatice.
Cultura japoneza a avut de urmat o traiectorie speciala. Neavand influente exterioare, fata de zbuciumul permanent in care se afla spre exemplu, China, in Japonia cele mai multe traditii s-au pastrat neschimbate.
Tara Soarelui Rasare si-a dezvoltat o cultura altfel, foarte diferita. Civilizatia aceasta a redefinit un nou sens, interes si inteles, dar si implicare pentru arte. Artele lor traditionale includ: ikebana, origami, ukiyo-e, mestesugarit (papusi), poezie, spectacole (bunraku, dans, kabuki, noh, rakugo), traditii ( jocuri, onsen, sento, ceremonia ceaiului, budo (artele martiale), arhitectura, gradinarit, sabii) si Kyuho – arta culinara japoneza.
Acum intelegem perfect ca intre artele martiale si celelalte arte japoneze (in speta, kyuho – arta culinara japoneza) este o foarte stransa si veche legatura…
Toate acestea ne-au permis sa evidentiem o performanta extraordinara romaneasca – MEDALIA DE BRONZ – la cea mai mare competiţie culinară internaţională din lume, care este cunoscută în lumea bucătarilor sub numele de “OLIMPIADA CULINARĂ” sau IKA.
Aceasta Olimpiada a luat naştere la initiaţiva lui Carl Matthaus Banzer în oraşul german Franfurkt la începutul secolului al XX-lea. În prezent, ediţiile Olimpiadei se desfăşoara odată la 4 ani în oraşul Erfurt, acesta fiind considerat “Mecca” bucătarilor şi patiserilor din toată lumea.
Scurt Istoric al Olimpiadei Culinare:
1900 – Are loc primul spectacol culinar mondial la Frankfurt;
1905 – Se impune tehnica de preparare a lui Auguste Escoffier – aceasta devine standardul de prezentare mondial al produselor reci;
1925 – Apar primele prezentări culinare live : USA, Rusia, Elveţia, Austria, Ţările din Scandinavia şi Germania;
1951 – Este prima ediţie de după război – se prezintă doar 5 naţiuni;
1956 – A început ciclul organizatoric de 4 ani;
1968 – Anul cu prima participare a restaurantelor şi a cantinelor;
1972 – Se include prima ceremonie de deschidere cu defilarea naţiunilor, au participat 21 de ţări;
1988 – Prima participare a juniorilor la Restaurantul Naţiunilor;
1996 – Olimpiada se mută de la Frankfurt la Berlin;
2000 – Se stabileşte organizarea pentru toate ediţiile viitoare la Erfurt
Începând din anul 1900 Olimpiada a devenit un eveniment care a lansat curente în gastronomie. După 20 de ani, de exemplu, s-a introdus bucătăria cu geamuri din sticlă care a permis vizitatorilor să observe mai multe tehnici din interiorul bucătăriilor celor care concurau. După 11 ani au fost introduse preparatele finger food şi cele vegetariene ca şi disciplină separată de concurs. În 2012 am avut ocazia să fim martorii introducerii unor activităţi şi inovaţii care desigur îşi vor găsi suporteri în toată lumea.
Anul acesta Olimpiada s-a desfasurat ca de obicei dupa anul 2000, la Erfurt, Germania, in perioada 05 – 09 octombrie, aceasta editie fiind o adevarat demonstratie de forta, ea intrunind 1.800 de bucătari din 50 de state, 36 echipe naţionale de seniori, 28 de echipe naţionale de juniori, 14 echipe naţionale de catering, 36 de echipe la Restaurantul Naţiunilor, 28 echipe la categoria Restaurantul Tinerilor, 14 echipe la categoria Community Catering Restaurant, 34 de echipe la categoria Regionale şi 250 de bucătari înscrişi la individual – diverse categorii
Au participat pentru prima dată echipele tarilor Guatemala, Mexic şi India iar la individual Kuwait-ul, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. De asemenea a fost foarte interesantă participarea unor echipe regionale noi: Euroturk Chefs din Berlin şi Echipa Culinară a Canadienilor Aborigeni.
Echipa Community Catering a României care a fost medaliata cu BRONZ la aceasta competitie a fost compusă din urmatorii maestri:
1. Căpitanul echipei: Gabriel Sabadiş, Maestru în Arta Culinară, funcţionar al Serviciului Militar de Protecţie şi Pază al României, a coordonat echipa Stăpânii Jarului în anul 2008, echipă profesionistă care a câştigat mai multe medalii (aur, argint şi bronz) în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Dobrogea – Hotel Flora, Mamaia;
2. Marioara Vârtop: membru al echipei, Maestru în Arta Culinară, Executive Chef al Restaurantului IL Bastione din Timişoara, câştigătoarea mai multor cupe şi medalii de aur în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, a participat alături de ACEEA în competiţia Golden Balkan Chef (Belgrad Serbia 2011), competiţie câştigată de echipa României, prima mare victorie din istoria gastronomiei româneşti – Trofeul Golden Balkan Chef!
3. Remus Tomici: membru al echipei, Executive Chef al unităţii Sky, Restaurantul
Casa del Sole – din Timişoara, câştigătorul Cupei Banatului – Stadionul Dan Păltinişanu Timişoara în anul 2011, a participat alături de ACEEA în competiţia Pearl of the Sea Croaţia 2012, Insula Brac – medalii de argint şi bronz la individual;
4. Marian Misirgic: membru al echipei, bucătar specialist, funcţionar al Serviciului Militar de Protecţie şi Pază al României, a participat în echipa Stăpânii Jarului în anul 2008, echipă profesionistă care a câştigat mai multe medalii (aur, argint şi bronz) în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Dobrogea – Hotel Flora Mamaia.
Sa nu credeti ca acest rezultat a fost obtinut cu usurinta, totul a necesitat la fel ca in orice sport de performanta multe zeci, sute de ore de antrenament, de sacrificii de orice natura, emotii, toate incununate in final bineinteles cu bucuria succesului regasita la orice sportiv medaliat la competitia suprema care este Olimpiada !
Pentru o prima participare, echipa noastra s-a prezentat la înălţime, fiind supusa unor comentarii pozitive ale membrilor juriului in acest sens, echipa community catering a Romaniei fiind invitată să participe la Cupa Mondială de la Luxemburg din anul 2014.
“Reuşita noastră cea mai mare a fost faptul că membrii echipelor s-au sincronizat bine, au muncit cot la cot zi şi noapte, iar căpitanii lor au ştiut bine să-şi organizeze timpul şi resursele umane”
Gabriel Sabadiş a fost cel care a generat invitaţia de participare la Cupa Mondială a staff-ului de organizatori de la Luxemburg, prin măiestria de care a dat dovadă servind peste 130 de meniuri din cele 150 gătite la faţa locului. Menţionam o parte din discursul celor 2 maeştri din Luxemburg, membrii ai comisiei de jurizare: “Vă felicităm pentru viteza de lucru, organizarea în bucătărie, forma finală a meniului şi eleganţa însoţită de umorul cu care aţi servit peste 130 de oameni! Pentru noi aţi fost cei ma buni! Vă vrem alături de noi la Cupa Mondială de la Luxexpo în 2014!”.
“Fiecare membru a avut un rol vital în programul participării noastre, iar fiecare rol a fost jucat cu profesionalism până la sfârşit. Concurând cu echipe de prestigiu mondial, Germania, Suedia, Canada, Norvegia, Elveţia, USA, am acumulat o experienţă unică care ne va fi de mare folos în pregătirile pentru ediţiile următoare!”
Medaliatii Olimpiadei:
Medalii de Aur la Echipe: Canada, Germania, Suedia;
Medalii de Argint la Echipe: Australia, Canada, Germania, Danemarca, Finlanda, Italia, Japonia, Olanda, Africa de Sud, Coreea de Sud, Elveţia, USA, Suedia;
Medalii de Bronz la Echipe: Anglia, Croaţia, Cipru, România, Japonia, Malta, Malaiezia, Scoţia, Polonia, Wales, Cehia, Suedia;
Staff-ul echipei ACEEA care a însoţit echipele la Erfurt:
Dr. Iulia Drăguţ (Preşedinte ACEEA): coordonatorul delegaţiei;
Radu Zărnescu (Secretar General ACEEA): managerul echipelor;
Dipl. Ing. Liliana Homocea (Brand Manager al ACEEA): purtător de cuvânt al delegaţiei României;
Laura Stanomir (Office Manager al ACEEA, redactor al revistei Romanian Gastro Magazine): reprezentantul oficial al presei de specialitate din România.
Gabriela Ferenţ (Director de Marketing Hotel Unirea Iaşi): PR Manager
La final, dorim să le mulţumim în mod special tuturor membrilor care au muncit pentru a reprezenta România cu succes la aceasta Olimpiadă: Mihai Câmpeanu, Gigi Fedeleş, Adrian Şipoteanu, Ozana Bujdei, Şipoş Dorel, Gabriel Sabadiş, Marian Misirgic, Remus Tomici şi Mărioara Vîrtop! Felicitări şi celor care au ajutat din umbră: Iulia Drăguţ, Spiros Dimitriou, Gabriela Ferenţ, Liliana Homocea, Laura Stanomir, Adi Neag, Tătaru Ciprian!
Toti acesti maestri ai artei culinare ne-au facut mandri ca suntem romani, nu numai prin faptul ca au adus acasa acea medalie olimpica de bronz ci mai ales prin faptul ca au facut cunoscuta lumii intregi o parte din cultura poporului roman.
In final nu ne mai ramane decat sa ne inclinam in fata extraordinarei performante a acestor mari sensei ai artei culinare romanesti si sa le dorim mult succes la competitiile ce vor urma !!!
Gruia Docan – presedinte Budo Gym Club
www.budogymclub.ro