Spatiul in care traim si sanatatea noastra sufleteasca

Cultura occidentala a fost invadata in ultimii ani de tratate mai vechi sau mai noi despre tehnica Feng Shui. In cursul mileniului IV i.e.n. apar primele semne ale acestei tehnici, care era o incercare de a stabili un echilibru intre energiile universului si om. Inainte de inventarea busolei magnetice, chinezii stabileau acest echilibru pe baza unei observatii atente a cerului, pe baza unei forme de astronomie straveche. Treptat, Feng-Shui s-a dezvoltat prin noi contributii ajungand un curent mai mult comercial dupa 1972, cand calatoria lui Richard Nixon in China a popularizat aceasta straveche tehnica chinezeasca în Statele Unite. In orice librarie respectabila putem gasi astazi minim douazeci de volume despre Feng-Shui. Din pacate insa, aceasta pseudo-cultura Feng Shui, care a avut o larga raspandire mai ales printre membrii superstitiosi ai lumii civilizate, a ajuns sa fie profund denaturata de traduceri si interpretari eronate ale autorilor moderni de tratate de acest fel. Dupa mare parte din studiile aparute dupa anii ’90, Feng Shui este o arta decorativa. Este o greseala sa limitam doar la o arta decorativa ceea ce este in fapt o stiinta.

Luand putina distanta fata de fenomenul Feng Shui, care sub influenta unei literaturi comerciale este deseori denaturata, propun sa ne apropiem de o arta vie de a gasi un echilibru cu lumea inconjuratoare si cu natura. Omul secolului XXI traieste inconjurat de betoane si isi risipeste fortele sufletesti prea des in fata unui monitor, ecran TV sau in trafic. Pentru ca nu suntem numai trupuri cu necesitati primare, ci suntem si purtatori ai unui suflet, trebuie sa invatam sa avem grija de noi nu doar prin a lua la cateva luni un pumn de vitamine sintetice sau energizante, ci ingrijindu-ne si de sufletul nostru. Ritmul alert al vietii ne lasa de putine ori sa gasim momente de liniste si relaxare. Omul are nevoie de natura tocmai pentru a echilibra ceea ce in noi este sufletesc si are nevoie sa se reintregeasca si revigoreze prin sufletescul din natura. Dincolo de vitalitate si de fortele de viata pe care le purtam, trebuie sa ne indreptam atentia si catre lumea noastra sufleteasca.
Prin diferite practici magice sau superstitioase in unele situatii, toate popoarele lumii au incercat sa gaseasca un echilibru cu lumea inconjuratoare. In toate culturile vom intalni semne, picturi, amulete, statuete care au un rol magic in asigurarea si stabilirea acestui echilibru. Fie ca este vorba despre asigurarea belsugului, despre impaciurea spiritelor naturii sau atenuarea unor influente malefice, oamenii au creat in casa lor spatii cu caracter sacru care restabileau o ordine sufletesc-spirituala cu lumea inconjuratoare. Feng Shui asta este, doar ca a beneficiat de o popularizare masiva in ultimele decenii si a beneficiat de fascinatia pentru Orient pe care a resimtit-o continentul american in secolul al XX-lea.
Lumea crestina a adoptat o parte semnificativa a unor practici religios-spirituale care ajutau la stabilirea echilibrului cu universul, adaptandu-le la noua invatatura pe care o propaga. Nu este deloc lipsit de sens mitic faptul ca in fiecare casa crestina traditionala (exceptie fac protestantii si neoprotestantii) exista locuri alese in care pot sta icoanele sau obiectele sfinte. Pornind de la indicatia populara care ne face si astazi sa ne orientam patul spre est, putem gasi ca nu numai bisericile noastre au altarul orientat catre rasarit, ci si icoanele din fiecare casa se aseaza pe peretele dinspre est. Omul treaz si cu sufletul deschis simte nevoie de a-si organiza casa in raport cu ceva invizibil, ceva suprasensibil, pe care oamenii il presimteau din vremurile cele mai vechi.
In prima instanta avem nevoie de o ordine sufleteasca pana si in modul in care ne raportam la casa noastra. De aici ne gasim un raport ferm fata de est. In acelasi mod unii oameni se intereseaza unde se afla nordul. Estul este locul de unde rasare soarele, de unde apare o noua speranta, este locul de unde fortele binelui se ridica pentru a birui fortele intunericului. Nordul reprezinta partea misterioasa, partea necunoscuta, dinspre nord vin catre noi lucruri deosebite insa tainice. Traind la bloc sau in case vechi nu ne putem orienta usile si geamurile dupa bunul plac sau dupa propria nevoie sufleteasca, insa putem incerca sa adaptam organizarea interioara a caminului nostru dupa principii cat mai sanatoase, pentru a permite nu numai un confort fizic la noi acasa, ci si un confort al fortelor de viata si a lumii noastre sufletesti.

Viata apartine mai ales regnului vegetal, caci la plante apare cresterea si dezvoltarea intr-un mod mult mai evident decat in cadrul altor regnuri. Fortele de viata ale omului au nevoie de contact cu lumea vie pentru a se reface. Omul modern al betonului este rupt de natura vie, motiv pentru care el are nevoie ca in fiecare spatiu in care locuieste sa ingrijeasca macar o planta vie. Fortele vitale se pot reimprospata asa cum ne invata fitoterapia si homeopatia si prin ceaiuri si preparate din plante care refac informatia corpului nostru vital. Pentru a mentine o vitalitate buna avem nevoie de o plimbare in natura saptamanal si de plante vii in casa noastra. In cadrul regnului vegetal formele ascutite si cu unghiuri de 90 de grade sunt rare si corespund unor plante cu vitalitatea scazuta. Este bine sa cautam sa ne inconjuram de forme armonioase si curgatoare, care sa permita fortelor de viata sa curga liber in casa noastra.
Pentru a ne apropia de modul in care putem sa ne ingrijim si de sufletul nostru, am sa reiau o idee din Platon, care ne va fi de folos. In Charmides, filosoful grec sustine superioritatea medicinei preotilor nord-dunareni, pentru ca acestia nu tin cont doar de manifestarile fizice ale unei boli, ca medicii greci ai timpului sau, ci vindeca si sufletul pentru a ajuta trupul sa se revigoreze. Daca dorim sa cream un spatiu sanatos in care sa traim, nu putem tine cont numai de trupul nostru fizic sau de vitalitatea sa, ci trebuie sa ne amintim ca oamenii sunt fiinte insufletite. Motivul pentru care o traditie populara aseaza icoanele spre rasarit este o cheie pe acest drum. Omul simte nevoia de a crea intr-un colt al camerei sale un spatiu dedicat unei activitati sufletesc-spirituale. Este foarte important sa intelegem ca in aceasta manifestare nu supravietuieste o superstitie, ci o necesitate fireasca a sufletului nostru. Pentru a nu amesteca fortele sufletesti si de viata care exista in jurul nostru, trebuie sa putem crea spatii in cadrul camere care sa poarte anumite forte si anumite influente. In acest mod si in sufletul nostru se reflecta o ordine de care avem mare nevoie ca oameni moderni, rupti de echilibrul si armonia naturii. Este important – indiferent de confesiunea noastra religioasa, sa gasim un colt in camera, care poate fi spre est sau spre nord, unde sa lasam sa se aseze forte sufletesti curate. Pe o masuta, intr-un colt, putem pune cateva pietre deosebite, un con de brad, o scoica, o ramurica inflorita, poate inconjurate de o icoana sau o pictura frumoasa. Important este ca acel colt sa ne redea ceea ce se intampla in natura (iarna putem pune acolo pietre, un cuart, un con de brad; primavara o crenguta inmugurita; vara flori si scoici; toamna frunze uscate si poate un dovleac sau un fruct) si sa ne dea un sentiment religios de veneratie, fie fata de natura si opera sa, fie fata de Dumnezeu. Cand reusim sa cream un asemenea spatiu, din punct de vedere sufletesc, acel colt va purta sentimente de bucurie, de veneratie, de incredere si sens, sentimente pe care tot noi insine le vom aseza in acel lor. In cateva saptamani putem simti cum ceea ce am cultivat si asezat ca sentimente in coltul nostru sufletesc, ne va intampina intr-un mod placut si linistitor. Atunci cand sufletul nostru este tulburat de activitatea de peste zi, are mare nevoie sa gaseasca un spatiu sufletesc linistitor si echilibrat, in care sa se refaca. Daca noi am creat un asemenea spatiu, il vom putea regasi mereu, oferind sufletului puteri noi si o ordine reala, atunci cand ne simtim dezorientati.
Din lucruri simple, care nu sunt deloc atat de sofisticate pe cat par, omul poate sa isi creeze spatii echilibrate si armonioase la el acasa, spatii care sa-l ajute sa duca o viata fizic-sufleteasca sanatoasa. Din eliminarea formelor haotice si colturoase din casa, dintr-o planta vie pe care o salutam cu drag in fiecare zi si din instaurarea unui coltisor catre care sa ne indreptam sentimentele de veneratie, bucurie, speranta si poate chiar credinta, reusim sa plasmuim in casa noastra un templu al fortelor de viata si un templu al fortelor noastre sufletesti, care sa ne sprijine mereu in activitatile noastre de zi cu zi.

*Citeste si “Ce NU este Feng-Shui” – aici.

prof.Dr. Sebastian Stanculescu