6 lucruri simple pentru a slăbi rapid
Încă din prima frază a acestui articol țin să te atenționez că nu sunt Mafalda, nu le știu pe toate. Nu te-am atras aici ca să îți vând ceaiuri din plante de cuc sau semințe exotice pentru slăbit, două pungi la doar 199 lei. Nu! Îți voi spune doar cum poți să trăiești și tu ca un om normal și să te poți încheia la șireturi fără să fii nevoit să te așezi pe canapea. În plus, cred că ar fi interesant să nu îți mai cumperi doar tricouri și cămăși cu burtă, nu?
Iată câteva sfaturi pe care le-am pus în practică de câteva ori, și după trei luni am reușit să dau jos vreo zece kilograme. Fără sport și mers la sală.
1. Bea apă
Nu glumesc, cel mai simplu și eficient sfat. H2O, acea substanță miraculoasă e și cea mai eficientă pentru slăbit. Ține chiar și de foame. Corpul tău nu știe să comunice corect dacă îi e foame sau sete. De cele mai multe ori îi e doar sete. E vară? Bea trei litri de apă pe zi. E iarnă? Probabil doi sunt suficienți. O să uiți tot timpul să bei apă, așa am făcut și eu.
Soluția mea a fost să îmi iau multe sticle de apă pe care să le răspândesc prin casă și pe la birou. Pe lângă masă, lângă pat, pe unde nu te încurcă. Mda, o să zici că e urât și locul lor e la bucătărie. Și? E casa sau camera ta, faci ce vrei acolo, nu?
Mai poți folosi o aplicație de smartphone care să îți aducă aminte că trebuie să bei apă. Water Your Body este gratuită și chiar stresantă. O vei dezinstala după o lună însă până atunci ți-a format un obicei de a bea apă.
2. Stai departe de zahăr
Zahărul e bun, e delicios chiar! Din păcate este una din substanțele care îi spun organismului tău să ia o pauză și să nu mai consume caloriile. Și mai vine și cu sute sau mii de calorii în plus peste ce ai tu nevoie zi de zi.
Stai departe de sucuri, mai ales cele carbogazoase! Îți spun asta în timp ce desfac cu poftă o cutie de Cola, și mă gândesc cât de parșiv sunt. Obișnuiam să beau o sticlă de 2.5 litri pe zi, acum beau maxim o doză. Și asta e greșit, însă e mult mai bine.
Știi deja că sucurile conțin foarte mult zahăr, nu e o noutate. Corpul tău are nevoie de zahăr și poate găsești altă metodă de a îl alimenta. Cu cât bei mai mult suc cu atât vrei și mai mult. Este un viciu. Soluția? Nu știu, sincer. Încă nu am renunțat de tot la ele.
Un alt tip de produs care conține enorm de mult zahăr este sosul. De orice fel, cumpărat din comerț. Maioneză, ketchup, sos de pizza, sos pentru chipsuri, ba chiar și brânzica de casă. Toate sunt pline de zahăr sau zaharuri. Din câte știu și conservele cu mazăre și fasole conțin zahăr. Te-am făcut curios?
3. Împarte porția în două
Știu, știu, masa de dimineață este sfântă. Așa am învățat cu toții. Și este adevărat. Chiar dacă nu ești strângăreț de felul tău și cu o săptămână înainte de salariu nu mai ai bani, stomacul tău este. Ce nu poate digera imediat după masă pune la păstrare, în pachețele mici, mai ales în jurul taliei.
Este important și ce mănânci, dar mai important este cât mănânci.
Eu am ajuns să nu mai pot mânca două feluri de mâncare la o masă. Ba chiar împart porția în două și la restaurant. Mănânc o parte, fac o pauză de 10-15 minute și dacă senzația de foame rămâne mănânc și restul. Pare simplu, dar nu este. Și acum mai devorez dintr-un foc câte o pizza. Deh…pofta.
Secretul e să mănânci puțin și des. Șase sau opt mese pe zi, de 100 grame fiecare, sunt mult mai bune decât trei mese sănătoase după care nici nu te mai poți ridica de pe scaun.
4. Mănâncă fructe
Cât mai variate. Este singura poftă pe care trebuie să o satisfaci. Ieri mâncam (înfulecam) niște struguri, în ușa frigiderului, uitându-mă la ciocolata de pe raftul de sus. Nimic, nici nu m-am atins de ea.
Ca să nu te plictisești variază fructele. Cumpără unul sau două feluri, struguri și banane, de exemplu. Cantități mici, cât să mănânci o dată. Peste două zile ia pepene. Foarte bun pentru slăbit. Nu fă provizii de fructe pentru că te vei sătura destul de repede de gustul lor.
Nu exagera nici cu fructele. De acolo își ia organismul zahărul. Nu e bine să mănânci fructe cu cel puțin o oră și jumătate înainte de o masă principală și cu jumătate de oră după aceasta. Au obiceiul prost să fermenteze și de aia te balonezi.
5. Cât mai puțină mâncare procesată
Mâncarea procesată e un pericol, nu numai pentru kilogramele în plus cât și pentru stomac. Prin mâncarea procesată înțelegem produsele care au o valabilitate foarte mare. Șunca ce rezistă luni de zile, brânza topită care este doar o pastă omogenă de întins în stomac, pâinea care ține o lună de zile și cam tot ce în mod normal se strică după una sau două săptămâni.
Dacă vrei să fii atent ce mănânci, prepară-ți mâncarea acasă, chiar și pentru prânzul de la birou. Așa controlezi ce pui în ea. Toate restaurantele sau fast-food-urile pun o mulțime de lucruri în ingrediente pentru a rezista cât mai mult în frigider. Poate nu e nociv în mod direct pentru stomacul tău, însă pe termen lung se vede diferența.
Nu e așa complicat să gătești acasă, știu că nu ai timp. Însă acea jumătate de oră în care aștepți după o pizza ai putea să o folosești să îți faci tu de mâncare.
6. Ridică-te de pe scaun, des!
Pe multe din perifericele de PC, tastaturi, mouse și alte chestii există încă un abțibild care îți spune să te ridici de la birou măcar odată la două ore. Ridică-te mai des. O dată la 20 de minute. Vorbește la telefon pe balcon, bea apă des, fă orice să nu stai mai mult de jumătate de oră continuu pe scaun. Așa îi spui organismului tău că nu ești în repaos, și să nu încetinească procesele de ardere.
Știu editori care stau și patru ore pe scaun. Sunt deja una cu scaunul, și asta nu e sănătos. Nu contează că în mintea ta deranjezi colegii sau se uită șeful ciudat la tine că ești atât de activ. Îi explici care e treaba și vei fi surprins cât de receptivi sunt cei din jurul tău.
Radu Neagu
*Material preluat de pe www.cavaleria.ro