Remedii practice pentru ochi si vedere

„Ca pe ochii din cap…”

Exista aceasta vorba din popor, care spune sa pastrezi ceva la care tii foarte mult „ca pe ochii din cap”, aceasta insemnand ca trebuie sa-i acordam foarte multa grija. Desigur, este vorba de ochii nostri.

„Remedii” pentru intarirea vederii

Nu la farmacie trebuie sa ne indreptam gandul, ci la… piata !
Aduceti in casele dvs. belsug de legume si fructe, caci ele sunt cel mai bun si cel mai la indemana mijloc de a ne pastra si intari vederea. Legumele si fructele contin cantitati importante de acizi organici, au actiune alcalinizanta asupra tumorilor, contin vitaminele C, B1 si B2. Lamaile, portocalele, mandarinele, migdalele, nucile si caisele contin cantitati reprezentative de vitamina A, mai ales sub forma de provitamine de genul carotenului. Bine reprezentate in sucurile de fructe si legume sunt si oligoelementele minerale, ca potasiul, calciul si magneziul ; legumele si fructele fiind o sursa importanta de energie pentru organism.

Cataracta si degenerescenta maculara sunt boli ale ochiului care pot fi prevenite prin consumul de legume si fructe. Morcovul este mare depozitar de vitamina A, care este utila pentru ochi ; legumele verzi, in special spanacul, contin pigmentii luteina si zeaxantina, utili in afectiuni oculare, la fel pigmentii din porumb, kiwi si struguri, distrug radicalii liberi inainte ca ei sa afecteze tesuturile sensibile ale ochiului. Cele mai indicate „remedii” pentru intarirea vederii si sanatatea ochiului, sunt : peste, spanac, varza, salata verde, oua, ceapa, usturoi, soia, legumele si fructele, afinele, strugurii, alunele, stafidele, uleiul de masline si uleiul din seminte de in. Evitati excesul de sare si zahar. Se spune ca in timpul celui de al doilea razboi mondial, aviatorilor englezi li se dadea mult suc de morcovi si afine, pentru intarirea si acuratetea vederii, necesare zborurilor pe timp de noapte.

Cateva „retete” pentru ochi

Din ce in ce mai mult stam in fata calculatorului si, din acest punct de vedere pot aparea probleme majore. Muschii ochiului nu au timp sa se relaxeze. Curand vom simti oboseala ochilor. Noi facem in mod reflex gestul de a ne acoperi, din cand in cand, ochii inchisi cu palmele ; o alta modalitate de a relaxa muschii oculari este de a lasa sa actioneze pe ochii felii de castravete proaspat. Luminati-va corect spatiul de lucru, iar la lumina puternica a soarelui, protejati ochii cu ochelari de soare ; purtati ochelari de inot, care va protejeaza de apa tratata cu clor ; purtati ochelari de protectie cand faceti treburi care ridica praf si evitati fumul de tigara. Pentru ochii iritati, inmuiati pliculete de ceai in apa rece si tineti-le pe ochi timp de 15 minute. Adaugati o lingura de ulei din seminte de in la sucul sau cerealele de dimineata, aceasta este o sursa buna de acizi grasi omega-3 care sunt esentiali pentru mentinerea umezelii ochilor ; sau consumati migdale si peste gras ca, somonul si tonul proaspat. Pentru ochii afectati de orjelet ( popular = urcior ), puneti o compresa inmuiata in ceai din flori de galbenele sau fierbeti un ou tare, infasurati-l intr-o carpa curata si aplicati-l pe ochiul cu urcior, pentru ca ramane fierbinte mai mult timp decat o compresa ; acelasi lucru il puteti face cu un cartof fierbinte, bagati cartoful la microunde, taiati-l pe jumatate, inveliti-l in prosop si puneti-l pe ochi. Caldura va ajuta urciorul sa colecteze si sa se sparga mai repede. Mancati un catel proaspat de usturoi pe zi ; poate ca nu este tocmai aroma cea mai placuta, dar are proprietati antimicrobiene ; sa fie crud, in salate sau in sos. Preveniti carenta de vitamina A ; mancati alimente cum ar fi galbenusul de ou, unt, legume galbene, portocalii, rosii si verde inchis ; acestea contin mult betacaroten pe care organismul il transforma in vitamina A.

Sa ( ne ) VEDEM ( cu ) bine !

O.V. & R.B.