IAURTUL – hrana si medicament
Iaurtul este cunoscut si folosit de secole ca leac popular, dar numai in ultimele decenii oamenii de stiinta au descoperit cat este de benefic pentru sanatate. Iaurtul este lapte „insamantat” cu culturi de bacterii, cunoscut ca iaurt „viu”, dupa microorganismele continute de el, culturile active cunoscute in general drept probiotice, care protejeaza organismul de bacteriile daunatoare si distrug germenii care produc boli, printre care si botulismul. Spre deosebire de antibiotice, care distrug, pe langa bacteriile vinovate de infectiile organismului si pe cele „benefice”, iaurtul cu probioticele continute poate sa distruga numai bacteriile daunatoare organismului.
La ce foloseste iaurtul
In primul rand, iaurtul este folosit ca aliment, dar nu este numai atat ; iaurtul reduce riscul de diaree la sugari, inlatura simptomele bolii inflamatorii a colonului si colonului iritabil si amelioreaza anumite tipuri de toxinfectii alimentare. Alte cateva avantaje ale consumului de iaurt : el vindeca vaginita candidozica, protejeaza vezica urinara, intareste sistemul imunitar, lupta impotriva cancerului si ajuta la intarirea oaselor. Iaurtul se foloseste si in diaree, flatulenta, herpes, infectii fungice si urinare si ulceratii bucale. El poate fi folosit in arsurile solare, pentru potolirea usturimii si refacerea pielii, prin aplicatii externe.
Orice iaurt ?
Nu, nu orice fel de iaurt poate face toate cele de mai sus. Este bine sa folosm iaurtul simplu ; dar si mai bine este sa folosim iaurtul facut in casa. Cea mai simpla si usor de preparat este urmatoarea reteta : laptele se fierbe cam 20 de minute ; apoi se racoreste putin si se amesteca 3 lingurite de iaurt simplu la 500 ml lapte. Se pune la cald, in borcane si se tine cam o zi, sau pana se leaga ; se pune la frigider si se poate consuma. Iese mai putin acru, daca in loc de iaurt se foloseste smantana. Astfel preparat si racit, iaurtul se poate consuma. Avantajul iaurtului facut in casa este net superior celui fabricat industrial ; si, desigur, el poate fi amestecat dupa gust cu fructe sau cereale.
Avantajele consumului de iaurt sunt extrem de benefice, atat adultilor, cat si copiilor si varstnicilor, prin aportul de bacterii „benefice” adus organismului.
REDACTIA