De ce este usturoiul atat de bun ?

Cine n-a auzit de usturoi ? In intreaga lume este cunoscut si apreciat ca planta condimentara de cultura, dar si ca „medicament” miraculos. Cunoscut din vechime – Dioscoride il recomanda in bolile digestive – usturoiul l-a insotit pe om de-a lungul veacurilor : in Egipt, ne spune Herodot, celor care munceau la ridicarea piramidelor li se dadea usturoi la fiecare masa, pentru a le mari forta fizica si a preveni dizenteria ; in timpul lungilor marsuri, centurionii legiunilor Romei antice isi puneau catei de usturoi intre degetele picioarelor pentru a preveni ciuperca piciorului ; Shakespeare, in „Visul unei nopti de vara” vorbeste si el despre usturoi ; europenii il consumau in timpul epidemiilor de ciuma, iar in timpul celor doua razboaie mondiale, medicii foloseau usturoiul pentru dezinfectarea ranilor. Mai aproape de noi in timp, cercetatorii japonezi au demonstrat actiunea antibacteriana a usturoiului impotriva E-coli, a Staphylococcus aureus ( meticilin-rezistent ) si a Salmonellei ; iar astazi, in vremea gripei asa-zis porcine, in zonele in care populatia a consumat frecvent usturoi, nu a fost inregistrat – oficial – nici macar un caz de infestare cu virusul AH1N1. Sa mai spunem ca datorita mirosului puternic ce se emana prin pori dupa consumul de usturoi, in vechime se credea ca acesta apara de vampiri, de farmecele vrajitoarelor si de duhurile rele. Usturoiul este numit in popor, in mai multe feluri : ai, ai de toamna, baib, ceapa alba, pur, scaloi sau usturoni ; iar denumirea sa latina este „alium sativum”.

De ce este atat de bun ?

Usturoiul este folosit ca planta condimentara in preparatele culinare, dar este folosit si ca planta de leac ; este atat de util in multe afectiuni si boli, incat unii il considera „medicament universal”. Dar tot atat de adevarat este ca medicina moderna a dovedit ca usturoiul are toate calitatile de planta medicinala. Usturoiul contine uleiuri, care, la randul lor contin aleina, transformata de organism in alicina. Efectul acestor uleiuri continute de usturoi au un puternic efect dezinfectant, stimuleaza procesul de digestie, previne hipertensiunea arteriala si arterioscleroza, reduce colesterolul si impiedica coagularea sangelui, deci previne aparitia infarctului. Din vechime, usturoiul este folosit ca principal medicament ce combate viermii intestinali, este folosit in tratamentul cazurilor de astma, icter, eczeme si muscaturi de sarpe. De asemenea, usturoiul stimuleaza sistemul imunitar, aparand organismul de bolile infectioase ; curata intestinele, stimuleaza digestia si scade mult tensiunea arteriala. El curata sangele, scade colesterolul din sange, indeparteaza viermii intestinali. Este eficace in cazurile de bronsite si afectiuni ale stomacului si intestinelor; aplicat pe rani ce se vindeca greu, usturoiul este foarte util. Pentru cei ce sufera de obezitate, usturoiul contribuie la reglarea schimbului de substante si, combinat cu regim alimentar corespunzator, conduce la scaderea in greutate.

Aliat contra cancerului

Zeci de studii sugereaza ca usturoiul impiedica transformarile la nivel celular in urma carora poate aparea cancerul, precum si ca el distruge celulele canceroase care s-au format deja. S-a dovedit ca un catel de usturoi, consumat zilnic, reduce cu 50% riscul aparitiei cancerului de prostata. Un studiu facut in China a demonstrat ca ingerarea de usturoi este strans legat de reducerea semnificativa a riscului aparitiei cancerului de stomac ; dar consumul trebuie sa fie de aproximativ 20 g ( o capatana ) pe zi. Nu se stie exact in ce fel actioneaza usturoiul impotriva aparitiei cancerului ; se pare ca alicina si ceilalti compusi din usturoi actioneaza direct asupra tumorii. De asemenea, s-ar putea ca usturoiul sa impiedice formarea compusilor care duc la aparitia cancerului. Usturoiul neutralizeaza moleculele periculoase numite radicali liberi, reziduuri ale proceselor de oxidare care determina imbatranirea celulelor si deteriorarea ADN-ului, initiind modificarile celulelor carcinogene. Usturoiul inhiba formarea nitritilor, substante chimice raspunzatoare de declansarea cancerului de stomac. De asemenea, usturoiul determina intarirea sistemului imunitar.

Cateva indicatii

Usturoiul crud este mai bun in comparatie cu cel preparat ; are mai multa putere de vindecare, deoarece prin gatit se impiedica formarea alicinei si se elimina unele dintre substantele chimice valoroase. Deci : trebuie sa zdrobiti sau sa mestecati catelul de usturoi, pentru a va asigura ca aleina din usturoiul proaspat este transformata in alicina. Pentru indepartarea mirosului caracteristic al usturoiului, spalati bine gura si mestecati menta, patrunjel sau lamaie. Pentru eliminarea mirosului caracteristic emanat prin pori, folositi dusurile dese si periajul pielii. Daca, totusi, nu puteti suporta mirosul usturoiului, luati suplimente alimentare cu usturoi sub forma de capsule sau tablete. Medicii recomanda 400-600 mg de suplimente cu usturoi zilnic. Cumparati suplimentele care contin 4000 mcg de alicina pe tableta. Nu faceti tratament cu usturoi daca sunteti sub tratament cu anticoagulante si, in toate cazurile, inainte de a incepe o cura de usturoi, consultati medicul.

REDACTIA