Sa scoatem sau nu amigdalele ?

Amigdalita

Sezonul rece – iarna, aduce cu sine inmultirea cazurilor de afectiuni otorinolaringologice (ORL), ca guturai, dureri de gat sau de urechi si altele, care pot fi accentuate de frig. Ne vom ocupa deocamdata de durerile frecvente in gat, foarte dureroase, foarte sacaitoare si cauzatoare de incapacitate de munca pentru adulti, de mers la scoala pentru copii de varsta scolara sau disconfort deosebit pentru copiii mici. Gatul este ca o “poarta” prin care patrund in corp microbii si virusii, iar amigdalele la nivelul carora se fabrica anticorpi, au tocmai rolul de a impiedica patrunderea acestora in organism.

Durerea in gat

Deseori simtim dureri in gat si suntem ragusiti ; aceste dureri pot fi provocate de strigate puternice la stadion sau la joaca, de aerul rece, de aerul uscat din birouri sau sali de clasa cu incalzire centralizata sau de alti factori, care produc senzatii de arsura, mancarime si durere, care fac vorbitul si inghititul dificile. Clasica gargara cu apa cu sare (o jumatate de lingurita cu sare intr-un pahar cu apa cat puteti de calda) poate sa faca minuni ; sarea actioneaza ca un antiseptic usor si ajuta la eliminarea mucozitatilor.

Alternativ puteti folosi o solutie de bicarbonat de sodiu dintr-o jumatate de bicarbonat intr-un pahar cu apa calda, care va actiona ameliorand inflamatia. O cauza mai neobisnuita a durerii in gat poate fi refluxul gastric, caz in care acizii gastrici puternici pot ajunge in timpul somnului in faringe si va veti trezi cu dureri in gat. In acest caz, ridicati capul patului putin mai sus cu cateva scanduri sau mai puneti o perna, pentru ca refluxul sa-si urmeze calea normala, departe de gat si catre stomac.

Faringoamigdalita

O durere in gat mai puternica si mai persistenta, insotita de aspectul de “rosu in gat” poate fi provocata de un virus, cum ar fi cel al racelii sau gripei, care apare treptat si poate fi insotita de o stare febrila. Uneori iritarea gatului poate avea drept cauza fumul de tigara, aerul uscat, o reactie alergica sau scurgerile postnazale (cand dormiti, scurgerile pe partea posterioara a cavitatii nazale). Cel mai bun remediu pentru aceste dureri este mierea, care are proprietati antibacteriene, ajuta grabirea procesului de vindecare si reduce inflamatia si disconfortul, prin extragerea apei din tesuturile inflamate. De asemenea, pot fi de ajutor lamaia calda cu miere : sucul de la o jumatate de lamaie cu doua lingurite de miere. In mod normal, faringoamigdalita se vindeca in 2-3 zile.

Amigdalita pultacee

Cand pe langa dureri si rosu in gat apar : greutate la inghitire, ganglionii laterali ai gatului inflamati si durerosi la pipaire, inflamatie la nivelul faringelui si amigdalelor, febra mare, puncte galbene de puroi, atunci este vorba despre amigdalita pultacee, o suprainfectare cu microbi, cel mai adesea cu streptococul Betahemolitic si este vorba despre o infectie bacteriana, care apare brusc. Mai nou sunt si alti microbi responsabili de o astfel de infectie : stafilococi, pneumococi, enterococi, care nu mai raspund la antibioticele ca penicilina, care avea drept tinta streptococul Betahemolitic. De aceea, este necesar exudatul faringian, pentru a afla despre ce microb este vorba, pentru a fi tratat cu antibioticul adecvat. (Exudatul faringian este examenul unei mostre de secretie faringiana, pentru depistarea existentei unei infectii bacteriene, fungice sau virale la nivelul gatului).

Sa scoatem sau nu amigdalele ?

Cum spuneam mai sus, rolul de “aparator” al organismului prin anticorpii de la nivelul amigdalelor, nu recomanda indepartarea acestora, cum fara discernamant doresc unii parinti pentru copiii lor sau chiar unii adulti. Dar, daca de-a lungul a 1-2 ani, episodele de amigdalita sunt frecvente si acute, atunci prebuie sa consultam neaparat medicul ORL-ist. Este posibil sa existe si amigdalite latente, fara manifestari, care pot avea repercusiuni asupra rinichilor, arterelor, inimii, lucru care, de asemenea, cere imperios consultul unui ORL-ist, mai ales pentru ca boala poate evolua latent, fara pusee “zgomotoase”. Nu noi trebuie sa hotaram daca scoatem sau nu amigdalele, ci medicul.

Ce trebuie sa mai stim

In general, puteti sa tratati un caz obisnuit de faringoamigdalita, care ar trebui sa treaca in 2-3 zile. Dar trebuie sa mergeti la medic daca durerea persista timp de o saptamana, daca este acompaniata de febra mare, daca va dor si urechile, daca aveti dificultati in inghitirea salivei sau deschiderea gurii, ori daca eliminati pe gura mucus cu urme de sange.
In timpul sezonului rece, sustineti-va sistemul imunitar in lupta impotriva gripei si racelii, prin suplimente de vitamina C si E, zinc si magneziu si plante care pot ajuta sistemul imunitar ca astragalul, usturoiul, ghimbirul, ciupercile si altele.

REDACTIA