Vibratia energetica a muzicii si a vocii

Studiile stiintifice au demonstrat ca la baza vindecarii prin sunet, prin muzica sta rezonanta. Cand undele sonore patrund in corp, la nivelul celulelor vii se produc vibratii care ajuta la refacerea, consolidarea sanatatii si grabesc procesul de armonizare cu noi insine si cu Universul. Aceste unde sonore au o plaja mare de frecvente, capacitatea auditiva umana fiind, insa, limitata la un domeniu redus de frecvente.

Muzica ceremonialelor de stat prin intonarea imnurilor, muzica numeroaselor festivaluri rock, spectacole cu muzica pop, suporterii sportivilor care intoneaza mici melodii sau scandeaza incurajari, concertele din pietele marilor metropole ale lumii, sunt exemple ale fortei remarcabile a sunetului si muzicii de a trezi si uni emotiile individuale intr-o singura energie puternica si capabila a aduce extazul.

Terapia prin sunet are – intre altele – si urmatoarele doua modalitati de exprimare: tacerea si rasul. Tacerea e o stare de odihna si o terapie, in sine. Pantomima este o arta si se produce in tacere. De cele mai multe ori pantomima are un subiect amuzant si atunci izbucnesc hohote de ras. Rasul alimenteaza sanatatea, risipeste singuratatea si nesiguranta – avand o valoare terapeutica dovedita stiintific si necontestata niciodata si de nimeni.

Intonarea mantrelor

O alta modalitate de terapie prin sunet este intonarea mantrelor, acele sunete folosite pentru meditatie. Mantrele sunt emisii de sunete simplificate – o punte intre glasurile individuale si sunetul primordial al linistii. Sunt inca la inceputuri cercetari experimentale despre modul cum se pot folosi in scop terapeutic frecventele care corespund unor structuri, organe sau functii ale corpului uman. Cele 7 chakre au legaturi cu diferitele organe si functii. Fiecare chakra este asociata cu o nota muzicala, astfel ca pornind de la chakra bazala careia ii corespunde nota “do”, chakra sacrala – nota “re”, chakra plexului solar – nota “mi”, chakra inimii – nota “fa”, chakra gatului – nota “sol”, chakra frontala – nota “la” si pana la chakra crestetului, careia ii corespunde nota “si”, fiecare chakra are nota sa muzicala.

Daca mai amintim ca putem sa ne marim sensibilitatea si sa ne adancim puterea de patrundere prin utilizarea cristalelor pentru amplificarea vibrationala a sunetului, va trebui sa spunem ca, doar tinand in mana un anumit cristal sau aplicandu-l deasupra uneia sau alteia dintre chakre, vom mari forta meditatiei si rezultatul intonarii mantrelor.

Natura canta
Vibratia vocii

Nu toti ne adresam unui terapeut specialist in terapia prin sunete. Dar toti putem sa ne oferim un exercitiu terapeutic simplu, cu ajutorul energiilor de vibratie ale sunetelor din natura. Alegeti dimineti calme si senine sau amurguri lungi de toamna pentru a va plimba prin parcuri, paduri sau campie. Ascultati glasul naturii. Natura canta: ploaia ropoteste, vantul vuieste, pasarile ciripesc, valurile clipocesc, frunzele fosnesc…
Totul produce vibratii care, daca va relaxati si incercati sa le asimilati, va vor ajuta sa dobanditi o stare de armonie a trupului si sufletului. Plimbati-va seara pe malul marii, vuietul valurilor este o muzica fara egal si o terapie pentru dvs. Chiar numele noastre – rostite – creeaza tipare vibratorii. Aceste vibratii devin parte integranta din campul energetic ce ne inconjoara – aura noastra. Cuvintele cu un sunet placut creeaza tipare armonioase (romanul spune: “mangaie-ma cu o vorba buna”), iar cuvintele urate, vulgare, taioase produc perturbatii negative in aura noastra. De asemenea, exista 8 vibratii energetice ale vocii, dintre care, cel putin 2 – neutilizate corespunzator – pot provoca blocaje energetice ireversibile, un aspect mai putin discutat si analizat de catre specialistii in domeniu.
… Si nu in ultimul rand: muzica ascultata cu sonorul dat la maximum este nociva! Ea distruge celulele creierului, pericliteaza auzul si perturba ireversibil echilibrul energetic al intregului organism uman !

Radu Botez – parapsiholog
www.parapsiholog.ro